Starosta Novotný předvedl, jak pokračuje rozklad Česka, zní z Klausova institutu

06.12.2019 7:25

„Rozklad českého státu výrazně pokročil,“ píše výkonný ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl ve svém komentáři v pátečním vydání Lidových novin. Vládu podle jeho slov nahradili z řetězu utržení starostové, jako například Pavel Novotný (ODS), a poškozování vztahů s Ruskem a Čínou má vnitropolitický účel. Dominantním trendem se tak v naší zemi stává prohlubující se anarchie, neschopnost jakékoliv rozumné spolupráce a totální neodpovědnost panující na politické scéně.

Starosta Novotný předvedl, jak pokračuje rozklad Česka, zní z Klausova institutu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jiří Weigl

Jedním z klíčových atributů suverénního státu je schopnost provádět zahraniční politiku, kterou bude na mezinárodní scéně prosazovat své zájmy. Weigl dodává, že je však smutnou skutečností, že náš stát se o vlastní zahraniční politiku pokoušel pouze v prvních dvou dekádách existence Československa. Od té doby až do současnosti naše země vlastní zahraniční politiku fakticky nemá a ani se o to nesnaží. 

„To, co se za ni vydává, je pouze poslušné následování momentálních hegemonů v našem regionu bez ohledu na skutečné zájmy a potřeby vlastní země. V tomto pojetí se zahraniční politika stala podmnožinou politiky vnitřní, slouží pouze jednotlivým figurám na politické scéně získávat zvenčí cizí podporu do domácích šarvátek s politickými konkurenty, zatímco národní zájmy jdou absolutně stranou,“ všímá si Weigl.

Tato obecná charakteristika podle Weigla platila pro období komunismu, kdy slepá poslušnost a podlézání vůči sovětskému hegemonovi vyústily v akceptaci doktríny o naší omezené suverenitě, která u nás byla čtyři dekády fakticky praktikována.

Sílící multipolarita současného světa prý komplikuje většině českých politiků život. „Ambici mají jedinou – zalíbit se nejmocnější velmoci a vnitropoliticky z toho těžit. Problémem je, že dnes není jasné, kdo kolem nás takovou rozhodující silou je dnes a bude v budoucnu,“ píše Weigl ve svém komentáři.

Připomíná, že smyslem existence zahraniční politiky suverénního státu je zajistit jeho bezpečnost a pokračování dlouhodobé existence. Udržovat vyvážené a přátelské vztahy se všemi sousedy i důležitými velmocemi. U nás se však zdá, že takovéto cíle zahraniční politice nikdo neklade. 

„Hitem současnosti je poškozování a rozbíjení vztahů s Ruskem a Čínou hulvátskými provokacemi z komunální úrovně, přičemž stát není schopen a evidentně ani nechce nijak zasáhnout a alespoň předstírat, že tato země nějakou zahraniční politiku má,“ dodává Weigl.

Skutečné vztahy k Rusku a Číně a poměry v nich jsou aktérům této truchlohry prý zcela lhostejné. Vše má zcela vnitropolitický účel. „O totalitu, lidská práva, druhou světovou válku a vše ostatní vůbec nejde. Vítězí totální nezodpovědnost a účelovost,“ podotýká Weigl. Jako příklad uvádí ODS, která neváhala vyloučit ze strany svého nejpopulárnějšího politika Václava Klause ml. za nevhodný řečnický příměr, zatímco mlčky přechází, či dokonce schvaluje úmysl svého starosty Novotného stavět pomník nacistickým jednotkám vlasovců.

Někteří politici mají podle něj stále pocit, že destrukcí vztahů vlastní země s některými státy přesvědčí zahraniční suverény o své oddanosti, a to jim zajistí jejich podporu a politické přežití. Co z toho bude mít země a my všichni ostatní, nikoho nezajímá. „Vládu nahradili z řetězu utržení starostové a celé to připomíná jednu velkou šaškárnu. Východisko z tohoto marasmu je jediné – neměli bychom se jako občané nechat politiky strašit, měli bychom odmítnout provokace a žádat jasnou a profesionálně vedenou zahraniční politiku,“ uzavírá Weigl a vybízí k tomu, abychom nedopustili hrozící anarchii a rozvrat, který vyřeší jenom protektor zvnějšku.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…