Staří, budete se muset uskromnit, říká číslo dvě v EU. Jinak bude válka

30.04.2021 21:45

Nizozemský místopředseda Evropské komise Frans Timmermans má jasno. Je přesvědčen, že stále čelíme klimatické krizi, a aby jednou dnešní mladí lidé nemuseli válčit o vodu a jídlo, dnešní starší občané by se měli uskromnit.

Staří, budete se muset uskromnit, říká číslo dvě v EU. Jinak bude válka
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Frans Timmermans mohl být předsedou Evropské komise. U Česka a několika dalších zemí však neprošel pro své názory. Předsedkyní Evropské komise se tak místo Timmermanse stala bývalá německá ministryně obrany, a Timmermans je jen místopředsedou komise. I z této pozice však o sobě dává vědět.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

V rozhovoru pro server britského listu The Guardian konstatoval, že dnešní starší lidé se budou muset uskromnit, aby jednoho dne dnešní mladí lidé nemuseli o jídlo a vodu vést války.

„Největší problém představuje otázka sociální. Když ji nenarovnáme, naše děti povedou války pro vodu a jídlo. O tom nepochybuji,“ zdůraznil, že vyřešení problémů spojených s globálním oteplováním vyjde společnost mnohem levněji než těžkosti, které bude třeba řešit, pokud otázku globálního oteplování ponecháme stranou.

S globálním oteplováním je podle Timmermanse třeba bojovat rychle a intenzivně i přes odpor některých ekonomických kruhů nebo zástupců byznysu spojeného s fosilními palivy.

„Někdy si říkám, zda jsme si vědomi transformace, ke které směřujeme, a jak hluboká je. Je to úsilí srovnatelné s restrukturalizací po násilném konfliktu,“ zdůraznil Timmermans a sáhl ke srovnání s druhou světovou válkou. Tehdy prý rodiče a prarodiče také museli obětovat mnohé. A udělali to proto, aby se jejich děti a vnuci měli lépe. Timmermans by byl rád, aby se takto začalo znovu uvažovat.

Konstatoval také, že v uhelné energetice už se nenalézá žádná budoucnost.

Jeho slova mají v EU váhu, protože je hlavní tváří zelené transformace ekonomiky EU. Do Londýna odcestoval na tuto zahraniční cestu mimo EU, aby zde prezentoval agendu, kterou bude prosazovat na summitu k udržení životního prostředí, který má proběhnout letos v listopadu ve skotském Glasgow. Jde o první Timmermansovu zahraniční cestu mimo EU od chvíle, co svět začala sužovat pandemie koronaviru.

EU si stanovila vlastní klimatický cíl, kterým je snížení emisí do roku 2030 nejméně o 55 % ve srovnání s úrovněmi z roku 1990. Jedná se o jeden z nejambicióznějších cílů v oblasti klimatu, jaké byly dosud předloženy, kromě cílů ve Velké Británii a USA, ačkoli aktivisté říkají, že EU by mohla být ještě ambicióznější a slíbit snížení emisí o 60 procent.

Timmermans oznámil, že 55 procent je maximum možného a vyjádřil naději, že další státy předloží podobně ambiciózní plány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…