Starosta Soběslavi: Svoboda, kterou nám přinesla sametová revoluce, se nedá ničím nahradit

09.10.2014 9:34

„Nových politických subjektů, především hnutí ANO, se nebojím a jsem připraven v případě svého zvolení s jejich zastupiteli spolupracovat.“ Čeho by chtěl v následujícím volebním období v Soběslavi ještě dosáhnout a jak hodnotí uplynulé čtyři roky? Nejen na to odpovídal naší redakci Jindřich Bláha (ODS). V čase jsme se vrátili také o 25 let zpět, k sametové revoluci. Jak na tu dobu vzpomíná a nakolik je spokojen s polistopadovým vývojem?

Starosta Soběslavi: Svoboda, kterou nám přinesla sametová revoluce, se nedá ničím nahradit
Foto: Redakce
Popisek: starosta Soběslavi Jindřich Bláha, ODS

V rámci nadcházejících voleb se o přízeň voličů uchází nejvíce politických uskupení v historii. I vy byste chtěl jako lídr ODS obhájit svůj mandát. Jak vidíte vaše šance? Nemáte obavu z nových politických subjektů?

ODS nemá v současné době velkou podporu vlivem fatálních selhání některých jejích vrcholných představitelů v posledních letech a také doplatila na nepopulární kroky přijaté minulou vládou. Na komunální úrovni je to především o dlouhodobé a usilovné práci pro město. V Soběslavi jsme se vždy poctivě starali o věci veřejné a naplňovali náš volební program. Věřím tomu, že dobré výsledky naší práce ocení občané města i v letošních komunálních volbách. Nových politických subjektů, především hnutí ANO, se nebojím a jsem připraven v případě svého zvolení s jejich zastupiteli spolupracovat.

Svou kampaň pro říjnové komunální a senátní volby představila ODS v polovině září, přičemž se v Praze ostře vymezila proti TOP 09 a ČSSD. Proti čemu, respektive komu se vymezujete vy sám? Proč by vám měli dát voliči přednost?

V Praze jsou komunální volby především o politických stranách, a proto se ODS vymezuje proti TOP 09 a ČSSD. V Soběslavi lidé volí osobnosti napříč kandidátními listinami jednotlivých volebních stran. Sám se vymezuji proti zjednodušování věcí a proti lidem, kteří městu nic nepřinášejí a prosazují za každou cenu své osobní zájmy.

Pokud byste ve volbách uspěl, co považujete za nejdůležitější?

Nejdůležitějším úkolem je udržet dobrou komunikaci s občany města a pracovní atmosféru v radě, zastupitelstvu a organizacích, které město spravují, a samozřejmě pokračovat v rozdělaných a připravených akcích i v dalších letech.

Co považujete v uplynulém volebním období za svůj největší úspěch a je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Za největší úspěch považuji realizaci protipovodňových opatření, která byla dokončena na jaře loňského roku a ochránila naše město od velkých škod při loňské červnové povodni. Za zmínku stojí také určitě záchrana gotického hradu v Soběslavi s vestavbou městské knihovny, která je hojně navštěvována a je jedním z nejvýznamnějších kulturních center ve městě, a také realizace letního koupaliště s vodními atrakcemi. Nepodařilo se nám prosadit rychlejší rekonstrukci náměstí Republiky, výkupy pozemků pro přípravu nových podnikatelských ploch v Soběslavi a také se nám nepodařilo přesvědčit Ředitelství silnic a dálnic společně s Jihočeským krajem, aby po uplynutí více než jednoho roku od zprovoznění dálnice D3 byly nainstalovány směrové šipky, které navádějí řidiče na dálnici.

Jak informoval Táborský deník, do areálu soběslavské Jitony míří nový zaměstnavatel. Jeden z největších světových výrobců CD, DVD a gramofonových desek tady ještě letos otevře závod a zahájí polygrafickou výrobu. Pro ni se firma GZ Media chystá přijmout dvě stovky lidí. Jaký vliv to bude mít na nezaměstnanost? Jaká je její aktuální míra v Soběslavi?

Na příchodu firmy GZ Media do opuštěného závodu Jitony, a. s. v Soběslavi dlouhodobě spolupracujeme a jsme rádi, že tak silná firma bude v Soběslavi dlouhodobě působit a zaměstná velké množství lidí z našeho města a regionu. Bude to mít samozřejmě velký vliv na snížení nezaměstnanosti. Kromě firmy GZ Media se v Soběslavi s podporou města také rozrůstají další místní firmy (České houby, Banes, Goldim…) a vytvoří tak další nová pracovní místa.

Jste členem ODS, která je známá svou protikomunistickou rétorikou. Brzy oslavíme pětadvacáté výročí sametové revoluce. Jste spokojen s polistopadovým vývojem, nebo jste si to představoval jinak?

S polistopadovým vývojem jsem spokojen, neboť svoboda, kterou nám přinesla sametová revoluce, se nedá ničím nahradit. Osobně jsem nespokojen s obrovskou byrokracií, která nás zbytečně zatěžuje, nízkým postihem drobných přestupků a krádeží a obrovskou mocí některých sdružení, která se nikomu nezodpovídají a jejichž činnost vedla ke zpomalení nebo úplnému zastavení výstavby dálniční sítě v České republice a k totální devastaci naší krásné Šumavy.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Voličům bych vzkázal, aby k letošním komunálním volbám přišli v co největším počtu a volili kandidáty, kteří se v minulosti osvědčili, mají za sebou dlouhodobou úspěšnou práci, a kterým věří. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…