Starosta Kroměříže: Opozice má jen program „antibabiš“

09.06.2015 15:43

Jaroslav Němec (ANO) je přesvědčen, že změny prosazované hnutím ANO jsou správné a i to byl důvod, proč s hnutím spojil své jméno a stal se starostou jednoho z největších měst v kraji. S jakými problémy se musel po nástupu do funkce vypořádat a co jej aktuálně nejvíce trápí? Nejen to zajímalo naši redakci.

Starosta Kroměříže: Opozice má jen program „antibabiš“
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kroměříže Jaroslav Němec

Pane starosto, v komunální politice jste nováčkem a hned ve funkci starosty. Jaký máte pocit z prvního půl roku ve funkci? Neobáváte se, že jste si, lidově řečeno, ukousl moc velké sousto?

Jsem samozřejmě v politice nováčkem, ale myslím, že velké sousto jsem si neukousl. Ke své práci se snažím přistupovat s respektem a vší vážností, která k funkci starosty náleží. Je samozřejmě výhodou, že se mohu opřít o koaliční vládnutí na radnici a veškerá zodpovědnost neleží jen na mně a hnutí ANO.

Hnutí ANO vzniklo poměrně nedávno a jeho popularita rostla doslova raketovým tempem. Na kolik vám podle vás k vašemu zvolení pomohlo vaše jméno a nakolik právě značka ANO?

Někde jsem četl, že značka ANO přinesla sama o sobě 14 % hlasů. Nevím, jak tento výpočet vznikl, v Kroměříži získalo ANO 22 % všech hlasů a stalo se vítězem voleb. Na naší kandidátce byli uznávané osobnosti, které ve svém oboru něco dokázaly a občané jim dali důvěru. Můj příběh je stejný, jen s tím rozdílem, že já jsem byl lídr kandidátky a dnes jsem starostou.

Jak ovlivnilo vaše zvolení váš osobní život?

Myslím, že jsem stejný jako dřív. Mám stejné kamarády, chodím stále do stejné restaurace na pivo, jen ne tak často, jak bych chtěl. Naštěstí už mám dospělé děti, na rodinu v poslední době moc času nemám. Blíží se doba dovolených, tak snad někam s manželkou na pár dnů vyjedeme.

Jak jste se svěřil pro naše stránky, nabídek kandidovat jste měl víc i ze zavedených stran. Můžete být konkrétnější?

K této věci už bych se nerad vracel. Přijal jsem nabídku kandidovat za hnutí ANO a i s odstupem času mohu říci, že to byla volba dobrá. Ne proto, že jsem se stal starostou, ale možností aktivně se podílet na změnách v našem městě.

Svou konkrétností vás ale oslovila právě nabídka z ANO. Čím přesně? Ptám se především proto, že hnutí ANO je často kritizováno právě za to, že nepřichází s žádným konkrétním programem a i ministr Stropnický se před sjezdem hnutí ANO nechal pro Český rozhlas slyšet, že určitě bude muset hnutí v těch příštích týdnech a měsících zpřesňovat program a formulovat věci, které ještě možná voličům dluží.

Nesouhlasím s tím, že hnutí ANO nemá program, zdá se mi, že program ostatních stran je spíš „anti ANO“. Na komunální úrovni byl a je volební program založen na konkrétních podmínkách ve městech a na znalosti potřeb občanů daného města. V poslední době město Kroměříž přistoupilo ke zveřejňování smluv na městském webu, zakázalo hazard a snaží se být po všech stránkách otevřeným městem. Myslím, že i těmito kroky naplňuji volební program ANO na republikové úrovni.

Nové strany rostou jak houby po dešti, problémem ale bývá, že nevydrží déle než jedno volební období a dokazuje to i aktuální dění v Úsvitu. Domníváte se, že bude hnutí ANO v tomto směru výjimkou? Proč?

Nerad srovnávám, ale myslím, že ANO je jiný případ. V parlamentních volbách v roce 2013 jsme získali 18,65 % hlasů a 47 mandátů, hnutí má 4 senátory a 4 europoslance. Velmi výrazně uspělo v komunálních volbách 2014. Naše preference stále stoupají. Toto se stranám, na které se ptáte, nikdy nepodařilo. Ty zazářily jedenkrát a jejich preference okamžitě začaly klesat.

Andrej Babiš často čelí kritice ze zneužívání svého postavení a ze střetu zájmů. Co vy na to?

Opoziční strany se většinou snaží navrhnout občanům jiné řešení než vládní strany. U nás se opozice snaží vymyslet a prosadit pouze program „antibabiš“. Ve volbách však rozhodují voliči a ti jsou v současné době na straně ANO. A i z tohoto důvodu je zřejmé, že změny prosazované hnutím jsou správné.

Jednou z vašich osobních priorit je snaha o maximální transparentnost a otevřenost radnice. Co konkrétně plánujete udělat pro změnu?

Od července budeme zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy na webových stránkách města, už z minulého období máme „rozklikávací“ rozpočet na webu. Zveřejňujeme vše o grantech, dotacích i o všech projektech.  

Při jakých příležitostech, jak často, komunikujete s občany? A jste pro občany na telefonu 24 hodin denně?

Nevím, jestli jsem na telefonu 24 hodin denně, ale zatím jsem neodmítl nikoho, kdo se mnou chtěl hovořit. Komunikuji s osadními výbory, s představiteli různých sdružení, podnikateli. Dnes jsem dvě hodiny projížděl město s pánem, který mi ukazoval další možnosti výsadby zeleně a upozorňoval mě na chyby mých předchůdců. Bylo to velmi zajímavé a přínosné.

Jak to vypadá se plánovaným zřízením destinačního managementu a co si pod tím představit?

Destinační management budeme spouštět od 1. 1. 2016. O jeho zřízení již rozhodla Rada města. Jeho náplní bude propagace města, spolupráce s podnikateli v oblasti cestovního ruchu, chceme nabízet turistům „balíčky“, jak strávit čas v našem městě. Podnikatelské aktivity nejsou naším zájmem.

Stejně jako vaši předchůdci i vy usilujete o využití části dálnice D1 u Kroměříže jako obchvatu, tedy bez nutnosti mít dálniční známku. O co, na rozdíl od svých předchůdců, chcete opírat své argumenty tak, abyste výjimku získali? A jste optimista? Kde vidíte největší problém?

V místě dnešní dálnice vedl městský obchvat, který město převedlo na stát. Tím, že zde byla vybudována dálnice, naši občané přišli o možnost bezplatného užívání této komunikace. Velká část dopravy se tak dostala zpět do centra města. Myslím, že pokud stát staví dálniční síť v zájmu svých občanů, neměli by městské obchvaty být zpoplatněny. Jsem optimista. Zdravý rozum musí zvítězit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…