Starosta Kadaně se obrátil na Babiše kvůli zneužívání dávek

19.10.2018 14:42

Starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS) apeluje na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO), aby pomohl s řešením problému se zneužíváním sociálních dávek na bydlení. V dopise, který Babišovi odeslal, poukazuje na podle něj chybně nastavený systém. Způsobuje, že sociálně slabí bydlí v nuzných podmínkách v předražených bytech, uvedl starosta. Informuje o tom ČTK.

Starosta Kadaně se obrátil na Babiše kvůli zneužívání dávek
Foto: mesto-kadan.cz
Popisek: Kadaň - radnice

Vysoké nájmy, které jsou hrazeny ze sociálních dávek, plynou do kapes spekulantů s byty. Na premiéra se prý rozhodl obrátit, když vyčerpal všechny ostatní možnosti. Řekl to dnes novinářům.

„Já jsem v tom dopise navrhl panu Babišovi řešení. A to v podobě toho, že kdyby se sociální dávka dávala maximálně ve výši, jako je obecní nájem, tak by se ta dávka mohla snížit asi na polovinu. Ušetřily by se stovky milionů a migrace sociálně slabých lidí po celé republice by musela ustat,“ řekl Kulhánek.

Podle něj v případě takového postupu nehrozí, že by chudí lidé skončili na ulici. Spekulantům by se totiž vyplatilo své byty pronajímat i za nižší částku, míní Kulhánek. „Byt v takovém stavu totiž těžko pronajmou někomu jinému,“ doplnil. Kulhánek jako krajský zastupitel už dříve navrhl, aby Ústecký kraj vyvinul v tomto směru zákonodárnou iniciativu, to se ale zatím nepovedlo dotáhnout do konce.

Zatímco v bytech spekulantů. které jsou často v katastrofálním stavu, bydlí podle starosty lidé běžně za 12.000 korun měsíčně, nájmy v kadaňských obecních bytech jsou poloviční. Problém se vyskytuje napříč Ústeckým, ale i Karlovarským krajem, kde takzvaní obchodníci s chudobou byty levně kupují. Sociálně slabí se pak do těchto míst stěhují z celé republiky, což ve městech působí potíže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…