Starosta Mělníka: Odvolání exhejtmana Řiháka poškodilo ČSSD

01.10.2014 12:29

S cílem vytvořit z Mělníka ideální místo k životu by chtěl Ctirad Mikeš (BPP) na podzim obhájit svůj mandát. Pro dlouhodobé názorové neshody se sociální demokracií se ale rozhodl vytvořit vlastní kandidátku „Mé město“ a nedávno byl také ze strany vyloučen. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, jsme hovořili nejen o důvodech rozchodu, blížících se komunálních volbách, ale řeč přišla i na řešení problémů s dopravou ve městě a prozradil nám, co mu dělá největší vrásky v souvislosti s politikou vlády.

Starosta Mělníka: Odvolání exhejtmana Řiháka poškodilo ČSSD
Foto: archiv starosty
Popisek: MVDr. Ctirad Mikeš starosta Mělníka (Mé město)

Jak jste se svěřil pro naše stránky, funkce starosty vás výrazným způsobem vyčerpává a letos kandidujete již naposledy. Co vás k tomu přimělo? Čeho byste chtěl v případě úspěchu jako starosta ještě dosáhnout?

Věnoval jsem své funkci starosty města veškerý volný čas. Považuji to za správné. Funkce starosty je na dobu určitou a stále tvrdím, maximálně na dvě volební období. Mým příchodem na radnici byly provedeny zásadní koncepční a systémové změny, které vedly k zprůhlednění hospodaření města. Podařilo se vytvořit provozní přebytek 8 % rozpočtu, který vytvořil investiční fond. Město před sebou má ještě dlouhou cestu, aby bylo městem, ve kterém bude občan maximálně spokojen.

Když se naopak ohlédnete zpět, jak byste hodnotil své současné působení v čele města? Co se vám povedlo či naopak?

Mimo výše uvedené zprůhlednění hospodaření se podařilo do města přivést v končícím volebním období investice za více jak 1 mld. Kč. Jde o výstavbu protipovodňových opatření v částce 550 mil. Kč, vybudování kanalizace a nových povrchů komunikací v městské čtvrti  Chloumek za 250 mil. Kč, zateplení budov ve vlastnictví města v částce 100 mil. Kč, rekonstrukci vozovek za 50 mil. Kč. a mohl bych dále pokračovat. Podařilo se udělat systémové změny v oblasti kultury. Mělník se stal městem vína a vinařské tradice. 

Po opakované kritice politiky ČSSD a jejího vedení jste se rozhodl v rámci nadcházejících voleb postavit do čela nezávislé kandidátky Mé město. Co pro vás bylo pověstnou poslední kapkou, proč jste se tak rozhodl?

Poslední kapkou bylo pro mě nepřijatelné odvolání bývalého hejtmana Středočeského kraje v době zahájení předvolební kampaně. Jsem přesvědčen, že tento krok těžce poškodil sociální demokracii.

Členem strany jste ale zůstal, což mnozí kritizují. Proč?

Od 20. srpna již nejsem členem ČSSD, členství mi bylo zrušeno. V ČSSD jsem do té doby zůstával z důvodu, že člen ČSSD by neměl odcházet, kdy se mu zlíbí, ale pouze když nepřesvědčí členy strany o správnosti svého přesvědčení, či u mě o projektu nezávislé kandidátky.

Pro naše stránky jste také upozornil na pnutí mezi politikou vlády a potřebami a zájmy regionů. Můžete být konkrétnější? A co vám dělá jako starostovi největší vrásky, ale není ve vašich možnostech to řešit?

Politika obcí je o dohodě, ne o politikaření, jedná se o spíše manažerské kroky, rozhodování je věcné, vůbec ne politické. Přesto, že se politicky rozhoduje. Obce tíží především problematické nahodilé kroky dopravní politiky státu, spíše nahodilé řešení otázky odpadového hospodářství, aniž by stát jasně definoval nezpochybnitelnou politiku v této oblasti. A co se týče legislativy, jsou to náhlé, občas nevysvětlitelné změny právních předpisů, které dopadají negativně na obce.

V létě se měla mělnická hromadná doprava zapojit do integrovaného systému ROPID, který organizuje i veřejnou dopravu v Praze, což se ale doposud nestalo. Co způsobilo zpoždění a co se snažíte dělat proto, aby se provoz co nejrychleji rozjel?

Bohužel, těsně před zapojením města Mělníka, ale i okolních obcí do ROPIDu, došlo k nedohodě mezi představiteli městské části, kde měly autobusy končit, tedy Ládví, a hlavním městem Prahou. Tato skutečnost nás zaskočila, protože dopravce a město Mělník, včetně občanů, byli již připraveni na změny, které vstup do integrované dopravy způsobí. Stále jednáme s provozovatelem a Středočeským krajem o vyřešení problému. Komunální volby faktické řešení odsunuly minimálně o půl roku.

V jaké fázi je stavba průtahu města? Kdy bude dokončen?

V případě, že bude bez odvolání vybrán zhotovitel, stavba by měla být zahájena již během října, a to v objemu cca 30 mil. Kč. Předpokládané ukončení průtahu (tedy obchvatu) je plánováno na polovinu roku 2016. Již se připravuje druhá etapa, a to nové napojení na komunikaci na I/9, tedy z lokality od haly BIOS na Podolí na novou Českolipskou.

Kvůli dezolátnímu stavu trati od 15. září nejezdí vlaky z Mělníka do Mšena. Budete usilovat o obnovení tratě? Jaký dopad to má na dopravu ve městě?

Město Mělník plně podporuje modernizaci této tratě, a to nejen mezi Mělníkem a Mšenem, ale i mezi Mšenem a Mladou Boleslaví. Nový kolejový svršek, včetně úpravy zatáček, může napomoci i přepravě automobilů z automobilky. Tím by došlo i k odlehčení silniční dopravě.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Občané, přijďte k volbám, volte ty, kteří jsou úspěšní ve svých civilních zaměstnáních. Tito občané jsou zárukou zkušeností a profesionality. Nedopusťte, aby v zastupitelstvu byli lidé líní, nemorální, zištní a zamindrákovaní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…