Starosta Rosic: Václav Havel se pohyboval v jiné dimenzi

07.08.2014 11:14

„Nic takového jako nepolitická politika není. Politikem se stáváte, i když nechcete, úřad vás do své mašinerie vtáhne.“ Nejen o politické situaci a aktuálním politickém vývoji, ale i o blížících komunálních volbách jsme hovořili se starostou Jaroslavem Světlíkem (BPP). Rozpovídal se i o důvodech, proč stejně jako v předchozích volbách nekandiduje za TOP 09 a zhodnotil své dočasné působení v čele Rosic. Co se mu povedlo a co naopak ne?

Starosta Rosic: Václav Havel se pohyboval v jiné dimenzi
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Rosic Mgr. Jaroslav Světlík

Podle vašich slov TOP 09, stejně jako ostatní velké strany, velice podcenily „výchovu“ nových kádrů. Je to podle vás důvod, proč lidé nyní dávají přednost nových stranám, za nimiž stojí nové tváře, byť v podobě známých osobností především z byznysu? A jaké to podle vás bude mít dopady na občany a politiku?

Ano, to je přesně můj názor. Proto lidé hledají alternativu, kterou jim nové strany a hnutí nabízejí. Že nové tváře nejsou ani tak nové, že se spojuje byznys s politikou, lidem nevadí. Nebo spíš jim spojitost nedochází. O dopadech na politiku a občany spekulovat nechci, čas ukáže, že to takto nemůže fungovat. Já sám jsem o tom přesvědčen a myslím, pokud mám mluvit konkrétněji, že i pan Babiš si své působení v politice představoval jinak.

Asi nejvýraznější postavou v tomto směru je Andrej Babiš, který do politiky vstoupil jako vítr a který se i nyní hrdě hlásí k tomu, že není politikem. Není však sám. Dochází tak podle vás k tomu, o čem hovořil již Václav Havel, a to k příklonu k nepolitické politice? Nebo jak vy vnímáte vývoj v celostátní politice?

Částečná odpověď je již v mých slovech předchozích. Politika nemůže být apolitická. To ale zjistíte, až si k politice přičichnete z větší blízkosti, stačí klidně na komunální úrovni. Politikem se stáváte, i když nechcete, úřad vás do své mašinerie vtáhne. Závisí jen na vaší odolnosti, zda vás to semele, nebo ne. Abyste tomu nepodlehli ani částečně, museli byste být člověkem, který se pohybuje v jiné dimenzi. Což byl, dle mého názoru, právě náš prezident Václav Havel, a proto mohl hovořit o nepolitické politice. Nic takového není. Co se týká mých názorů na celostátní politiku, považuji za zbytečné je zde zveřejňovat. Střílet nazdařbůh do vzduchu prostřednictvím médií umí každý. Kdybych ale mohl svůj názor říci do očí přímo těm, kteří celostátní politiku dělají, pak bych to považoval za účinné. Začal bych ministrem školství.

Jak jste se také vyjádřil pro naše stránky, v započaté práci jste rozhodnut pokračovat. TOP 09, za kterou jste ale kandidoval v minulých komunálních, krajských i parlamentních volbách již ale zájem o vaši osobu nemá, takže budete na kandidátce jiné. Prozradíte nám jaké? A jak vnímáte to, že vás strana takto hodila přes palubu? Řekla vám důvod?

Čtyři roky jsou pro nováčka krátká doba na to, aby něco v komunální politice dokázal. Čas děsně letí, administrativní lhůty se prodlužují, o kostlivcích z minulých let jsem už psal. Proto jsem se rozhodnul pokračovat a pokusit se post starosty v Rosicích obhájit. Jestli to tak bude, uvidíme v listopadu. Nikdy jsem nelpěl na funkcích, a tak pokud nedostanu důvěru občanů a pak na ustavujícím zasedání od nových zastupitelů, bude to jen zpětná vazba, že jsem nepracoval dobře. Rád se vrátím k mému původnímu zaměstnání a podnikání v cestovním ruchu, které mi velmi chybí. Co se týká spolupráce s TOP 09, byl jsem nucen, z mé strany velice nerad, toto ukončit. Důvody rozchodu jsou nepodstatné, je to o lidech ve straně. Někomu ze stranických minilídrů TOP 09 se prostě nelíbím ve funkci starosty. Krajským manažerem mi bylo sděleno, že se mnou na kandidátku v Rosicích nepočítají. Ani pravidelné návštěvy setkání s panem Schwarzenbergem, panem Kalouskem či kandidáty do Evropského parlamentu mi nepomohla. To byl vtip. Možná kdybych býval vstoupil, bylo by všechno jinak, že Bohušu? Já bych byl ale špatný straník, ne vždycky „držím brázdu“. Proto chci vždy vystupovat jako nezávislý kandidát. Toto riziko na sebe vzala v Rosicích tentokrát místní organizace KDU-ČSL, kde budu na kandidátce pro komunální volby jako její lídr a kandidát na starostu.

Máte řadu představ, které byste chtěl v případě úspěchu v následujícím volebním období realizovat a o nichž jsme spolu již hovořili. Máte ale také vizi, co udělat pro město z dlouhodobého hlediska?

Ano, o většině mých cílů, kterých bych rád ve vedení Rosic dosáhnul, jsme již hovořili. Myslím, že se na mne nikdo nebude ale dnes zlobit, když své „trumfy“ nyní, pár měsíců před volbami, nebudu zveřejňovat. Použiji tedy omleté klišé o své vizi města, kde je pro všechny občany příjemné bydlet, žít, sportovat, chodit za kulturou a cítit se bezpečně.

Jak byste zpětně hodnotil své současné působení v čele radnice? Co byste vyzdvihl ze svých úspěchů?

I tady budu skoupý na slovo. Hodnotit by měli především jiní. Přesto myslím, že za novým vedením radnice je práce vidět. Ale pokud mohu něco obecně vyzdvihnout, pak je to nejen moje otevřenost vůči občanům, ale i oproti minulým volebním obdobím téměř dokonalá spolupráce zastupitelů napříč politickým spektrem při jednání a rozhodování zastupitelstva. Toho si velmi cením.

Je naopak něco, co se vám nepovedlo? A pokud ano, proč?

Těch věcí je víc, ale za nejdůležitější považuji nedostatečnou rychlost v budování nové infrastruktury města, stav většiny kanalizace a vodovodů je tristní, o některých komunikacích ani nemluvím. Jsou lokality, kde to pořád vypadá jak ve středověku. V Rosicích bylo jedno z nejhezčích koupališť v širokém okolí, dnes je zavřené a nefungující. Město není ani stoprocentním vlastníkem kulturního domu, a tak s ním nemůže nakládat podle svých potřeb. Rosický zámek a jeho park neslouží občanům a návštěvníkům města tak, jak bych si představoval. Po plánované cyklostezce se dodnes prohánějí motorová vozidla. Na náměstí nestojí nové polyfunkční centrum, s majitelem pozemků se vlečou soudní spory. To jsou věci, které mne nejvíce pálí. Důvodem, proč se je nepodařilo během mého působení uvést do řádného stavu, nejsou jen chybějící peníze. Hodně věcí má zpoždění kvůli předlouhým lhůtám různých státních institucí, kde ani jako starosta nejsem schopen ovlivnit úřednictvo, aby sesedlo ze svého piedestalu a došlo se přesvědčit na vlastní oči, jak to vypadá s věcmi, o kterých pak od stolu rozhoduje. Tyto státní organizace, místo toho, aby šly obcím na ruku a dělaly pro ně servis, rozvoj měst a obcí brzdí. Na druhou stranu musím říci, že za většinu uvedených problémů si můžeme sami. Vedení města před rokem 2010, dle mého názoru, chyběla dlouhodobá koncepce, která by tyto problémy postupnými kroky řešila. Jedinou papírovou vlaštovkou je dnes již poněkud zastaralý a hodně imaginární strategický plán města. Ve volebním období 2014-2018 se nové vedení města rozhodně nebude nudit.

Počet obcí s rizikovým hospodařením loni klesl, stále ale dosahuje třetí nejvyšší úrovně za posledních 13 let. Z celkového počtu 6248 obcí vykazovalo rizikové hospodaření ke konci loňského roku 63 obcí, v roce 2012 to bylo 79 obcí. Vyplývá to ze studie, kterou na konci července zveřejnila poradenská společnost Bisnode. Jak si vedou Rosice?

Studii jmenované firmy neznám, ale mohu odpovědně prohlásit, že hospodaření Rosic je v posledních třech letech na velmi dobré úrovni. To je fakt, který bych měl především vyzdvihnout. Když si vzpomenu na žalostný stav pokladny ke konci roku 2010, kdy jsme nevěděli, zda si nevzít úvěr na výplaty, je to jen další důkaz toho, že jde město v hospodaření správným směrem. Není to ale jen moje zásluha. Svůj podíl na dobrém hospodaření má celé vedení města včetně tajemníka Městského úřadu v Rosicích.

Jak to vypadá s vybudováním nového a s opravami stávajícího vodovodu? Budou dokončeny včas, tedy počátkem příštího roku?

Vodovod jsem zmiňoval v souvislosti s nedostatečnou, nebo zanedbanou infrastrukturou města. Projekt k přivedení kvalitní pitné vody do našeho města zdárně pokračuje a vše nasvědčuje tomu, že bude zdárně dokončen kvalitně a včas. Navíc to město moc nestojí. Projekt realizuje Svazek vodovodů a kanalizací, jehož jsme členem. A tak by to mělo být.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Využiji blízkosti termínu konání komunálních voleb. Občanům nejen svého města bych chtěl vzkázat, aby se v příštích komunálních volbách s prominutím vykašlali na nějaké plané sliby a úžasné předvolební agitace stran, hnutí a volebních sdružení. V komunální politice ve většině obcí a měst to je především o lidech, které volíme, ne o tom, kdo je příslušníkem které partaje. Volme spoluobčany, které známe, kteří chtějí město nebo obec někam posunout, kteří mají chuť obětovat svůj elán a čas pro ostatní. Běžme k volbám a křížkujme. Určitě se nám to všem vyplatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…