Stanjura utřel Klause ml.: Jeho názory jsou ve straně vysoce minoritní

08.12.2018 14:40

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se v rozhovoru pro SeznamZpávy.cz rozpovídal o tom, že v dalších volbách levicovo-komunistickou vládu Babiše jistě porazí. Prozradil, s kým by si v budoucnu dokázal představit koalici. Kromě toho také připomněl, že názory Václava Klause ml. jsou v ODS minoritní a nechyběl ani komentář k nedávné zprávě BIS.

Stanjura utřel Klause ml.: Jeho názory jsou ve straně vysoce minoritní
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

V úvodu rozhovoru Stanjura okomentoval poslední volební průzkumy, kterým podle svých slov vůbec nevěří. Nejlepší průkzumy jsou podle něj samotné volby. „Je to dva měsíce od komunálních voleb, ve kterých jsme posílili a senátní volby jsme vyhráli suverénně, porazili jsme ostatní soupeře na hlavu,“ uvedl s tím, že pokračuje trend, že se ODS zvedá.

Následně připomněl, že jejich příštím cílem je vyhrát příští sněmovní volby, tak, aby vládu už sestavovala ODS. Koalici s hnutím ANO si prý neumí představit ani bez Andreje Babiše. „Je to s ním čím dále těžší. Nedělalo by žádnou dobrotu, pokud by spolu vládla pravicová a levicovo-populistická strana jako je hnutí ANO. Z programových důvodů si to neumím představit a to pomíjím všechny složité problémy okolo Babiše,“ uvedl předseda klubu ODS.

„Koaliční spolupráci si dokážu představit například s Piráty,“ poznamenal Stanjura a dodal, že samozřejmě v úvahu přicházejí všechny středopravicové strany jako jsou KDU-ČSL, TOP 09, STAN.

Padla otázka, kdo je podle Stanjury vlastně volič ODS? „Když se podíváme do průzkumů, tak jsme na tom nejlépe mezi vysokoškoláky. Naši voliči jsou aktivní lidé bez ohledu na věk, na profesi. Chtějí se aktivně postavit k životu, jsou to lidé, kteří věří sami sobě a své rodině. Věří našim principům a svoboda je pro ně na prvním místě,“ míní Stanjura.

Anketa

BIS varuje před nepřátelským vlivem Ruska. Obáváte se ruského vlivu v ČR?

hlasovalo: 23605 lidí
Zdůraznil také, že ODS je prozápadní a proevropská strana, i když se může zdát, že v některých případech se názorový proud štěpí. „Nás je více než patnáct tisíc členů a může se stát, že má někdo jiný názor. Naši političtí soupeři se pak snaží naše voliče a veřejnost zmást. Naši republiku do Evropské unie a do NATO přivedla ODS,“ zdůraznil Stanjura s tím, že směrodatné jsou programové dokumenty, názor vedení strany nebo poslaneckého klubu ODS.

Moderátor pak konkrétně poukázal na hlasité kritiky uvnitř strany, jako jsou například Václav Klaus mladší nebo Jan Zahradil. „Kolega Zahradil je zdravý kritik Evropské unie, říká, že pro Českou republiku neexistuje žádná jiná alternativa,“ sděilil Stanjura.

„Názory pana Václava Klause ml. jsou ve straně vysoce minoritní. Píšou o něm média a novináři, ale tyto názory jdou proti oficiální linii strany,“ vyvrátil důrazně Stajnura, že by ODS byla proti EU.

Podle výroční zprávy BIS jsme svědky tlaku ze strany Ruska a Číny. Šéf BIS dokonce hovoří o tom, že Rusko a Čína chtějí zničit EU a NATO. Stanjura uvedl, že na půdě Poslanecké sněmovny by se mělo projednat, zda by se měla ustavit vyšetřovací komise. „Jsem pro, aby se tím zabývala stálá komise pro kontrolu BIS, jsem i pro zřízení té vyšetřovací komise,“ uzavřel Stanjura s tím, že jej spíše zajímá, jaká bude reakce vlády a jaká zavede protiopatření.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…