Starosta Otrokovic: ČSSD se musí otevřít také dalším skupinám obyvatel

21.06.2014 14:08

Svého rozhodnutí vstoupit do politiky Jaroslav Budek (ČSSD) nikdy nelitoval a ve své práci by rád pokračoval i po podzimních komunálních volbách. Proč si ale vybral zrovna ČSSD a jak vidí její budoucnost? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, jsme se ohlédli nejen za jeho současným působením v čele radnice, ale pozval nás i k oslavám výročí 100 let od narození Tomáše Bati jr. Rozpovídal se také o cestovním ruchu ve městě a nejen o tom.

Starosta Otrokovic: ČSSD se musí otevřít také dalším skupinám obyvatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Budek, starosta města Otrokovice

Pane starosto, do ČSSD jste vstoupil v roce 2006 a téhož roku jste se stal také zastupitelem města. Co vás osobně do politiky vedlo? A nelitujete někdy svého rozhodnutí?

Od prvních svobodných voleb jsem volil ČSSD. Vyrůstal jsem v rodině, kde empatie a snaha pomoci druhým stály v žebříčku hodnot hodně vysoko. Do roku 2005 jsem pracovně působil mimo Otrokovice, takže jsem příliš nevnímal politickou situaci v našem městě. Změnilo se to, až jsem pracovně začal působit na otrokovické škole. V té době v Otrokovicích opakovaně vyhrávali volby sociální demokraté a společně s velkou většinou zastupitelů velmi dobře pracovali pro město a lidi, kteří v něm žili. Úspěšně zvládli devastující povodně v roce 1997 a město pod jejich vedením vzkvétalo. Začátkem roku 2006 mě kamarád, člen ČSSD, nabídl členství a já jsem souhlasil. Svého rozhodnutí jsem nikdy nelitoval.

Proč jste si vybral zrovna ČSSD a jak vidíte budoucnost strany? Podle některých politologů jde strana ke dnu. Důvodem je její uzavřenost, chybí jí charismatické osobnosti, není schopna oslovit skupiny, které by oslovit mohla, neumí komunikovat se živnostníky a nedokázala se oprostit od klientelistických vazeb, které už odsoudily k pomalé smrti občanské demokraty. Jak se na to díváte vy?

ČSSD jsem si vybral z důvodů, které jsem uvedl v již předcházející odpovědi. Aby sociální demokraté obstáli v konkurenci hlavně v této době nově vznikajících stran, prozatím nezatížených „hříchy z minulosti“, je potřebné neustále lidem trpělivě vysvětlovat oč usilujeme a přesvědčovat konkrétními činy, že stojíme na jejich straně. Otevřít stranu také dalším skupinám obyvatel jako jsou kupříkladu živnostníci, studenti, sportovci, učitelé, umělci či jiní. Pokud půjdeme touto cestou, nemám obavy o osud naší strany.

V čele otrokovické radnice jste od roku 2010. Jak se za tu dobu proměnil chod úřadu?

Od svého nástupu do čela otrokovické radnice se snažím jak o rozšiřování, tak především o zlepšování služeb, které poskytujeme našim klientům v oblasti státní správy a samosprávy. Proto jsme již v roce 2010 jako jeden z prvních úřadů v regionu zavedli „Systém řízení kvality“, který se od té doby neustále zdokonaluje a který je pro nás nosným východiskem pro zvyšování kvality poskytovaných služeb. Velmi podrobně jsme se také v průběhu mého funkčního období zabývali hodnocením efektivnosti vynakládaných mzdových prostředků, kdy pod mým vedením v roce 2012 pracovala skupina, která analyzovala zaměstnanost na MěÚ. Byla prověřena činnost jednotlivých útvarů z pohledu kompetencí vymezených organizačním řádem ve vazbě na počet schválených pracovních míst a dále z pohledu požadavků vedení města na jednotlivé činnosti. Na základě výsledků analýzy zaměstnanosti byl Radou města Otrokovice schválen nový organizační řád s úsporou  6-ti pracovních míst k 01.01.2013. Nebyla to jediná organizační změna, která proběhla v rámci zvyšování efektivnosti chodu úřadu, a když srovnám počet zaměstnanců úřadu v roce 2010 s rokem 2014, bylo uspořeno celkem 12 pracovních míst. Zlepšování organizace a chodu úřadu nesouvisí samozřejmě jen s úsporami zaměstnanců, jak je to někdy úzce chápáno, ale změn, které se týkají a mění chod úřadu, je celá řada. Vždy jsou však činěny ve prospěch našich klientů. Z takových významnějších změn kromě výše uvedených mohu uvést např. nastavení přísnějších podmínek pro výběrová řízení na veřejné zakázky, než jaké ukládá zákon, používáme centrální nákup (např. energie, telefonní služby, kancelářské potřeby apod.), zavádíme pravidelné hodnocení zaměstnanců, poskytování služby tzv. pojízdného úřadu, hlídání dětí rodičům, kteří si potřebují něco vyřídit na úřadu, vydání informační příručky „Informace na dlani“ pro tzv. životní situace a zveřejnění životních situací na webových stránkách města, získání certifikátu „Úřad s úsměvem“, pro klienty elektronické objednávání, po objednání možnost vyřídit potřebné záležitosti i mimo úřední hodiny a celá řada dalších změn, které neustále vylepšují a mění chod úřadu a přibližují jej potřebám našich klientů.

Podařilo se vám naplnit všechny vaše cíle nebo existuje nějaká priorita vašeho programu, o níž jste si 100 % jistý, že se nesplní? Proč?

Téměř všechny prioritní závazky, které jsme voličům předložili, jsou naplněny a mám z toho opravdu radost. Nicméně jeden slib, který jsme občanům dali, se nám prozatím nepodařilo naplnit. Město Otrokovice má neblahé zkušenosti se záplavami v roce 1997 a díky usilovné práci mých předchůdců a dalších partnerů je dnes provedena řada opatření, která ve svém komplexu značně posílila ochranu města před záplavami způsobenými zvýšeným průtokem v řekách Dřevnici a Moravě. Specifickým problémem jsou přívalové srážky a odtok vody po povrchu. Konkrétně v povodí svodnice Hrabůvka dochází k zaplavování silnice I/55 a k ohrožování přilehlé zástavby. Řešením mají být suché poldry, tedy zařízení pro rozliv vody. Tyto poldry jsou vyprojektovány a jsou součástí společných zařízení v rámci komplexních pozemkových úprav. V této chvíli je na tahu stát, aby stavbu připravil a realizoval. Je dobrou zprávou, že jsou již pozemky vykoupeny a „čeká“ se jen na peníze. Hodně se snažíme apelovat na příslušné instituce, prozatím marně. Jedno poučení do budoucna, slibuj jen to, nad čím máš stoprocentní kontrolu.

Chtěl byste také letos obhájit mandát, nebo vás starostování zklamalo?

I letos kandiduji a chtěl bych obhájit mandát. Starostování mě nezklamalo, měl jsem o této práci již reálné představy, protože jsem v letech 2008 až 2010 vykonával funkci místostarosty.

Ředitelství silnic a dálnic ČR v závěru loňských prázdnin ukončilo rekonstrukci silnice I/49 mezi částí Zlína Malenovice a Otrokovicemi. Ulehčila nová komunikace dopravě v Otrokovicích? A má nějaký pozitivní vliv na zájem investorů o město?

Silnice I/49 mezi Otrokovicemi a Zlínem - Malenovicemi je velmi frekventovaná, takže její rekonstrukce (rozšíření na dva jízdní pruhy v každém směru) je jistě přínosem. Jízdní doba z Otrokovic do Zlína se výrazně zkrátila a jízda je plynulá. V Otrokovicích jsme to pocítili především na naší slavné kvítkovické křižovatce, kdy kolony způsobené zúženou I/49 zasahovaly až do ní. Tím však neříkám, že jsme nyní se stavem dopravy v této křižovatce spokojeni. K markantnímu zlepšení, věříme, dojde, až se dostaví druhá část obchvatu města silnicí R/55. O přímém vlivu rekonstrukce I/49 na zájem investorů si netroufám hovořit, ale obecně jistě platí, že dobrá dopravní dostupnost je vždy přínosem při zvažování investic.

Jak to vypadá se stavbou plánovaného dokončení obchvatu? Jsou odkoupeny již všechny pozemky potřebné pro stavbu a především - našel již na investice peníze stát?

Těžko se odpovídá konkrétně na věci, které samospráva města může jen nepřímo ovlivňovat. Výkup pozemků i stavbu samotnou zabezpečuje stát prostřednictvím své společnosti – Ředitelství silnic a dálnic. Našich apelů na potřebnost této stavby bylo a nadále je mnoho a využíváme k tomu každou příležitost. Stejně tak časových harmonogramů a příslibů ze strany státních činitelů jsme v minulosti slyšeli mnoho. Všechny již marně uplynuly a začínají se objevovat nové. Rád bych věřil, že ten, kdo současné termíny zveřejňuje, tak koná naprosto seriózně.

V rámci celostátní soutěže Nejkrásnější město a obec Čech a Moravy 2013 skončili Otrokovice první mezi moravskými městy. Jak významnou rolí je zde cestovní ruch a co se snažíte dělat pro jeho podporu?

V posledních letech jdou Otrokovice kupředu a rozvoj jde vidět v mnoha oblastech, turismus nevyjímaje. Po dlouhých letech se například v přízemí Otrokovické BESEDY otevřelo Turistické informační centrum. Obyvatelé i návštěvníci města tak mají všechny informace jako na dlani. Navíc nyní, v hlavní turistické sezóně, je otevřeno také detašované pracoviště TIC v přístavišti. Je to ideální lokalita pro sezónní stánek, kde proudí návštěvníci, kteří přijeli lodí i na kole po frekventované cyklostezce. V dřevěné chatce jsou k dispozici informační letáky, mapky a pracovník, který poskytuje informace všeho druhu – jízdní řád lodí, možnosti ubytování i stravování, tipy na výlety aj. Náklady na vybudování nového TIC v Otrokovické BESEDĚ byly ve výši 1,3 miliony korun.

Město reaguje také na rozvoj cykloturistiky budováním sítě cyklostezek. Jako poslední se aktuálně staví cyklostezka Otrokovice – Zlín, která bude napojena na nejoblíbenější trasu podél řeky Moravy a Baťova kanálu. Celkové náklady projektu, který je spolufinancován z Regionálního operačního programu Střední Morava, převyšují 17 milionů korun. Za spolufinancování z ROP SM šlo dalších téměř 19 milionů korun na vybudování zmiňované cyklostezky podél Baťova kanálu – úsek Otrokovice. Vezmeme-li v úvahu další síť cyklostezek uvnitř města, dostáváme se tak na částku přibližně 45 milionů, které byly v posledních letech směřovány do této oblasti.

Velkým přínosem byla rekonstrukce prostoru kolem nádraží. Investicí za 70 milionů korun (ROP SM) tak vznikl přestupní terminál veřejné dopravy, který je důstojným vstupem do města a funkčně plní všechny požadavky dnešní doby.

Kongresová turistika posílila vybudováním nového velkého sálu Otrokovické BESEDY, který rozšířil také možnosti kulturního vyžití ve městě (40 milionů, spolufinancování ROP SM). V letošním roce byla otevřena také nová Městská galerie Otrokovice (1,9 mil. Kč), ve které je co tři týdny k vidění nová výstava. Konají se zde také besedy zaměřené na oblast umění.

Zpříjemnit pobyt návštěvníkům města se snažíme také v rámci spolupráce s místním spolkem výtvarníků ROZUMĚNÍ, kdy jsou ve městě rozmísťovány dřevěné sochy. Nejpatrnější je to na Baťově - v parku před Společenským domem, kde vznikl příjemný amfiteátr se třinácti sochami. Také park před poliklinikou zdobí šest soch.  

V přístavišti u řeky Moravy jsme umístili informační tabule, které mimo jiné popisují vznik Baťova a unikátní metodu splavování zeminy z kopce Tresného.  

Stálicí v oblasti turistiky zůstává také Rekreační oblast Štěrkoviště, kam se díky stálé kvalitě vody v přírodní nádrži sjíždí lidé z širokého okolí. Oblíbené je díky příznivým cenám a kvalitnímu zázemí také městské koupaliště.

V oblasti kultury nejde opomenout třídenní festival dobré hudby a zábavy Otrokovické letní slavnosti, kde jsme již při minulém, druhém, ročníku zaznamenali účast lidé z celé ČR i ze Slovenska. V letošním roce jsme se zaměřili na retro styl. Hlavní hvězdou budou The Backwards, jejichž písně skupiny Beatles si rádi zazpívají lidé snad všech generací. Tradičně nebude chybět doslova přehlídka rockových kapel pro příznivce tvrdší hudby. Letní filmové projekce nabídnou oblíbené filmy v parku před poliklinikou a samozřejmostí budou pivní slavnosti či řezbářské sympózium, které se tentokrát přesune do přístaviště. Rekreační areál Štěrkoviště ožije ukázkou činností modelářů, složek integrovaného záchranného systému a závody dračích lodí. To vše a mnoho dalšího pro veřejnost zcela zdarma.

Neodmyslitelně a pevně spojeny jsou Otrokovice se jménem Baťa. Připojí se proto k oslavám výročí 100 let od narození Tomáše Bati jr. a 120 let od položení základů firmy Baťa. Oslavy vyvrcholí 17. září. Na co byste ale občany pozval v souvislosti s oslavami o prázdninách?

V letošním roce si připomínáme významná baťovská výročí, a to 100 let od narození Tomáše Bati jr., 120 let od položení základů firmy Baťa, ale také 85 let od počátku působení firmy Baťa ve městě Otrokovice. Město Otrokovice se pro Tomáše Baťu a jeho firmu stalo velmi důležitou lokalitou, zejména díky své strategické poloze a přírodnímu živlu – vodě.

Připomínku baťovských výročí jsme započali besedami, které si pro zájemce připravila kronikářka města Věra Kramářová. V prezentacích účastníky seznámila s rodokmenem rodiny Baťů, historií firmy do r. 1932, medailonky většiny čestných občanů Otrokovic z řad pracovníků firmy a s již uskutečněnou výstavou „Baťova města“. S nabídkou prezentací jsme oslovili SENIOR Otrokovice a Kluby seniorů v našem městě.

Pro žáky otrokovických základních škol bylo připraveno několik akcí.

Oddělení Městské knihovny Otrokovice pro místní základní školy realizovalo interaktivní vzdělávací akce, které probíhaly jednak v jejich prostorech, či přímo v otrokovických základních školách. V průběhu 45 minut byli žáci poutavě seznamováni s rodinou Baťů a jejich rodokmenem, s firmou Baťa a jejím přínosem.

Součástí prezentace byla tvořivá dílna, kdy si žáci mohli vytvořit vlastní reklamu či produkt související s činností firmy Baťa.

Pro žáky základních škol jsme naplánovali rovněž exkurze do města Zlína, kde žáci navštívili Baťovu vilu a Baťův institut. Čekala je komentovaná prohlídka, kterou vedl Ing. Pavel Velev, ředitel Nadace Tomáše Bati. V Baťově institutu žáci navštívili expozici s názvem „Princip Baťa – dnes fantazie, zítra skutečnost“, která reprezentativně představuje baťovský systém v jeho plné šíři a v celém jeho významu.

Po dobu několika měsíců jsme připravovali finále soutěžního matiné. Matiné předcházela přípravná část na jednotlivých školách. Následně pak bylo vybráno tříčlenné družstvo, které postoupilo do finálového kola konajícího se ve velkém sále Otrokovické BESEDY.

Na prázdniny plánujeme.

Dne 14. června byl zahájen letní procházkový cyklus Pojď za Baťou! Cílem procházek a cyklistických výletů je nabídnout návštěvníkům pestrý program a umožnit jim bližší poznání baťovské historie, architektury a urbanismu přímo v ulicích bývalého firemního města. V období od června do září bude vždy jeden víkendový den v měsíci vyhrazen komentovaným procházkám, které povedou odborníci z oblasti architektury, historie, sociologie i historie tak, aby spolu s veřejností důkladně zmapovali otrokovické aktivity firmy Baťa. Další z hostů, skupina Brno hraje na city, se představí 9. srpna v 16 hodin před Společenským domem, osloví diváky, přičemž se pokusí hravým způsobem zrekonstruovat dobovou baťovskou atmosféru. 13. září v 10 hodin u nadjezdu u firmy Continental Barum cyklus procházek uzavře historik Zdeněk Pokluda s tématem zaměřeným na otrokovické Baťou vybudované letiště a přilehlou kolonii pro zaměstnance letecké výroby.

Výstava Klubu přátel historie města Otrokovice bude dokumentovat rozmach města v době příchodu firmy Baťa a působení firmy ve městě Otrokovice. Výstava se jmenuje „Baťa a Otrokovice“ a potrvá od 23. června do 31. srpna. Veřejnosti se poprvé výstava představí vernisáží v městské galerii dne 23. června. Expozice bude prezentovat dobové fotografie města a informace o dění z doby baťovského rozmachu.

Akce věnované baťovským výročím zakončíme dne 17. září na Otrokovické BESEDĚ odborným seminářem s názvem „Tomáš Baťa - obuvník, či génius?“, který bude zahrnovat příspěvky specialistů v oblastech, kterým se dříve věnoval sám Baťa. Jedná se o podnikání, vedení lidí, marketing, architekturu, vzdělávání a kulturu. Součástí programu budou prezentace zástupců českých a slovenských baťovských měst, kteří mají k danému tématu mnoho co říct. Na seminář budou pozvány významné firmy Zlínského kraje, představitelé baťovských měst, studenti středních a vysokých škol ze Zlínského kraje.

Na odborný seminář navážeme v 19 hodin koncertem kapely Melody Makers s Ondřejem Havelkou ve velkém sále Otrokovické BESEDY, jenž bude důstojným zakončením akcí konaných na počest firmy Baťa a rodiny Baťů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…