Starosta Blatné: Příčina poklesu znalostí absolventů je podle mě v systému financování škol

29.03.2013 17:40

Se starostou Blatné Bohuslavem Navrátilem (Volba pro město), který v minulosti působil jako učitel, jsme hovořili nejen o aktuální situaci ve školství, ale i o jeho názoru na změnu volebního systému. Starosta se také svěřil, že nemá ambice v příštím roce obhajovat svůj mandát, i když kandidovat chce a zmínil cíle, které má do konce volebního období.

Starosta Blatné: Příčina poklesu znalostí absolventů je podle mě v systému financování škol
Foto: redakce
Popisek: Bohuslav Navrátil, starosta Blatné

Než jste se stal místostarostou a později starostou, působil jste jako učitel a ředitel ZŠ. Jaký je Váš názor na současný stav našeho školství? Mám na mysli především nedořešenou koncepci regionálního školství, neexistenci vysokoškolského zákona a soustavný propad znalostí žáků a studentů?

Tak, jak uvádíte ve své otázce, úroveň znalostí absolventů škol klesá. Podle mého názoru je příčina hlavně v systému financování škol (peníze za žáka). Z toho důvodu jsou přijímáni žáci i s velmi slabým prospěchem na studia, která nemohou zvládnout, ale škola získává prostředky do rozpočtu. Dopad do znalostní úrovně nechť si každý učiní sám. Další příčinou je řada soukromých škol, kde si studenti často doslova „koupí“ absolutorium. Škola je přeci nechá projít, vždyť jí přinášejí nemalé finanční prostředky. Po roce 1989 se naši studenti ve světových srovnáních znalostí pohybovali na předních místech - a dnes? Je nejvyšší čas začít přemýšlet.

Jak vnímáte protesty, které vyvolalo v jihočeském, ale i karlovarském kraji zvolení člena KSČM do rezortu školství? Přeci jen Jihočeši, za které jste kandidoval, se umístili ve volbách 3, a byla tak šance na utvoření koalice mezi ČSSD, Jihočechy 2012 a KDU-ČSL. Jihočeský hejtman Zimola z ČSSD však ,,necítil s Jihočechy 2012 takovou sourodost“. Souhlasíte s jeho výrokem?

Nebudu a nechci hodnotit výsledky jednání jiných o tvorbě koalic v jakémkoliv kraji. Zastávám ale názor, že každá kandidující strana či uskupení by si měla své kandidáty natolik prověřit, aby se později nemohlo objevit, že měli před rokem 1989 něco společného s STB. Pokud jde o výsledky voleb, každý z nás ať si sáhne do svědomí, zda současnému stavu nepomohl třeba tím, že se voleb nezúčastnil. Jiní totiž jsou stále „v jednom šiku“ a výsledek potom mají.

Komunální politika není podle vás o politice stran, ale o osobnostech. Preferoval byste tak i přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů? A domníváte se, že by tak bylo v parlamentních volbách účinné panašování, jež prosazuje například současný prezident?

Přímá volba – nyní jsme to zkusili v pozici prezidenta republiky. Primátoři, hejtmani - souhlasím, že ano, také přímou volbou. Pokud jde o komunální politiku, ať je soupis kandidátů (není třeba kandidátky stran či uskupení). Sestaví se pořadí podle získaného počtu hlasů, kdo má nejvíc je starostou a podle počtu členů zastupitelstva se v daném pořadí oddělí ti, kdo uspěli. Je to v podstatě to, co prosazuje prezident Zeman, i když do parlamentu si nejsem jist, tam je asi lepší stávající systém.

Jaké jsou Vaše cíle do konce volebního období? A budete se snažit příští rok obhájit mandát starosty?

Naše město získalo několik významných dotací. Mou snahou do konce volebního období je a bude, aby se vše řádně a v termínu dokončilo ke spokojenosti a užitku obyvatel a návštěvníků města. V příštích komunálních volbách kandidovat chci, ale s tím, že v té době budu již „starobním důchodcem“. Proto bych rád, aby do pozice starosty přišel někdo mladší s novými nápady a elánem. Osobně se nebráním členství v zastupitelstvu či radě města. Nejsem zastáncem rčení „mládí vpřed a stáří na svá místa“. Preferuji opak, jen tak můžeme jít stále dopředu.

O šest policistů byla posílena policie v Blatné, a to zejména v důsledku problémů s drogovou kriminalitou, která jsou v Blatné horší než jinde v regionu. Projevuje se již navýšení policistů na bezpečnosti obyvatel? A co je podle vás příčinou těchto problémů?

Jedná se o poněkud špatně položenou otázku. PČR nebyla posílena, ale doplněna do stavu, který má oddělení v našem městě mít. Stav oddělení byl totiž dlouhá léta v „podstavu“. Nyní se díky vzájemné spolupráci vedení města a PČR podařilo stav doplnit. Nebudu zde vyjmenovávat vše, co vedlo k intenzivním jednáním. Důležitý je výsledek, policisté jsou více vidět, má to kladný ohlas mezi obyvateli. Důležité je, že policisté mohou řádně postavit své služby bez přetěžování jedinců a že vzájemná spolupráce mezi městem, PČR a městskou policií dobře funguje.

Na rozdíl od jiných měst, kde je situace opačná, se více jak občané v jedné s anket města vyslovili pro zachování současného stavu hazardu. Plánujete tak hazard nějakým způsobem regulovat nebo se budete řídit závěry ankety?

Naše město, jeho zastupitelstvo, přijalo vyhlášku č. 4/2011 s účinností od 27. 12. 2011, kterou se reguluje hazard na území města. V souvislosti s tím již od 1. 1. 2013 nejsou ve městě provozovány žádné klasické VHP a všechny další „hazardy“ povolované „Ministerstvem financí“ skončí k 31. 12. 2014. Jsem přesvědčen, že je to dobře, protože i při velikosti našeho města se zde projevoval problém gamblerství, což má následný dopad i do vztahů v rodinách.

Naopak více jak 80% obyvatel by bylo pro zákaz podomního prodeje. Jakého názoru jste Vy? A neplánujete tak občanům vyjít vstříc?

Město Blatná má tzv. „Tržní řád“, ve kterém je od roku 2011 (byli jsme mezi prvními) zakotven zákaz pochůzkového a podomního prodeje. Tím si myslím, že na Vaši otázku není co více dodat, jen asi to, že v současné době v souvislosti s aktuálními poznatky řešíme i zákaz „žebrání“ na území města. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…