Starosta Pece pod Sněžkou: Migrační krize odhalila zásadní slabinu společné Evropy

05.01.2016 14:27

V tuto chvíli se již spoustě věcí nedá zabránit, můžeme se jen připravit zasednout k banketu následků, říká v reakci na konflikty ve světě Alan Tomášek (Sdružení nez. kandidátů SNĚŽKA). Zevrubně jsme si povídali ale především o chystaném projektu, který by měl propojit lyžařské areály ve středních Krkonoších, či o dalších možnostech, jak přilákat turisty a konkurovat zahraničním lyžařským střediskům. Řeč přišla také na klíčové investice do rozvoje města, naplánované na rok 2016. A nejen to...

Starosta Pece pod Sněžkou: Migrační krize odhalila zásadní slabinu společné Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lyžaři, ilustrační foto

Janskolázeňská společnost Mega Plus chystá ve středních Krkonoších lyžařské propojení areálů Černá hora, Pec pod Sněžkou, Černý Důl, Velká Úpa a Svoboda nad Úpou. Co vy na to? Neobáváte se negativních zásahů do přírody? Respektive jaké záruky budete požadovat, aby se tak nestalo?

Neobávám se negativních zásahů do přírody, projekt propojení areálů je založen na principu využití současných lesních cest a jejich vhodného „propojení“, nikoliv na budování nových sjezdových tratí. Tento projekt bude rovněž předmětem hodnocení SEA či EIA, jejichž účastníkem bude i město Pec pod Sněžkou.

Je podle propojení areálů ta správná cesta, jak můžou česká střediska konkurovat těm zahraničním? Nebo co je podle vás třeba změnit?

Ano, jde jednoznačně o správnou cestu. Tento názor podporuje i „Analýza návštěvnosti horských středisek“ zpracovaná společností KPMG Česká republika, kdy většina návštěvníků horských středisek si přeje nabídku většího množství vzájemně propojených sjezdovek.

Investice do nových lanovek a vleků by měly v příštích přibližně osmi letech dosáhnout kolem miliardy korun. Prvním krokem lyžařského propojení středisek bylo od zimy 2013/2014 jednosměrné propojení Černé hory s Pecí pod Sněžkou. Co pozitivního tento krok městu přinesl?

Současné jednosměrné propojení areálu na Černé hoře s Pecí pod Sněžkou přineslo větší spokojenost zákazníkům ubytovaným v Peci pod Sněžkou, protože dostali větší nabídku počtu sjezdových tratí v rámci celého Skiresortu ČERNÁ HORA – PEC, než kdyby lyžovali pouze na sjezdovkách v areálu Pec pod Sněžkou.

Máte představu o tom, kolik turistů v zimě město navštíví?

Domnívám se, že celková zimní návštěvnost města Pece pod Sněžkou, ať již zde bydlících návštěvníků či návštěvníků bydlících v ostatních obcích působících v rámci SkiResortu ČERNÁ HORA – PEC, byla přes 500 tis. až 600 tis.

Jaké uplatnění mají občané ve městě a okolí mimo hlavní turistickou sezonu?

Valná většina trvale a přechodně žijících občanů je nějakým způsobem závislá na turistickém ruchu. Pokud nepodnikají, jsou zaměstnaní v oblasti služeb atd. Na horách jsou dvě hlavní sezony, zimní a letní. Období mezisezon je stále kratší, např. díky zasněžování.

Jaké investice do rozvoje města plánujete v letošním roce?

Prioritou bude řešení dopravní obslužnosti. Ve Velké Úpě připravujeme projekt parkovacího domu pro 270 aut a realizaci herní krajiny v lokalitě Portášek.

S investicemi je úzce spjat rozpočet. Máte jej již schválen? A prozradíte nám, jaký bude?

Rozpočet je schválený a počítá s příjmy ve výši 65 000 000 Kč. 

V jaké finanční kondici je vlastně radnice?

Domnívám se, že jsme ve více než dobré kondici. Vyjma splátek na novou lanovku na Sněžku ve výši cca 6 mil Kč ročně nemáme žádné dluhy. Na účtech města máme ke konci roku hotovost ve výši 85 000 000 Kč.

Jak poznamenáváte i vy sám, Evropa žila relativně dlouhé období bez války a hrozba další může kdykoliv nastat. To dokazují i události posledních let, které podle mnohých představují největší výzvu nejen pro ČR od listopadu 1989. Nejprve Ukrajina, válka v Sýrii a teď migrační krize. Co nám tato poslední léta řekla o naší demokracii, o tom, kam jsme se od listopadu 1989 dostali, o nás samých?

Můj názor je stále konstantní, demokracie se musí chránit. Nelze ji zneužívat. Je naší povinností poskytnout pomoc potřebným, stejně tak jako byla tato pomoc poskytována nám v době totalitního režimu. Nicméně forma a totální nesoulad v rámci EU při řešení současné migrační krize jsou ukázkou neschopnosti fungování společné Evropy při zásadních problémech. Jako jsou ochrana vnějších hranic a ochrana našich tradic a způsobu života.

Nedomníváte se, že vhledem ke dlouhému období míru Evropa podcenila svou ochranu a nyní to pro ni může mít fatální důsledky?

Evropa a její současná krize bude mít zcela jistě důsledky v blízké budoucnosti. V tuto chvíli se již spoustě věcí nedá zabránit, můžeme se jen připravit zasednout k banketu následků.

Máte na závěr nějaké přání pro občany do nového roku?

Nic lepšího nežli pevné zdraví a osobní spokojenost v životě mě nenapadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…