Starosta ODS z Prahy 4 krade? Já nic, já muzikant, vykládal Reportérům ČT

02.07.2012 22:20

Poloměstské akciové společnosti složené z bývalých nebo současných zastupitelů jsou často zdrojem korupčního prostředí. Na podivné hospodaření firmy 4-Energetická, která zásobuje teplem největší pražský obvod, upozornili redaktoři pořadu Reportéři ČT.

Starosta ODS z Prahy 4 krade? Já nic, já muzikant, vykládal Reportérům ČT
Foto: Udzenija.cz
Popisek: Bývalý pražský primátor s bývalým starostou Prahy 4 Pavlem Horálkem

Praha 4 se kvůli údajné efektivitě rozhodla před několika lety založit společnost 4-Energetická a.s.. Svůj záměr odůvodnila obyvatelům tím, že je čeká levnější teplo, a to o celé tři procenta. Nadšení nejlidnatějšího pražského obvodu však brzy vystřídalo zklamání a místo slibovaného poklesu v jednotkách procent se dostavil rapidní nárůst. 

Pečlivá důchodkyně Věroslava Němečková, místní obyvatelka, si dala tu práci a udělala srovnání cen s lety předchozími. "To navýšení za teplo a teplou vodu bylo enormní. Takže jsme udělali ještě s mým kolegou takovou tabulku, kde jsme porovnávali rok 9 s rokem 10 a ten nárůst byl velice vysokej. Propočítali jsme, že se to jedná o víc, jak 30 procent,“ uvedla v Reportérech ČT.

Podle Pavla Kaufmanna z Teplárenského sdružení byl v roce 2010 průměr ceny za gigajoul v Praze kolem 522 korun, což odpovídá průměrné ceně v republice, která byla v té době kolem 510 korun včetně DPH. Průměrné ceny tepla dodávaného 4- Energetickou se pohybují kolem deseti korun nad pražským průměrem. V některých lokalitách jsou ale výrazně vyšší. Kaufmann si přemrštěné ceny poloměstské akciovky nedokáže vysvětlit. Před zahájením podnikání 4-Energetické tyto služby zajišťovala firma Ziegler ZZ.

Přestože firma Ziegler ZZ na rozdíl od 4-Energetické radnici platila nájem kolem 7 milionů korun ročně a z podnikání měla zisk, ceny tepla byly až o 150 korun za gigajoul nižší. 4-Energetická nájem neplatí, ceny stouply a firma paradoxně stále vykazuje negativní hospodářský výsledek více než dva miliony korun mínus.

Otázkou tedy zůstává, kam peníze mizí a proč. Ve vedení společnosti 4-Energetická není žádný energetik, firma nemá ani zaměstnance, kteří by zajišťovali údržbu a opravy tepelných zařízení. Ty pro ně externě zajišťuje Vladimír Tomanec. Ten byl do roku 2010 právě na Praze 4 radním za ODS a svým hlasem vznik 4-Energetické tehdy podpořil. Shodou okolností si v době, kdy společnost vznikala – na jaře 2009 a v létě 2010 - zaregistroval živnostenské oprávnění na práce související s tepelným hospodářstvím.

Radka Pavlišová z protikorupční organizace Transparency International je toho názoru, že se v případě Tomance jedná o klasický střet zájmů.

Horálek a soudně trestaný člen ODS Palounek

Bývalý zastupitel se odmítl vyjádřit na kameru a v písemném vyjádření pak napsal, že jeho někdejší funkce radního za ODS s nadstandardním přístupem k informacím ho při získání zakázky od 4- Energetické nijak nezvýhodnila. "Rozhodně ne, byl jsem osloven na základě mých dlouholetých zkušeností v oboru a potřebných kvalifikací,“ oháněl se Tomanec svou dvouletou praxí. Podle tiskové mluvčí společnosti Tomanec ani neprošel výběrovým řízením. 4- Energetická je ale s jeho prací spokojena. „A to jestli má nebo nemá zaměstnance nebo jestli si to zajišťuje subdodavatelsky. To prostě jsme spokojeni a neřešíme to,“ uvedla mluvčí.

Vedení 4-Energetické neřeší ani problém, zda jsou služby poskytované panem Tomancem cenově výhodné. Podezření budí například rekonstrukce tepelné stanice v Třeboňské ulici v pražské Michli.

Podle Pavlišové může takovýto mechanismus vzbuzovat podezření, že prostřednictvím městské akciové společnosti jsou vyváděny finanční prostředky z městské části na soukromé subjekty. Část takto vyvedených finančních prostředků může skončit u politických stran. Podezření Radky Pavlišové ale nahrává i to, že ve vedení společnosti sedí lidé nominovaní ČSSD a ODS, kteří nyní na radnici vládnou. Nápad založit 4- Energetickou vznikl právě v ODS. V zastupitelstvu ho prosazoval starosta Prahy 4 Pavel Horálek a neznámý člen regionálního sdružení Ondřej Palounek. O něm pouze časopis Reflex uvádí, že jde o trestanou osobu, a to pro majetkovou trestnou činnost. 

Dodejme, že Horálek je členem buňky ODS na Spořilově. Odsud pochází také nynější ředitel společnosti Jan Schneider. Dalším významným členem ODS ve vedení 4-Energetické je třeba také poslanec Marek Benda. Horálek samozřejmě jakékoli případné příjmy ze 4-Energetické popřel.

Městské radnice, kde se v koalici vyskytovaly občanští a sociální demokraté měli v oblibě zakládání   poloměstských akciovek jako Volnočasová a.s., Majetková a.s. atp. Nová koalice na Praze 3 učinila těmto akciovkám přítrž, a to hned v prvním společném usnesení. Rozhodla se totiž všechny akciovky zřízené bývalým vedením zrušit.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…