Starosta Jindřichova Hradce: Je zapotřebí z ČSSD vyškrtnout krajní názory

02.12.2015 13:07

V rozhovoru, který poskytl naší redakci Stanislav Mrvka (ČSSD), zhodnotil nejen vystoupení prezidenta Zemana 17. listopadu na pražském Albertově. Současně ale formuloval i postoj ČSSD k aktuálním mezinárodním hrozbám. Vyjádřil se také k problematice rozšíření průmyslové zóny ve městě a rozebrali jsme investiční záměry radnice nejen pro rok 2016.

Starosta Jindřichova Hradce: Je zapotřebí z ČSSD vyškrtnout krajní názory
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

Pane starosto, souhlasíte s premiérem, že by prezident neměl vystupovat na akci xenofobní sekty šířící nenávist? Miloš Zeman se podle něj projevem 17. listopadu na pražském Albertově po boku představitelů extremistického Bloku proti islámu zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z Islámského státu a migrační krize. Navíc podle Sobotky rozzlobilo prezidentovo vystoupení nejen jej, ale celou ČSSD. Je to skutečně tak? Pobouřilo vás vystoupení prezidenta?

Hodnotit jednotlivé události pod okamžitým dojmem není úplně vhodné a tuto otázku je třeba rozdělit do dvou částí, a to obsahu a formy.

V první řadě obsah projevu pana prezidenta nevyjadřoval nic, co by nevyjadřovalo názor většiny našich obyvatel, kteří mají z vývoje dění v Evropě opravdu obavy. Kdo si jej skutečně přečetl a nečerpal jen názory na Facebooku, musí uznat, že byl vyvážený, jako obvykle kladl provokativní otázky a navrhoval i řešení. Ne se všemi názory úplně souhlasím, ale to je si dobře. Doba, kdy jsme měli všichni jednotný názor, je už dávno pryč.

Na druhé straně si myslím, že bylo opravdu mírně řečeno nešťastné se postavit na jednu tribunu s představiteli extremistických názorů. Já osobně bych to nikdy neudělal. Pan docent a představitelé jednoho nejmenovaného hnutí opravdu představují názory, které jsou za hranou chápání. Pokud mohu vyjádřit názory členů ČSSD z mého okolí, většina zastává podobné názory. Ono nikdy není všechno jen černé a bílé.

Nemáte obavu, že současná situace nahrává různým extremistickým subjektům? A jak tomu mohou podle vás tradiční strany, mezi něž se ČSSD řadí, zabránit?

Máte plnou pravdu. V každé krizi nebo společensky složité situaci se extrémní názory dostávají do popředí. Současný stav je ideálním podhoubím pro růst extremistických názorů. Je třeba se však také ptát, které z těch extremistických názorů jsou více škodlivé. Pokud použijete metodu užívanou ve statistice tak, že škrtnete extrémní údaje z jedné i druhé strany, vyjde vám většinový názor, který se co nejvíce blíží skutečnému stavu. Proto i ČSSD by měla krajní názory vyškrtnout a zdravé názorové jádro prosazovat. Právě jako tradiční politická strana by měla nálady ve společnosti spíše uklidňovat, a ne je jitřit. A já jsem přesvědčený, že to většina našich členů dělá.

V komunálních volbách jste jako lídr sociální demokracie dosáhl v Jihočeském kraji jednoho z nejlepších výsledků, když jste se ziskem více než 40 % hlasů obhájil mandát. Čtyři roky navíc vám dávají prostor nejen dokončit projekty z předchozího volebního období, ale máte tak i více prostoru nasměrovat město určitým směrem. Máte představu, co pro město udělat z dlouhodobějšího hlediska?

My jsme slíbili, že Jindřichův Hradec v první řadě potřebuje základní strategické dokumenty, aby měl do budoucna jasnou vizi, jak a kam se rozvíjet. V minulém volebním období jsme prosadili schválení nového územního plánu a koncepci dopravní obslužnosti (automobilová doprava, integrovaná doprava, městská hromadná doprava, cyklisté, chodci a doprava v klidu). Na minulém zasedání zastupitelstva byl schválen strategický plán rozvoje města a zahájili jsme práci na novém regulačním plánu. V dalším roce budeme pracovat na energetické koncepci a postupně dokončujeme pasportizaci jednotlivých oblastí (infrastruktury, el. rozvodů, zeleně, komunikací atd). K těmto dokumentům patří i založení a rozvoj Destinačního území Česká Kanada. Bez těchto rozvojových dokumentů by každý rok byly voleny aktivity spíše náhodného charakteru a okamžité potřeby. Chceme připravit dlouhodobé rozvojové cíle.

A proto již v roce 2016 zahajujeme jejich realizaci. Dokončili jsme výběrové řízení na přepravce MHD na dobu deset let a od 1. ledna jezdíme podle nové koncepce. Ukončili jsme spolu s Jihočeským krajem pilotní projekt integrované dopravy a pokračujeme v jejím provozování. V závěru roku 2016 převezmeme nakládání s komunálním odpadem, v další místní části zahájíme budování kanalizace a ČOV, rozšiřujeme kapacitu domů se sociálními službami atd.

Nedílnou součástí je rozvoj nemocnice, kde Jihočeský kraj plní dlouhodobé záměry a požadavky ve zkvalitňování zdravotní péče velmi dobrým způsobem. Nemocnice se mění před očima a současně s tím se mění i poskytování odborné lékařské páče.

Nadále rozšiřujeme poskytování informací veřejnosti, a tak je k dispozici rozklikávací rozpočet, je spuštěn nový IS pro komunikaci s veřejností a interaktivní průvodce městem.

Na co nového se naopak mohou těšit občané ve městě v roce 2016?

Rekonstrukce první části Václavské ulice a ulice u Trati a dalších ulic v částce 14 mil., opravy chodníků, bezpečnostní osvětlení přechodů a rozšiřování parkovišť v částce 18,5 mil., vodohospodářské stavby a rekonstrukce v částce 24,5 mil., výstavba nového sběrného dvora, domu sociálních služeb a rekonstrukce škol a školek. Celkové kapitálové výdaje jsou plánované ve výši 103 milionů bez dotací.

Plánujete v příštím roce nějaké významnější investice do ochrany bezpečnosti občanů?

Ano, je to jedna z oblastí, které musíme věnovat pozornost. To znamená, že budeme přijímat bezpečnostní opatření v oblasti personální, organizační i ekonomické. Abych ale mluvil srozumitelně. Zvýšíme počet strážníků, rozšíříme kamerový systém a budeme více spolupracovat se státní policií na koordinaci preventivních opatření. I v rámci činnosti bezpečnostní rady ORP chci pravidelně o dané problematice jednat a hlavně mít připravena opatření na jednotlivé typy krizových situací. To samozřejmě zahrnuje spolupráci se všemi základními složkami IZS, ale i dalšími, např. s vojáky, dobrovolnými hasiči, orgány státní správy a veřejné správy. V našem rozpočtu také navrhujeme vyčlenit odpovídající finanční prostředky, které by pokryly prvotní náklady v případě potřeby, tzv. krizovou rezervu.

S investicemi je úzce spjat rozpočet. Máte jej již schválen? A prozradíte nám, jaký bude?

Rozpočet budeme v letošním roce projednávat v měsíci prosinci. Chceme si tím vytvořit podmínky pro neprodlené vyhlášení jednotlivých výběrových řízení v oblasti investic, neboť v začátku roku se daří dosáhnout v soutěži výhodnějších cen. Firmy ještě nemají v té době naplněnou svou výrobní kapacitu. Také máme v úmyslu tímto posunout termín pro vyhlášení jednotlivých dotačních programů pro oblast kultury, sportu a sociálních věcí.

Rozpočet bude jako obvykle vyrovnaný, neboť plánovaný schodek je v plném rozsahu kryt úsporou z roku 2015. Oceňuji, že se podařilo udržet kapitálové výdaje na velmi solidní úrovni, a to ve výši kolem 25 %. V roce 2016 bude čerpání jednotlivých dotačních programů nižší než v předchozím období, a tak tento čas využijeme na přípravu projektů do jednotlivých operačních programů.

V jakém stavu jsou městské finance?

Ve velmi dobrém. Dlouhodobě udržujeme rozpočet vyrovnaný a rezervní prostředky jsou výhodně zúročeny. Při velmi nízké inflaci tyto peníze neztrácejí hodnotu a dávají nám jistoty pro horší časy.

V polovině roku se stala z poloviny náměstí Míru pěší zóna. Domníváte se zpětně, že to bylo správné rozhodnutí? Proč?

Tento krok byl udělán na základě připomínek návštěvníků, ale i občanů Jindřichova Hradce, kteří viděli v krásném historickém náměstí jen jedno velké parkoviště. A také to bylo jedno z doporučení již zmiňované dopravní koncepce. Chtěli jsme si v době turistické sezony ověřit, zda navržené řešení je správné. Navržená pěší zóna zahrnovala jen část náměstí, aby byl zachován i potřebný provoz a aby se z tohoto prostoru nestala mrtvá část města. Po vyhodnocení zkušebního provozu jsme vyslechli připomínky veřejnosti a podnikatelů a navrhli úpravu, která se ve zkušebním provozu prověří do konce února. Pak padne konečné rozhodnutí a náměstí bude vybaveno novým mobiliářem. Toto navržené řešení považuji za rozumný kompromis.

V jaké fázi je výkup pozemků pro průmyslovou zónu?

Výkup pozemků se nám moc nedaří, neboť k tomuto kroku potřebujete vždy dvě strany. Jednu, která má zájem koupit a druhou, jež má zájem prodat. Ale v tomto okamžiku to není pro nás úplně zásadní. Podporujeme vznik ploch pro podnikání, které připravuje soukromý investor, ale i město dělá postupné kroky. Nezaměstnanost v Jindřichově Hradci kolem 3 % nám také vytváří potřebný prostor k uvážlivému jednání. V tomto okamžiku je spíše aktuální platová úroveň, která není dobrá. Proto velmi oceňuji, že vláda přijala rozhodnutí o zvýšení minimální mzdy jako jedno z opatření, které tento handicap trochu ovlivní. A dál je to hlavně o konkurenci na trhu práce.

Na jaké kulturní či společenské akce byste v předvánočním čase pozval občany?

Ta nabídka je opravdu velmi široká. Začínáme 29. listopadu slavnostním rozsvícením vánočního stromu doplněným o laserovou show, další týden je pekelně zábavné odpoledne, 12. a 13. 12. jsou tradiční vánoční trhy se širokým kulturním programem. Celý advent jsou mimo jiné přístupné všechna jindřichohradecká muzea s pestrou nabídkou programů. Celý prosinec je naplněn nádhernými koncerty dětských i profesionálních souborů, jako jsou Jindřichohradecký symfonický orchestr, pěvecký sbor Smetana, Jakoubek a nádherné koncerty Petra Přibyla. V samotném závěru roku je silvestrovská jízda parním vlakem a tradiční novoroční ohňostroj v centru města.

Prozradíte nám, jak budete trávit svátky vy sám?

Snažím se být celé svátky doma s rodinou a užít si trochu soukromí.

Co byste na závěr popřál občanům do nového roku?

Hodně zdraví, klidu a spokojenosti. Přeji spoluobčanům, aby mohli být se svým životem spokojeni, aby měli práci a aby si jeden druhého vážili. Problémů je už tak na světě dost, a proto buďme jeden na druhého slušní a tolerantní. Je to cesta, jak zlepšit atmosféru ve společnosti. Do nového roku jen samé krásné události.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …