Starosta Kamenice nad Lipou: Sobotkova vláda si žádnou pochvalu nezaslouží

03.03.2016 11:26

S Ivanem Pfaurem (SNK Kamenice - Vaše volba) jsme se ohlédli nejen za loňským rokem. Právě dnes ale zastupitelstvo schvaluje rozpočet města pro příští rok. Jaký bude a jaké hlavní investice zahrnuje? Již více než 15 let se věnuje čerpání dotací pro město. Jaký je jeho recept na jejich získání a kde vidí největší úskalí? Sám o sobě říká, že je komunální politika jeho osudem, a vzhledem k věku ho vyšší politika neláká. Co tak zamýšlí do budoucna? Nejen s tím se svěřil naší redakci.

Starosta Kamenice nad Lipou: Sobotkova vláda si žádnou pochvalu nezaslouží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Pane starosto, jak byste v krátkosti charakterizoval uplynulý rok? Byl pro město z hlediska rozvoje rokem úspěšným?

Loňský rok se zařadil mezi ty úspěšné. Město hospodařilo se 75 mil. Kč. Z investičních akcí jsme dokončili zateplení budovy domova mládeže a školní kuchyně a jídelny SPŠ a SOU Pelhřimov (8,8 mil. Kč), zakoupili jsme nákladní automobil IVECO s nosičem kontejneru (2,2 mil. Kč), opravili jsme fasádu ZUŠ (1,2 mil. Kč), v ul. Pelhřimovské a na sídlišti Na Tržišti jsme udělali rekonstrukci veřejného osvětlení (0,8 mil. Kč) a vybudovali jsme hřiště s umělým trávníkem třetí generace (15,5 mil. Kč). Tyto vyjmenované akce jsme financovali z dotací, z městského rozpočtu a z úvěru. Z dalších akcí, které byly financovány pouze z prostředků města, bych jmenoval především ty, jež vylepšují infrastrukturu města a jsou pro občany zajímavé, jsou každodenně vidět. V roce 2015 jsme do infrastruktury chodníků a komunikací investovali bezmála 2,5 mil. Kč. Vyhlášené memorandum zastupitelů, že volební období 2014–2018 je obdobím pro obnovu chodníků a komunikací, pro regeneraci panelového sídliště, ale je také o čistotě a pořádku a komplexním zajištění třídění odpadů včetně plošného třídění bioodpadů.

Na co nového se mohou občané těšit letos?

Zastupitelstvo města bude schvalovat návrh rozpočtu na rok 2016 ve čtvrtek 3. března 2016. Je to první zastupitelstvo v roce 2016. Návrh rozpočtu města byl již projednán v radě města a ve finančním výboru. Na začátku tvorby návrhu rozpočtu je to vždy o přání (možná ideální stav potřeb města). Konečná podoba je korigována tak, aby rozpočet pokryl již zahájené akce a případné havárie (v roce 2016 to jsou hořáky ve dvou kotlích v ZŠ a oprava prasklého vodovodního potrubí apod.) a dále připravované dotační projekty a potom ty, které jsou navrženy a po projednání na poradě vedení a rady města vybrány. V roce 2016 je návrh rozpočtu města ve výši 62 mil. Kč. V rozpočtu města na rok 2016 město počítá s 12 mil. Kč na investiční potřeby města, s 800 tisíci Kč na investiční potřeby příspěvkových organizací (školy a kultura) a na provozní výdaje nad rámec navrhovaného provozního rozpočtu ve výši bezmála 4 mil. Kč. V investicích jde o opravy chodníků ve výši 2,8 mil. Kč, z programu regenerace památkové zóny půjde o opravu fasády budovy bývalé knihovny ve výši 1,2 mil. Kč (dotace 600 tisíc Kč), rekonstrukce nebytových prostor pro dětskou knihovnu ve výši 2,4 mil. Kč, z programu regenerace panelového sídliště o investici ve výši 5 mil. Kč na obnovu dětských hřišť, parkovišť a zeleně a investici na rekonstrukci kuželny ve výši 10,8 mil. Kč. U dotace na kuželnu a na panelové sídliště ještě nevíme, zda jsme v žádosti o dotaci uspěli. Z dalších projektů musím jmenovat ty, které případně zahájíme ještě v letošním roce, ale pouze pokud získáme dotaci. Jde o projekt Protipovodňová opatření a varování obyvatel ve výši 3,5 mil Kč. Obyvatelé a také návštěvníci města se mohou těšit na kamenický zámek, který se stal centrem kultury a historie města. Stálá expozice městského muzea Muzeum pro všechny smysly je nadčasová. A dále na výstavy Umělecko-průmyslového muzea Angličáky Matchbox a Cestu rodačky Aleny Matějkové a třeba na Pokojíčky pro panenky. Dále pak na Hračkobraní (13. až 17. 7.), festival hraček z přírodního materiálu. Festival je už všeobecně znám a má své příznivce po celé republice. Na červnové (25. 6.) cyklistické MTB závody spojené s kulturním programem Slavností města. Na divadlo na nádvoří zámku Noc na Karlštejně (20. 7.) s Václavem Vydrou, Pavlem Vítkem a Michaelou Noskovou. 

Je nějaký problém, kterým se budete muset zabývat ihned?

Samozřejmě že v současné době jsme řešili problémy s přípravou rozpočtu města a našich příspěvkových organizací (základní škola, mateřská škola, základní umělecká škola a správa kultury – kulturní dům, městské muzeum, knihovny). To, co jsme zatím nevyřešili a vnímáme to jako problém, je novostavba pečovatelského domu, dále kompletní rekonstrukce budovy kina na spolkovou budovu s multifunkčním využitím, prodej budovy u místního koupaliště. Řešení všech jmenovaných oblastí je zatím pro město hodně vzdálené. Jde především o spolufinancování těchto akcí z dotačních prostředků. Bohužel takovéto akce nejsou v tomto volebním období podporovány. Snažíme se alespoň postupně prověřit potřeby občanů, spolků a zájmových skupin, tak abychom smysluplně navrhli projektantům záměr na využití budov.    

Město je úspěšné při získávání dotačních prostředků. Jaký je váš recept na zdárné nejen zažádání, ale především splnění podmínek jednotlivých programů?

Na to žádný recept není. Získávání dotací pro město se věnuji systematicky od roku 2000 a myslím si, že město za posledních patnáct let obdrželo hodně dotačních prostředků. Ale tak asi postupuje každý starosta. Že to je někdy džungle a člověk se musí ohnout anebo případně i přijít oknem, když je dveřmi vyhozen. Někdy je to i o štěstí, ale domnívám se, že vždy musí začít s poskytovatelem komunikovat a projevit zájem starosta a potom některé technické a odborné záležitosti přenechat odborné firmě. Také se musí rozlišovat to, zda je program v režimu národní dotace, anebo v režimu dotace z EU. Tam je podstatný rozdíl v komunikaci. Obecně lze říci, že podmínky pro přiznání dotace jsou čím dál tím více komplikovanější a dotace na „cihlu“ už se v podstatě nevyhlašují a například výše dotace na zateplení je již pro město nezajímavá.    

V jaké finanční kondici je radnice?

Radnice je v dobré kondici. Z výše uvedených odpovědí jednoznačně vyplývá, že na dofinancování projektů si město bralo a bere úvěry, a to samozřejmě i ovlivňuje do určité míry kondici radnice. Musíme více přemýšlet a zvažovat, do jakých projektů město vstoupí.

V čele radnice jste již od roku 2002 a v komunální politice působíte ještě déle. V čem se podle vás komunální politika změnila k lepšímu či horšímu?

Komunální politika, to je zřejmě můj osud. Pokud budu hodnotit i za období, kdy jsem byl na radnici tajemníkem městského úřadu, tak se za posledních deset let trochu zklidnila. Po prvních volbách po roce 1989 byla agresivnější a hlasitější. Ale to bylo správné, to s sebou nesla porevoluční doba. Obecně, komunální politik je vidět a s tím se musí každý vyrovnat.   

Blíží se krajské volby. Dostalo se vám jako úspěšnému komunálnímu politikovi nějaké nabídky kandidovat? A můžete být případně konkrétnější?

Nabídky kandidovat do krajských voleb jsem již dvakrát využil. Naše uskupení a pak i volební strana v krajských volbách moc neuspěly, a tak jsem se do krajského zastupitelstva nedostal. Letos jsem nabídku kandidovat také obdržel, ale vzhledem k věku a i z osobních důvodů jsem ji nepřijal.

Jaké jsou vaše politické ambice do budoucna?

Jsem již ve věku, kdy se musí asi každý rozumný politik zamyslet na tím, co dál. Já jsem již na začátku tohoto volebního období prohlásil, že na funkci starosty v dalším volebním období již kandidovat nebudu. Zda bych ještě pomohl i v jiné funkci, bude záležet na výsledku voleb a pak samozřejmě na rozhodnutí zastupitelstva města.    

Jak jste spokojen s komunikací se současným vedením kraje?

Ke spolupráci s Krajem Vysočina nemám žádné připomínky. Spolupráce odpovídá postavení města jako obce s pověřeným obecním úřadem.

Pokud byste měl za něco pochválit či naopak pokárat současnou vládu, co by to bylo?

Nepochválím. Některé kroky vlády a případně ministerstev nechápu. Jde především o byrokratická zaváděná opatření skoro na všech úrovních. Vadí mi celkově, že politici „nahoře“ se nejdou podívat na menší obce „dolů“, aby poznali práci komunálních politiků. Teď ani nemyslím na města, ale na malé obce. To, co se na ně hrne od ministerstva financí, ministerstva pro místní rozvoj až k ministerstvu vnitra atd., je neskutečné. Jestliže politici nemají snahu politická rozhodnutí před občany zdůvodnit, a teď mám na mysli například snížení počtu malých obcí nebo „přiblížení veřejné správy“ občanům, raději předpokládají, že někteří starostové již nebudou za takové situace vůbec chtít kandidovat a na malé obci už ani nikdo nebude mít zájem se v komunální politice angažovat. A to bude konec takzvané veřejné správy, společného modelu výkonu státní správy a samosprávy.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…