Starosta Letohradu: Bulvarizace většiny médií negativně ovlivňuje myšlení lidí

13.01.2015 12:37

70,5 % osobních hlasů pro mne jsem po osmi letech starostování nečekal, o to větší mi je to motivací a závazkem do dalších let, říká Petr Fiala (Sdružení pro Letohradsko). Uplynulé volby mu přinesly ale nejen překvapení, nýbrž i zklamání. V čem konkrétně? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, jsme se ohlédli nejen za uplynulým rokem a prozradil nám své cíle pro ten letošní. Řeč přišla ale i na Madeleine Albrightovou, která má k městu blízko a možná jej letos opět navštíví.

Starosta Letohradu: Bulvarizace většiny médií negativně ovlivňuje myšlení lidí
Foto: archiv PF
Popisek: Starosta Letohradu Petr Fiala (Sdružení pro Letohradsko)

Pane starosto, v uplynulém roce se Vám podařilo jako lídrovi Nestraníků se ziskem více jek 55% hlasů úspěšně obhájit Váš mandát. Očekával jste takový výsledek? Čemu jej přičítáte?

Přiznám, že mne výsledek voleb velmi potěšil. Uvedený zisk našeho uskupení Sdružení pro Letohradsko a 70,5 % osobních hlasů pro mne jsem po 8 letech starostování nečekal, o to větší mi je to motivací a závazkem do dalších let. Upřímně si vážím spoluobčanů, svým rozhodnutím zřejmě zhodnotili dosavadní působení na radnici. Často si kladu kontrolní otázku, jak jsem se za ty roky změnil a snažím se zůstat stále stejným, naslouchat lidem, být s nimi v kontaktu. Udržuji pondělní odpoledne (13,30-16) pro možnost setkání se mnou na radnici bez předchozího objednání. Jsem si plně vědom, že bez dobrého kolektivu kolegů zastupitelů a zaměstnanců městského úřadu by se věci nedařily.

Starostou jste již třetí volební období. Máte představu, co byste dělal, pokud byste neuspěl?

Nad tím jsem nepřemýšlel, byl by dostatek času tuto záležet řešit v případě volebního neúspěchu. Představy jsem samozřejmě měl, ale nijak více jsem je nerozvíjel.

Volby v Letohradu žádné zásadní změny ve složení úřadu nepřinesly. Je ale přesto něco, co Vás překvapilo?

Asi dvě věci. Pozitivně, že i po 8 letech vedení města máme značnou důvěru obyvatel a že Letohrad mezi městy okresu opětovně potvrdil největší volební účast, negativně asi určité rysy v předvolební kampani, přijde mi, že každé volby se kampaně, bohužel již i na komunálních úrovních, posunují do nežádoucího negativistického stylu.

Co pro Vás ale celkově rok 2014 znamenal?

Volební rok bývá vždy náročnější. Člověk musí dbát na to, aby vše fungovalo, investice se realizovaly, akce se konaly. A do toho řešit přípravu voleb a připravit se na vlastní volební klání, které nebývá mnohdy příjemné. Ty 4 roky vždy utečou jako voda, závidím zemím, kde mají volební období i 6 či 8 leté (Německo, Francie atd.), přijde mi to z mnoha pohledů rozumnější, protože od myšlenky k její realizaci obvykle uteče mnoho let. Celkově hodnotím rok 2014 kladně, zdraví fungovalo, pohromy se nekonaly, přátelé zůstali a to právě považuji za nejdůležitější.

Existuje nějaký problém či rest, který budete muset z předchozího roku vyřešit?

Žádný bych nevyzdvihl, pro mne se jedná o kontinuální záležitosti, které by musel řešit i můj případný nástupce, ať to je z hlediska provozu či investic.

A prozradíte nám Vaše hlavní cíle pro ten letošní?

Rozpočet 2015 se připravuje a je otázkou, co vše se do něho podaří zařadit. Jsem si jist, že částka na úvodní etapu rekonstrukce koupaliště v něm chybět nebude. Konkrétně by to měla být investice do zcela nového nerezového bazénu pro děti (10 x 6 m) se solárním přihříváním vody. Budeme rádi, když se na naše koupaliště zase vrátí rodiny s dětmi.

Pokračovat chceme závěrečnou etapou revitalizace ploch sídliště U Dvora, kde přibudou další parkovací místa, opětovně o dotaci žádáme MMR. Podaří- li se získat dotaci od SFDI, dojde k  rekonstrukci chodníku v Tyršově ulici od nádraží směrem k městu a také ke zcela novému uspořádání u železničního viaduktu pod náměstím, kdy chodci již společně a auty pod železničním viaduktem neprojdou. Nutná je rekonstrukce sociálních zařízení v ZŠ Komenského, budeme pokračovat s investicemi na městském hřbitově. Dovolí-li to rozpočet, uvažujeme o novém dětském hřišti v některé z lokalit s intenzivní zástavbou.

Budeme postupně rekonstruovat i další místní komunikace, konkrétně v části Kunčic, Orlice, část Dolní cesty, Na Stráni a Budovatelů. Projektově budou letos připravovány pro následující období i další místní komunikace, jako je např. lokalita Podměstí, Červená atd.

V roce 2014 jsme rozšířili možnost parkování u vlakového nádraží, kdy jsme demolovali zakoupený objekt od drah a zhotovili provizorní parkoviště. To bychom rádi dodělali do finální podoby.

Uspořádáme setkání s místními podnikateli a živnostníky. Rádi bychom zopakovali spolupráci při instalaci kamerového systému z roku 2011, kdy jsme spojili finanční síly. Každý rok (2015-2018)  by bylo dobré doplnit kamerový systém o 1-2 nové sledovací místa. Smysluplnost kamerového systému se za dobu jeho existence jednoznačně potvrdila.

V případě potvrzení zájmu zájemců o nové pozemky na bydlení budeme nadále intenzivně pracovat na přípravě investice do infrastruktury Nad Bažantnicí. Finanční prostředky musíme nasměrovat i do vypracování dalších projektových dokumentací – rekonstrukce místních komunikací, budoucí rekonstrukce Domu kultury, kde bychom v první etapě chtěli vybudovat z bývalé loutkárny menší 3 D kino pro cca 50 návštěvníků a objekt za pomoci dotace zateplit, dále do projektových dokumentací budoucích hřišť – dopravní, workoutové, dětské.

Řada měst a obcí, včetně hlavního města Prahy a všech jeho částí, hospodaří od Nového roku dočasně v rozpočtovém provizoriu. Je to i Váš případ?

Ano, je to již dlouholetá tradice v našem městě a osobně mám za to, že to vůbec ničemu nevadí, rozvoj to nebrzdí. Naopak lze využít přesné výsledky rozpočtu roku předchozího a ten pro aktuální rok tak připravit kvalitněji.

V uplynulém roce jsme si připomněli mimo jiné čtvrt století od sametové revoluce. Jak ale vidíte budoucnost Česka? Podle výsledků většiny průzkumů, které se v souvislosti s výročím konala, je většina lidí polistopadovým vývojem zklamána. Domníváte se, že svítá na lepší časy? Proč?

Přijde mi, že my Češi jsme až zbytečně moc skeptičtí a přisuzuji to bulvarizaci většiny médií. Negativní zprávy převažují nad těmi pozitivními a to se nutně musí na náladě lidí projevit. A je to velká škoda, protože toho hezkého a pozitivního pro prezentování je víc než dost. Ano, není vše „růžové“, ale je dobré si čas od času uvědomit, že žijeme v klidném koutě světa, kde nejsou konflikty, velké živelné pohromy, epidemie, vysoká zločinnost. A já bych si velmi přál, aby tomu tak bylo napořád!

Jak informuje Orlický deník, v letošním roce by měla Letohrad navštívit jako rodné město svého otce opět Madeleine Albrightová. Letohrad navštívila již v roce 1997 a pro město to tehdy byla obrovská událost. S jakými pocity jste tak zprávu přijal a hlavně, co to pro město znamená? Plánujete v případě návštěvy něco výjimečného?  

Paní Albrightová má mé pozvání k návštěvě Letohradu již od roku 2008, kdy jsme ji zvali na oslavy 700. výročí města. Tehdy ji pracovní povinnosti, spojené s volbami v USA, návštěvu nedovolily. Samozřejmě jsem rád, i když jakákoli jiná oficiální či neoficiální informace do Letohradu zatím nedorazila. Budeme velmi rádi, pokud k nám dorazí. Ukážeme jí město a věřím, že pozná jeho proměnu za těch 18 let, což je vlastně věk plnoletosti, po které jej neviděla. Výjimečný bude právě ten den, kdy nás navštíví, pro nás Letohraďáky. Ale žádné pompéznosti připravovat nebudeme. Osobně bych byl rád, kdyby se mohla pozdravit s občany, pobesedovat. Ale to bude záležet zejména na jejím čase a souhlasu.

Čím se může Letohrad pochlubit nejen bývalé ministryni zahraničí USA, ale i všem jeho návštěvníkům? Čím je výjimečný v rámci okresu?

Nebojím se tvrdit, že jsme město sportu a kultury. Pracuje zde na 5 desítek místních volnočasových spolků, což je na 6-ti tisícové město určitě unikátní. Díky nim je zde široká nabídka pro mladé, což se úročí. Biatlonoví reprezentanti Michal Šlesingr a olympijský vícenásobný medailista Ondřej Moravec mají od narození trvalý pobyt v Letohradě a žijí zde. Máme tu celou řadu úspěšných sportů. Známí jsme světničkou, sochou i uličkou Járy Cimrmana. Vyhlášené je soukromé Muzeum řemesel, největší svého druhu přinejmenším ve střední Evropě. Podporujeme Klub autorů literatury faktu, kdy se u nás každoročně předávají Mezinárodní ceny E.E.Kische. Již 26 let pořádáme Mezinárodní hudební festival. Letohrad je také křižovatkou cyklostezek, jedna z nich vede krásným údolím Tiché Orlice do Ústí nad Orlicí. Udržovaná památková zóna v centru města, dobré dopravní spojení, přívětivý duch města a možnost vyžití, věřím, nadchne všechny návštěvníky Letohradu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…