Starosta Ostrova: Orientaci voličů na různá hnutí považuji za krátkozraké rozhodnutí

23.02.2015 11:20

Uplynulý rok považuje Pavel Čekan (ČSSD) za úspěšný. Jaký bude pro město nadcházející rok a co nového plánuje? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se zamyslel nejen nad složením nových stran a vyjádřil se k budoucnosti ČSSD. Upozornil ale i na obcházení volebního zákona, k čemuž došlo dle jeho slov ze strany ODS v uplynulých volbách či na zajímavý paradox, který nastal při jeho zvolení. Řeč přišla také na rezignaci hejtmana a následný rozpad krajské koalice. Jaký nyní očekává vývoj?

Starosta Ostrova: Orientaci voličů na různá hnutí považuji za krátkozraké rozhodnutí
Foto: Redakce
Popisek: starosta Ostrova Pavel Čekan, ČSSD

Loni jste byl nominován na starostu 2010 – 2014 a současně se Vám úspěšně podařilo obhájit mandát. Co pro Vás ale celkově rok 2014 znamenal?

Nominace mne velmi potěšila, vlastně to byl pro mne další impulz, abych opět kandidoval v komunálních volbách, protože nejen tato nominace, ale i další okolnosti naznačovaly, že to neděláme v Ostrově úplně špatně J a lidé jsou s naší prací spokojeni. Ze zákulisí jsem se navíc dozvěděl, na jakém místě jsem skončil a proč, a to mne potěšilo ještě více J. Rok 2014 hodnotím jako úspěšný, jak pro mne, tak i pro Ostrov. Hospodářský výsledek za rok 2013, který jsme v roce 2014 schvalovali, byl nejlepší za posledních více jak deset let a i díky tomuto jsme mohli realizovat, případně dokončit investiční akce. Tou nejvýznamnější bylo dokončení rekonstrukce ostrovského zámku a přeměna na nový Městský úřad Ostrov. Celkové náklady se vyšplhaly na necelých 180 mil. Kč. Obhajobu mandátu beru jako další výzvu a potvrzení naší dobré práce.

Při volbě starosty odešli opoziční zastupitelé z hlasování. Jak byste nyní hodnotil atmosféru na radnici? Je zde nějaké napětí mez koalicí a opozicí?

Víte, tuto pózu, protože jinak se to ani nedá nazvat, beru spíše s humorem. Proč bych se měl stydět za to, že mne starostou zvolili i 2 zastupitelé z KSČM, ostatně jsou to také obyvatelé města Ostrov a pokud vím tak mají stejná práva jako já, nebo ti tzv. opoziční zastupitelé. Navíc jsou to lidé, kteří v Ostrově už nějaký čas bydlí, např. pan Mareš je nejdéle „sloužící“ zastupitel v Ostrově a lidé ho tu mají rádi. Naproti tomu pan Bureš si zřejmě, pro lepší výsledek místní ODS ve volbách v Ostrově do svého bytu přihlásil svého kolegu, který nikdy v Ostrově nebydlel a teď by chtěl o našem městě spolurozhodovat, jedná se o pana Hrušovského. Osobně to beru jako obcházení volebního zákona, ostatně jsou k tomu i soudní judikáty. Úsměvné je to, že při povolebním vyjednávání se většina dnešních opozičních zastupitelů chvástala, jak chce být konstruktivní a potom „konstruktivně“ opustila jednání zastupitelstva, takže opravdu srandovní situace. Proč srandovní?, protože po vytažení hlasovacích karet odcházejícími zastupiteli se počet přítomných zastupitelů snížil na 12 a tak jsem byl zvolen 11 hlasy z 12 přítomných zastupitelů, což beru jako úspěch, protože v procentuálním vyjádření je to vysoké číslo J, navíc to upevnilo vztahy mezi 11 zastupiteli podporujícími současné vedení města. Nálada na radnici je určitě skvělá a napětí mezi menšinovou „vládou města“ a opozicí žádné nevnímám.



Jaký podle Vás bude pro město letošní rok? Co nového ve městě plánujete?

Rok 2015 začal pro vedení města již úspěšným schválením rozpočtu v prosinci 2014 a také schválenými dotačními projekty, které bychom letos měli zrealizovat. Jsem pyšný na to, že všechny naše žádosti o dotace byly schváleny a dík za to patří i mým kolegům z úřadu. Město sice od jara do podzimu bude poznamenáno rozsáhlou stavební činností, což může trochu negativně ovlivnit komfort pro ostrovské obyvatele, ale výsledkem bude jistě jejich spokojenost, neboť se dočkají revitalizace třech vnitrobloků, nových ulic, chodníků, potřebných parkovacích míst, nového veřejného osvětlení, ale také zateplených budov, nové cyklostezky apod. Jde o investice za více jak 100 mil. Kč.

Oproti uplynulému volebnímu období došlo ke zmenšení městské rady, a to ze sedmi radních na pět. Jak zpětně hodnotíte tuto změnu?

Víte, mohl bych říci, že jsme se tím snažili uspořit náklady města na odměny neuvolněných zastupitelů/radních, ale odpověď je daleko jednodušší. ČSSD v posledních komunálních volbách uspěla nejlépe v novodobé historii a povolební vyjednávání nakonec ukázala, že v městské radě by mělo sedět 6 zástupců z ČSSD a jeden za TOP 09, to mi trochu připomínalo, že by šlo o schůze MO ČSSD a ve vší úctě ke svým kolegům jsem proto navrhl snížení počtu členů rady, což bylo nakonec i schváleno. Sekundárním výsledkem je ale i zmíněné ušetření peněžních prostředků města. Myslím si, že snížení počtu členů rady se na kvalitě rozhodování nijak neprojevilo.

Za opravu zámku a současně nového sídla radnice Vám hrozí pokuta až milion Korun. Radnice ale pochybení odmítá a snaží se to prokázat i u soudu. V jaké fázi je případ? Padl již konečný verdikt, eventuálně kdyby se tak mohlo stát?

Škoda, že novináři si svoje zdroje a jejich informace neověřují, protože o žádné hrozící pokutě nic nevím. Rekonstrukce zámku, jak jsem již uvedl, stála bezmála 180 mil. Kč, včetně více prací, které nepřesáhly 12%. Celou rekonstrukci jsme realizovali z městského rozpočtu. V rámci rekonstrukce zámku byly realizovány i dva projekty z dotačního programu Cíl 3, přeshraniční spolupráce se svobodným státem Sasko v částce cca 45 mil. Kč, které město předfinancovalo. V létě loňského roku byl na jednom z těchto projektů proveden audit auditního orgánu ministerstva financí, kterému se nelíbilo, že autor projektu byl zároveň v řádném výběrovém řízení vybrán jako zhotovitel rekonstrukce zámku. Na základě auditní zprávy se pracovníci MMR nejprve rozhodli pozastavit vyplacení dotace a poté na doporučení z auditní zprávy stanovili korekci ve výši 10%.  Nicméně musím říci, že protože jsme nakonec čerpali a čerpáme daleko více dotačních peněz, než se původně, v rámci tohoto projektu, předpokládalo, je případná korekce relativně nevýznamná. Během prvního čtvrtletí letošního roku by mělo město dostat dotace, tzv. neočekávaný příjem cca 13 mil. Kč. Závěrem je třeba dodat, že korekce na dotaci není sankce, či pokuta.

Co očekáváte od sjezdu ČSSD, který se uskuteční příští měsíc? Jiří Paroubek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že sociální demokracie potřebuje barevnější vedení, jinak se oslabí dojem před veřejností, souhlasíte s ním?

Chtěl bych věřit, že sjezd ČSSD nás posune dále k moderní politické straně, které postupně začnou lidé zase více věřit, nemyslím si, že orientace na různá hnutí je pro voliče racionálním rozhodnutím, spíše to považuji za krátkozraké. Ostatně podívejte se na hnutí ANO, s jistou nadsázkou se dá říci, že nejprve tu je generál a teprve pak se hledá armáda neboli členská základna. Politická strana by měl vznikat odspodu a mělo by jít právě o vůli lidí, kteří tvoří členskou základnu. Pokud jde o vedení jakékoliv strany, mělo by mít sílu, chrisma, jednotu a tím i maximální podporu členské základny. Zatím nemohu předjímat výsledek ze sjezdu, proto těžko hodnotit jaké dojmy tím budou vyvolány.

Jak více posílit stranu ČSSD a přiblížit ji lidem?

Vím, že to bude znít jako klišé, ale jde zejména o důvěru. Protože pokud budou lidé ČSSD důvěřovat, že dělá své kroky pro celou společnost a nejsou za tím jen osobní zájmy jednotlivců, tak má šanci se k lidem dostat blíž. Bylo by také dobré získat více mladých lidí, tzn. dát tím najevo, že ČSSD je stranou, která sice vznikla již v roce 1878, ale není stará a zkostnatělá, takže současné principy ČSSD by měly oslovovat i mladé lidi.



Před třemi lety Vás také vlna preferenčních hlasů vynesla do zastupitelstva kraje a již v minulosti jste pro naše stránky vyjádřil Váš s prosazováním některých názorů okresní organizace ČSSD v Karlových Varech. Změnilo se od té doby něco?

Ano, díky preferenčním hlasům jsem se dostal do krajského zastupitelstva, kde mimo zastupitelských povinností jsem předsedou výboru pro regionální rozvoj a členem výboru Regionální rady ROPu Severozápad. Myslím si, že situace v rámci okresní organizace ČSSD Karlovy Vary se zklidnila a všichni se vzájemně respektujeme, navíc Ostrov je dnes vnímán jako velmi úspěšná a respektovaná organizace, která má velmi dobré úspěchy nejen v komunálních, ale i dalších volbách ve prospěch ČSSD. Úspěšnost komunálních voleb je navíc korunována tím, že již druhé volební období má ČSSD na ostrovské radnici svého starostu a místostarostu, což je v rámci České republiky velmi ojedinělé, takže unikátní.

Jak v tomto kontextu hodnotíte rezignaci hejtmana, který dle svých slov neměl na výběr a musel odejít?

Rezignaci hejtmana Josefa Novotného považuji za jeho pozitivní postoj vůči usnesení nejvyšších orgánů ČSSD o souběhu funkcí. Myslím si, že hejtman měl vždy na výběr a mohl se kdykoliv svobodně rozhodnout pro jednu ze svých funkcí do kterých byl zvolen, to že vnímá, že se nyní rozhodoval pod tlakem je jen důsledkem demokratického rozhodnutí většiny členů ČSSD v rámci Karlovarského kraje, kteří jeho souběh funkcí brali jako záležitost poškozující pověst ČSSD v Karlovarském kraji.



A co říkáte na to, že se kvůli volbě nového hejtmana rozpadla koalice ČSSD a KSČM? A především, jaký očekáváte, že nyní bude další vývoj? Podaří se dohodnout do půl roku na novém vedení nebo budou muset být předčasné volby?

Osobně si myslím, že je to výsledek dlouhodobé nespokojenosti s přístupem koaličních kolegů KSČM při dodržování koaliční smlouvy, chybou je samozřejmě i naše nedůslednost přesvědčit komunisty pro naplňování podmínek smlouvy. Vnímám to, že jak novináři, tak opozice nevěřila, že bychom dopustili jako ČSSD rozpad koalice, smlouvy by se ale měly dodržovat. Věřím, že se nám podaří dohodnout novou koalici a že předčasné volby v Karlovarském kraji nebudou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…