Starosta Sokolova: Udivuje mě, že stát plně nekompenzuje služby, které si objedná

17.10.2015 13:09

První rok ve funkci hodnotí Jan Picka (ČSSD) pozitivně. Jak se ale svěřil pro naše stránky, napříště by preferoval jiné složení rady. Proč? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, zhodnotil nejen uplynulý rok, hovořili jsme ale také o organizaci, kterou radnice plánuje zřídit za účelem snížení nezaměstnanosti, ale i o řešení řady dalších problémů Sokolova včetně budoucnosti místního hokeje. A nejen o tom…

Starosta Sokolova: Udivuje mě, že stát plně nekompenzuje služby, které si objedná
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Od loňských komunálních voleb, které vás vynesly do křesla starosty, uplynul již rok. Jak byste ho hodnotil?

Jako rok pracovní s minimem času pro rodinu. Ale také tento rok přinesl do našeho města mnoho zdařilých akcí, a tak je má dáti – dal, vyrovnáno. Nejpodstatnější bylo dokončení hned několika významných investičních projektů z ROP a příprava na novou výzvu z tzv. IROPU.

Jedno místo v radě získá KSČM. Podle vašich slov chcete, aby se tak na rozhodování vedení města podílela i opozice, jež pak nebude moci argumentovat tím, že o něčem nevěděli. Jak se tato spolupráce osvědčila?

Spolupráce s kolegou z KSČM probíhá bez větších problémů. Nicméně bych v dalším volebním období pro opozici prosazoval spíše postavení stálého hosta na jednáních městské rady. Až vlastní zkušenost mi ukázala, že to leckdy může být právě opoziční hlas, který v devítičlenné radě rozhodne o řešení diskutovaného problému, a to nemusí být vždy všemi koaličními zastupiteli, kteří jdou ve volebním období se svojí kůži na trh, pozitivně vnímáno.

Co konkrétně se vám v prvním roce podařilo prosadit z vašich priorit?

Rozhodně je to nepřetržitá služba Městské policie v Sokolově, mezi priority patřilo zmiňované dokončení projektů z ROP a intenzivnější je také jednání s agenturou CzechInvest, týkající se lákání případných investorů do našeho města a jeho okolí.

Co nového čeká naopak občany Sokolova do konce roku?

V nejbližších dnech bude otevřeno nové parkoviště na sídlišti Michal. Jeho kapacita nejen uleví obyvatelům při hledání volného parkovacího místa, ale navíc si přes webovou kameru budou moci svůj vůz také kontrolovat. Chystáme také rozšířenou podobu adventních trhů a společně oslavíme 90. výročí městské historické dominanty, kterou je Městský dům kultury.

Problémem Sokolova je vysoká nezaměstnanost. Radnice se proto snaží zřídit organizaci, která by ji měla snížit. Kdy by měla začít fungovat? A je už známa struktura a financování společnosti?

Tuto společnost jsme zatím nezřídili a doposud přesný termín jejího vzniku není dán. Platí, že je určen konkrétní člen rady, který se nezaměstnanosti věnuje. Také, jak již popisuji, dochází k aktivním jednáním města, společnosti CzechInvest a společnosti Sokolovská uhelná, které jsou největším zaměstnavatelem v regionu a také vlastníkem pozemků určených pro vznik průmyslových zón.

Nedostatek pracovních míst bývá i jedním z hlavních důvodů úbytku obyvatel. Je to i případ Sokolova? A jak se tomu případně snažíte v rámci svých možností zabránit?

Také naše město patří mezi ty, kterým obyvatelstvo ubývá. Nevím, zda je to zapříčiněno pouze nedostatkem pracovních míst, nebo se na této skutečnosti podílí také nedostatek pozemků na výstavbu rodinných domů. Město se snaží v rámci svých možností být nápomocno při jednání s případnými investory, máme velice dobře vyřešenou bezpečnost ve městě, velice dobrá je také úroveň kultury, také díky zmiňovanému IROPU je u nás mnoho míst pro sportovní vyžití, vyhledávaná je cyklostezka, zrekonstruovali jsme městské koupaliště, velmi vysokou úroveň mají naše školky a školy, v Sokolově mají sídlo dvě pobočky vysokých škol, zkrátka děláme vše pro to, aby platilo naše moto: město Sokolov – město příjemné pro život. A ještě dodávám, že do Karlových Varů je to autem deset minut a do Chebu minut dvacet.

Zastupitelé nedávno schválili SENIOR EXPRES, který by měl začít fungovat od prosince letošního roku. Je ale nějaká oblast, kde má podle vás vůči seniorům město ještě resty? Co třeba kapacita pečovatelských domů či dostupnost zdravotní péče?

Kapacita pečovatelských domů je u nás na dobré úrovni a totéž platí i o dostupnosti zdravotní péče. Přesto již nyní konkrétní podoby dostává myšlenka na výstavbu nového zařízení – Domova pro seniory. Samozřejmě že i pro tento projekt budeme hledat financování v rámci dotačních titulů.

Radnice sice poskytla po odstoupení sponzora Sokolovské uhelné dotaci hokejovému klubu HC Baník Sokolov ve výši tři miliony korun. Jak jste ale sám upozornil, město nemůže dlouhodobě jako sponzor Sokolovskou uhelnou nahradit. Domníváte se, že se podaří najít nového investora? A pokud ne, co by to znamenalo pro budoucnost hokeje ve městě?

Těžká otázka. Ale nikoliv tím, že bych na ni neuměl odpovědět. Spíše je to o tom, že v tomto případě moc optimismu nemám. Jsem totiž přesvědčený o tom, že dokud se nám nepodaří sehnat investory pro plánované průmyslové zóny, finance do oblasti kultury, sportu či sociálních služeb se budou shánět velmi složitě. Až nyní rozhodnutí SU ukázalo, jak velké břímě tato společnost na svých bedrech nese. Chci věřit v dobrý konec sporu mezi SU a ČEZ. Ten by totiž byl také dobrou zprávou nejen pro sokolovský hokej, ale také pro ostatní dosavadní příjemce financí ze SU. Město ze svého rozpočtu opravdu nemůže dlouhodobě podporovat jednotlivé sportovní oddíly. 

Jak to vypadá s vaším úsilím, aby stát městu finančně pomohl odkoupit pozemky pro investory od současných vlastníků (České dráhy, Sokolovská uhelná), tak aby je pak město mohlo připravit inženýrskými sítěmi a prodat investorům? A věříte, že se vám podaří dohodnout?

Ta jednání probíhají nejen se zástupci MPO a CzechInvestu, ale také s vedením SU a vedením města. Stojí to mnoho času a mnoho energie, ale jiná cesta pro nás není. Výsledek si ovšem netroufám odhadnout.

Jak jste si posteskl pro naše stránky, postrádáte ze strany vedení ČSSD větší zájem o obce a města, která velikostí nedosahují třeba na bývalé krajské metropole. Jak byste celkově hodnotil komunikaci vlády směrem k samosprávě? Řada starostů si stěžuje na nadměrnou byrokracii, ale i na nedostatek financí. Co vy na to?

Nemohu, než se připojit ke svým kolegům. Byrokracie je opravdu až nad hlavu a na města a obce je předáváno stále více a více povinností. Bohužel stále také nedošlo k narovnání financí za úkony státní správy, kterou města musejí vykonávat. Je pro mě nepochopitelnou skutečností, že stát plně nekompenzuje (neplatí) služby, které si objedná. Osobně jsem členem předsednictva Klubu starostů a primátorů za ČSSD, a tak se s vedením ČSSD a ministry za sociální demokracii přece jen potkávám častěji než v předchozím období. Nicméně si myslím, že návštěvy vysokých stranických funkcionářů či členů vlády by opravdu měly být intenzivnější.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…