Starosta Rosic: Bohuslav Sobotka je člověk na svém místě

07.03.2015 9:32

Kdyby byl ministr školství člen Burešovy agroferťácké party, obavy o jeho osud by byly na místě. Doporučil bych mu brát si na svačinu koblihy. To by se mohlo třeba vyplatit, říká Jaroslav Světlík (BPP). Skeptický je ale také k budoucnosti TOP 09 a servítky si nebral ani při hodnocení dotací. Proč? Ačkoliv se mu podařilo obhájit mandát starosty, zastupitelstvo prošlo zásadní obměnou. A právě najít řeč s novými zastupiteli považuje za jeden ze svých nejtěžších úkolů. Nedělá si tak ani velké plány. Nám ale přesto některé své priority prozradil. A nejen to…

Starosta Rosic: Bohuslav Sobotka je člověk na svém místě
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Rosic Mgr. Jaroslav Světlík

V komunálních volbách jste úspěšně obhájil mandát starosty. Co pro vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl v tomto volebním období dosáhnout?

Ano, je to velký závazek, ale na druhou stranu jsem velmi rád, že jsem mandát obhájil. Potvrdilo se, že cesta rozvoje města, po které jsme se spolu s celým minulým vedením radnice rozhodli jít, je správná. Jen pořád nerozumím celkovým výsledkům komunálních voleb, které měly za následek další velké změny v rosickém zastupitelstvu i ve vedení města. Zase mne čeká najít společnou řeč s lidmi, z nichž některé ani neznám, kteří nemají s komunální politikou zkušenosti a tím i odlišný pohled na fungování města. Nebude to snadné. Proto si také nedělám velké plány, věřím, že hlavně zdárně dokončím rozdělanou práci z minulého období, a jsem zvědavý, co nové tváře přinesou. Ono jen nadšení nestačí, na zdlouhavé sbírání zkušeností není čas a řídit se stranickou metodikou a postřehy ze sociálních sítí k ničemu dobrému nepovede.

Jestliže pomineme volby, jak byste hodnotil uplynulý rok? Považujete jej za úspěšný?

Minulý rok byl pro mne jedním z nejúspěšnějších. Nejen co se týká mého působení ve funkci starosty města, ale i v životě osobním. To se málokdy podaří a já jsem za to vděčný a každému bych takový úspěšný rok přál. Nemusím být konkrétní, úspěšné vedení města je vidět v Rosicích na první pohled. Brrr, teď mám pocit, že tu něco páchne! Že by samochvála?

A co nového plánujete pro rok 2015?

Jak už jsem napsal v první odpovědi, velké plány si tentokrát nedělám. Pro město bude důležité přebytek z rozpočtu 2014 rozumně investovat, chtěl bych, aby město vypadalo, aby jeho ulice nepřipomínaly doby socialismu. Nejen do oprav kanalizací, vodovodů, chodníků a místních komunikací by měl jít zvýšený příliv peněz. Důležité bude podporovat kulturu, sport, dbát o zeleň ve městě, podporovat rozvoj a modernizaci školských zařízení. Chtěl bych se také zaměřit na přípravu velkých projektů pro další roky. Mám na mysli vybudování nové hasičské zbrojnice pro potřeby dobrovolných hasičů, znovu obnovit zašlou slávu rosického kulturního domu a získat pro město pozemky k vybudování nového koupaliště, které občanům města citelně chybí. To jsou ty nejdůležitější.

"Kdybych mohl svůj názor říci do očí přímo těm, kteří dělají celostátní politiku, pak bych to považoval za účinné. Začal bych ministrem školství.“ Tak jste se vyjádřil loni v rozhovoru pro naše stránky. Můžete být konkrétnější? Co ministrovi vytýkáte?

Musím se přiznat, že jsem byl tehdy na adresu pana ministra Chládka až moc kritický. Dnes s odstupem doby vidím, že snad díky němu proběhnou v českém školském systému změny, které naše školství dostanou na úroveň, jež by nás opět zařadila mezi vyspělé evropské státy. Vždyť mnohé školy, od základních počínaje a vysokými konče, jsou svou úrovní katastrofální a stejně katastrofální pak produkují absolventy. V praxi se setkávám s 'vysokoškoláky', kteří neznají pořádně česky, za hrubky ve větách se ani nestydí, o jejich matematických znalostech ani nemluvím. Téměř všichni středoškoláci mávají maturitním vysvědčením, podivné tituly před i za má spousta rádoby inteligentů a to ani nemuseli studovat v Plzni nebo v nějaké venkovské univerzitě v zahraničí. Co je výsledkem tohoto neutěšeného stavu? Náš národ blbne! Budu panu ministrovi držet pěsti, aby se alespoň pokusil tento trend zastavit. Však on dobře ví, díky své praxi ve školství, kde jsou hlavní problémy a co by se mělo změnit. Jenže je to o penězích a v jejich získávání pro svůj rezort pan ministr není příliš úspěšný. Třeba překvapí. Uvidíme. V každém případě bych mu doporučil brát si na svačinu koblihy. To by se mohlo třeba vyplatit.

A domníváte se, že Marcel Chládek vydrží ve funkci celé volební období? Přeci požadavek na jeho odvolání lze slyšet i ze strany koaličních partnerů?

To je otázka! Nejsem vědma ani vizionář. Vzhledem k členství pana ministra Chládka v ČSSD věřím, že vydrží. Pokud to tedy sám nevzdá, nebo se celá slavná koalice nerozpadne. Kdyby to byl člen Burešovy agroferťácké party, tam bych byl ve své víře v jeho osobu na vážkách, hlavní boss střídá ministry jak na běžícím pásu a sám myslí na pozice nejvyšší. Ano, bude (možná) líp, ale jen pro někoho…

Je někdo z členů vlády, kterého byste označil za člověka na svém místě, nebo se tomu alespoň blíží?

Přiznám se, většina ministrů nejsou až tak výrazné osobnosti, aby mne svými činy zaujali a já je mohl hodnotit. Jednoznačně jako člověk na správném místě je pro mne v současné době premiér vlády pan Sobotka. V jeho počátcích mi příliš sympatický nebyl, ale vzhledem k tomu, jak se snaží koaliční vládu dnes řídit, jak reprezentuje naši vlast, myslím, že je to velmi schopný a inteligentní člověk. Navíc dokáže vážit svá slova, neříká blbosti a nechová se populisticky, jak někteří jeho předchůdci či straničtí kolegové. Ježíšmarjá, já si teď uvědomuji, že snad začínám inklinovat k ČSSD! Za ně jsem, jak si matně vzpomínám, ještě nekandidoval. No to ne, v politice budu vždy stát jinde.

Mandát starosty jste sice obhájil, nikoliv již ale za stranu TOP 09, která vás, lidově řečeno, hodila přes palubu. Strana ale následně utrpěla poměrně drtivou porážku a ztratila nejen řadu zastupitelů, ale současně neobhájila ani jediný mandát v Senátu. I vzhledem k vaší situaci, nedomníváte se, že si strana za svůj neúspěch může sama a měla by změnit své fungování? A jak tak vidíte její budoucnost?

Teď bych měl sto chutí si do TOP 09 svým komentářem kopnout, ale neudělám to. Je to pro mne ukončená kapitola a já se jen divím, že celé vedení této strany je tak krátkozraké (jen snad díky věku je to u pana knížete pochopitelné). Pokud se strana zgruntu nezmění, pak možná krajské volby budou její volební labutí píseň.

Na řadu investic chybí městu dle vašich slov peníze. Zkoušeli jste tak žádat o dotace? A jaká je v tomto směru vaše úspěšnost?

Dotace, dotace, dotace! To nás asi tak spasí! Spíše naopak. Já bych dotace úplně zrušil, vždy platilo, že nic není ve světě zadarmo, a když nám někdo poskytne peníze, vždy jen s tím, že zpět vrátíme víc. Dříve dotace nebyly a obce také prosperovaly. Osobně považuji neuvážené čerpání dotací obcemi a městy za cestu do pekel udržitelnosti a dluhů. Dá se investovat i bez dotací, když budeme dobře hospodařit s tím, co máme. Tím nechci říci, že naše město o dotace nežádá. Ale každé podání žádosti velmi zvažujeme, kvalitně a do podrobností žádost připravujeme. Proto se musím pochválit. Jsme úspěšní. Ovšem ne na 100 %. Po realizaci totiž dojdou nějací šílení kontroloři, kteří jsou mimo realitu a asi placeni z vratek dotací, kteří nám dotaci zkrátí třeba jen z důvodu jiného rozměru použitých stejně drahých obkladaček.

V minulosti jste vyjádřil pro ParlamentníListy.cz své zklamání nad nedostatečnou rychlostí v budování nové infrastruktury města. Co je příčinou těchto průtahů a jaké jsou vaše možnosti je řešit?

Hlavním důvodem průtahů, které jsem měl tenkrát na mysli, je to, že infrastruktura ve městě nemá jednoho majitele. Kdyby třeba jen všechny komunikace v katastru obce vlastnila obec, byly by jejich opravy, budování přechodů a veřejného osvětlení rychlejší a také kvalitnější. Takto je spolupráce třeba s krajskými a státními organizacemi špatná. Naše možnosti řešení jsou mizivé a hlavně pomalé, je to otázka velkého množství jednání, stráveného času a v podstatě i peněz.

Na hustý provoz si stěžuje i většina obyvatel a patří tak mezi nejpalčivější problémy města. Kolik si tak město letos vyčlenilo financí na investice do dopravní infrastruktury? A do čeho budou investovány?

Hustý provoz je i v Rosicích, je to asi všude stejné. Je to daň moderní uspěchané konzumní době. Na investice do dopravní infrastruktury ve městě dáváme ročně několik milionů. Přímo z městské pokladny nebo prostřednictvím Technických služeb Rosice. Pořád je to ale málo, chtělo by to jednorázovou investici ve výši cca 20 – 30 milionů, do té doby to bude jen takové flikování a zachraňování udržitelnosti fungujícího stavu. To ale neřeší náš hlavní problém spojený s hustým provozem. Přes naše město vede velmi frekventovaná státní silnice I/23, která se ve špičkách nedá pomalu přejít. Neúměrným zatížením vozovky dochází k poruchám kanalizace a vodovodu, povrch je ve špatném stavu, její odvodnění, pokud nějaké je, nefunguje a při větších deštích z ní teče občanům voda do sklepů. Hlukové a prašné limity jsou překročeny. Modernizace a úpravy nejsou dle ŘSD již možné, jediným východiskem je obchvat Rosic. Ten se plánuje nejméně 30 let. Jeho realizace je v nedohlednu, vždyť ještě nejsou ani schváleny Zásady územního rozvoje JmK, kde by měla figurovat jeho severní varianta (snad?!). O penězích na něj se už vůbec nikdy nemluvilo. Já jen lituji, že se ho nedožiji. Těší mne jen pomyšlení, že se ho se mnou nedožijí ani ti, co před lety skoupili pozemky v plánované trase obchvatu s úmyslem je pak asi státu, jako správní rosičtí patrioti, poskytnout na stavbu obchvatu bezúplatně. Přitom by stačilo neplýtvat penězi na obchvaty, které nejsou zapotřebí. Netřeba věšet hlavu! Třeba se s novým ministrem dopravy něco pohne k realizaci malého rosického obchvátku. Nebo zase ani ŤUK? Vlastně ŤOK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…