Stará Evropa končí, přiznejme si to. Zásadní prohlášení Michala Haška

15.09.2015 12:28

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se na svém facebookovém profilu netají smutkem z dění v Evropě. „Čtu si zprávy médií z Maďarska, Srbska, Rakouska, Německa a je mi stále více smutno,“ uvedl.

Stará Evropa končí, přiznejme si to. Zásadní prohlášení Michala Haška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Stará dobrá Evropa podle něj ztrácí dech a v dosavadní podobě končí. „Je třeba si to realisticky uvědomit a přiznat,“ uvedl. A pokračoval o Řecku i uprchlících.

„O Řecku, kde šlo o německé desítky či stovky miliard eur, jednalo několik mimořádných vrcholných summitů EU skoro permanentně, k migrační vlně, která valí do Evropy denně tisíce uprchlíků, se bez dohody ministři vnitra sejdou za tři týdny,“ konstatoval Hašek s tím, že za tři týdny bude v Evropě minimálně o několik desítek tisíc uprchlíků více. 

„Schengenská hranice je v Řecku a Itálii pouze na papíře,“ dodal s tím, že Maďarsko podle všeho zavede výjimečný stav. Ani netušil, jak rychle se jeho slova naplní. Svůj status napsal zhruba hodinu předtím, než jej vláda skutečně vyhlásila.

„Srbsko nevezme z Maďarska zpět jediného uprchlíka a chce nasadit armádu, hranice s různým počtem policistů, případně i vojáků, kontrolují Slováci, Rakušané... V řádu dní předpokládám zavedení kontrol na německo-české hranici, snad se to česká vláda dozví dříve z Berlína než z médií či z Facebooku v rámci ještě (formálně) platné dohody o strategickém dialogu podepsané letos v červenci oběma ministry zahraničí,“ pokračoval hejtman.

A jeho závěr rozhodně není optimistický. „Jsme v nejhlubší evropské krizi od konce 2. světové války a EU ji (zatím) neumí řešit, bohužel...“ napsal.

Celý text příspěvku Michala Haška:

Milí přátelé,čtu si zprávy médií z Maďarska,Srbska,Rakouska,Německa a je mi stále více smutno. Stará dobrá Evropa ztrácí dech a v dosavadní podobě končí,je třeba si to realisticky uvědomit a přiznat. O Řecku,kde šlo o německé desítky či stovky miliardy eur, jednalo několik mimořádných vrcholných summitů EU skoro permanentně, k migrační vlně,která valí do Evropy denně tisíce uprchlíků,se bez dohody ministři vnitra sejdou za 3 týdny (to bude v Evropě minimálně o několik desítek tisíc uprchlíků více). Schengenská hranice je v Řecku a Itálii pouze na papíře. Maďarsko podle všeho zavede výjimečný stav, Srbsko nevezme z Maďarska zpět jediného uprchlíka a chce nasadit armádu, hranice s různým počtem policistů,příp.i vojáků kontrolují Slováci,Rakušané...v řádu dnů předpokládám zavedení kontrol na německo-české hranici, snad se to česká vláda dozví dříve z Berlína než z médií či facebooku v rámci ještě (formálně) platné dohody o strategickém dialogu podepsané letos v červenci oběma ministry zahraničí. Jsme v nejhlubší evropské krizi od konce 2.světové války a EU ji (zatím) neumí řešit,bohužel ...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…