Stanjura chce šetřit i ve školách. A to už na Balaše bylo moc

03.12.2022 17:28 | Ze sítí

Musí se šetřit. To nyní slýcháme všude. Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) však úspory ve svém resortu odmítá. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) však například navrhuje, aby se přehodnotilo nabírání pracovníků ve školství. Píše o tom CNN Prima News.

Stanjura chce šetřit i ve školách. A to už na Balaše bylo moc
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Zbyněk Stanjura v Partii

Vládní koalice možná zažije další spor kvůli rozpočtovým škrtům. Ministr financí Zbyněk Stanjura totiž chce, aby se mimo jiné otevřela diskuse, zda více lidí znamená i kvalitnější vzdělání. Chce totiž mimo jiné přehodnotit nabírání pracovníků ve školství. To však odmítá ministr školství. I přesto, že Stanjura tvrdí, že se kvalitního vzdělávání dá dosáhnout jinak než náborem nových pedagogů. Je nutné, jak tvrdí Stanjura, přehodnotit, co se ve školách žáci a studenti učí.

„Bavme se, kde škrtat smysluplně, nemůžeme šetřit bezhlavě,“ brání se Balaš, že by se šetřilo na školách a na dětech. Zdůraznil, že opravdu nesouhlasí s mechanickými škrty, neboť bez kvalitního vzdělání nebudeme mít ani dobrou budoucnost.

Koalice chce kromě jiného škrtat další úřednická místa. K 1. lednu příštího roku by mělo jít o 851 pozic. „Na vládě jsme schválili návrh, kterým rušíme 851 úřednických míst. Po včerejším přehlasování prezidentského veta služebního zákona jsme dnes udělali další krok k lépe fungující, otevřenější státní správě,“ poznamenal k tomu pro CNN Prima News ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Co se týče úspor, o nich hovořil ministr financí Stanjura již v týdnu, kdy řekl, že „budeme omezovat nějakým způsobem rozsah služeb, které poskytuje stát, protože dlouhodobě je takhle stát financovat nemůže“. Stanjura také podle serveru iDnes.cz hodlá navrhnout zrušení velké části daňových výjimek.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…