Starosta Tovačova: Korupční prostředí v zemi je důsledkem přístupu levicových vlád

21.02.2016 13:14

Obvinění Jiřího Rozbořila (ČSSD) na mě působí dojmem, že si to někdo objednal, říká Leon Bouchal (ODS). Nepopírá však, že se korupci v Česku daří. Jak ale dodává, za mnohem závažnější problém považuje spojení prezidenta Zemana s vlastníkem Agrofertu Andrejem Babišem. Proč? V loňském roce se radnici podařilo realizovat celou řadu důležitých investičních akcí a ještě v rozpočtu zbylo 16 mil. Kč. Možná i proto se letošní rok ponese v Tovačově opět ve znamení investic. Jakých konkrétně?

Starosta Tovačova: Korupční prostředí v zemi je důsledkem přístupu levicových vlád
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Tovačova Leon Bouchal (ODS)

Pane starosto, jak byste v krátkosti charakterizoval uplynulý rok?

Myslím si, že loňský rok byl pro naše město celkem úspěšný. Podařilo se nám realizovat celou řadu důležitých investičních akcí a ještě nám v rozpočtu zbylo 16 mil. Kč. Ušetřit se nám podařilo zejména díky vcelku úspěšnému čerpání finančních prostředků z různých dotačních programů jak národních, tak evropských.

Co je pro vás nyní na prvním místě? Jaké téma je pro město zásadní? 

V tom ročním výhledu to bude především modernizace infrastruktury. Potřebujeme realizovat opravy dalších komunikací a chodníků. Značná částka z rozpočtu půjde také do oprav tovačovského zámku. Spanilá věž zámku získala po své památkové obnově ocenění „Památka roku 2015“ v Olomouckém kraji.

V krátkodobém výhledu nás nyní zaměstnává Národní týden manželství. Naše město se již sedmý rok připojuje k této mezinárodní akci, která se koná vždy v únoru v týdnu svátku sv. Valentýna. Pro naše občany a žáky našich škol chystáme celou řadu akcí, jako jsou například fotosoutěž z manželského života, výtvarná a literární soutěž pro žáky základní školy na téma „Rodiče očima dětí“, Svatba nanečisto pro žáky 9. třídy základní školy, kdy si mohou v naší obřadní síni prožít svatební den. Vše pak vrcholí závěrečným společenským večerem. Letos to bude Džínový ples.

Čekají Tovačov nějaké větší investiční akce?

Ano, čekají a bude jich poměrně dost. Připravujeme rekonstrukci komunikací a chodníků ve dvou ulicích, památkovou obnovu saly terreny na tovačovském zámku, památkovou obnovu střechy barokní kaple tovačovského zámku, vybudování veřejného dětského hřiště u sportovní haly, rekonstrukci sociálních zařízení pro děti v mateřské škole, modernizaci učeben základní školy a řadu dalších.

Čtyřleté období je velmi krátké pro nějaké strategické a koncepční změny. Vám se ale v posledních volbách úspěšně podařilo obhájit mandát, což vám dává nejen možnost dokončit projekty z předchozího volebního období, ale máte tak i více prostoru ovlivnit město určitým směrem. Máte představu, co pro město udělat z dlouhodobějšího hlediska?

V uplynulém roce jsme dokončili Program rozvoje města Tovačov na období let 2016–2020, který byl schválen na prosincovém zasedání zastupitelstva. Tento střednědobý rozvojový dokument obsahuje přesný popis všech okruhů a aktivit, které bychom rádi v našem městě realizovali. Na základě všech analýz se nám podařilo formulovat naši vizi:

Tovačov je malé, efektivně hospodařící a bezpečné město s kvalitní infrastrukturou a službami, zdravým životním prostředím, moderním školstvím a zdravotnictvím, dobrými podmínkami pro podnikání. Město s nízkou nezaměstnaností, odbornou památkovou péčí a rozvíjejícím se cestovním ruchem. Město s bohatým kulturním, sportovním a společenským životem. Město s důstojnými podmínkami pro seniory a mladé rodiny s dětmi. Město, ve kterém žijí šťastní a spokojení lidé.

Na základě výstupů analytické části bylo možné definovat dlouhodobé strategické cíle. Jejich naplňování je dále rozpracováno pomocí konkrétních opatření a aktivit.

Za základní stavební kameny rozvoje města v následujících několika letech je možné považovat těchto devět dlouhodobých strategických cílů:

·         Kvalitní městská infrastruktura

·         Bezpečné město

·         Zdravé životní prostředí

·         Důstojné podmínky pro seniory a mladé rodiny s dětmi

·         Moderní školství a zdravotnictví

·         Malé efektivní město

·         Odborná památková péče

·         Rozvoj cestovního ruchu

·         Bohatý kulturní, sportovní a společenský život

A jaké jsou vaše politické ambice do budoucna? Láká vás krajská, či celostátní politika?

Krajská ani celostátní politika mě neláká. Proto také nebudu na kandidátce v následujících krajských volbách. V Tovačově je stále co zlepšovat a o spoustu práce nouzi opravdu nemám.

Jak vy sám vnímáte korupční kauzu kolem současného hejtmana Jiřího Rozbořila?

Příliš jsem ji neprožíval. Od začátku jsem byl přesvědčený, že nikam nepovede. Bohužel se nemohu ubránit dojmu, že si to někdo objednal. Na začátku se vypustí do médií jméno Ivana Langera, to zajistí dostatečnou publicitu, a pak se vaří už jen z vody. I tak je mediální úspěch zajištěn. A co se vyšetřilo? Nic. Nemyslím si, že by se Jiří Rozbořil něčím provinil, ale i tak to pro něj patrně znamená konec dalších politických ambicí.

Jiří Rozbořil není však jediným politikem, a dokonce ani hejtmanem, který čelí podezření z korupce. V obou případech je však řada nevyjasněných otázek a obě kauzy se vlečou poměrně dlouho. O čem to podle vás vypovídá?

Nevím, o čem to vypovídá. Raději nad tím moc nepřemýšlím. To, že se některé kauzy tak dlouho vlečou, může být například tím, že jsou někde velmi silné vazby, a pokud si někdo myslí, že lze politiku oddělit od byznysu, je naivní trouba.

Čím to podle vás je, že jsou politici včetně těch komunálních čím dál častěji v hledáčku policie? Jde skutečně jen o spiknutí, jak tvrdí většina obviněných, nebo korupce u nás v politice skutečně roste a kauzy mají reálný základ?

Určitě nejde jen o spiknutí. I mezi politiky asi bude dost různých chytrolínů na všech úrovních. Jestli narůstá korupce jen mezi politiky, netuším. Možná to bude tím, že je na politiky ve veřejných funkcích více vidět, nebo tím, že někteří mají slabou vůli a snadno podlehnou vidině lehce vydělaných peněz.

Nedomníváte se, že příčina nárůstu obvinění spočívá i ve stále větší byrokracii a nárocích, které jsou na politiky kladeny?

Byrokracie skutečně narůstá a většina zákonů se stává nepřehlednými. Pak je velmi složité někomu prokázat nekalé praktiky, když má dnes skoro každý paragraf několik možných výkladů.

Máte s korupcí nějakou vlastní zkušenost?

Vlastní zkušenost s korupcí nemám. Nikdy jsem si o peníze neřekl a nikdo se nepokusil mi nějaké vnutit. V tomto ohledu mám dost pevné zásady. Byl jsem tak vychováván. Každý je strůjcem svého štěstí. V životě jsem nikdy nečekal na to, že mi někdo něco dá zadarmo.

Ačkoliv si Česko výrazně polepšilo ve světovém indexu korupce, k průměru EU má stále daleko. Celkově poskočilo o 16 příček z 57. místa na 37. příčku, což je jedno z nejlepších zlepšení na světě. Jaký nástroj v boji s korupcí podle vás naše republika ještě postrádá?

Nemůžeme se divit, že se u nás korupci tak daří. Pouze sklízíme to, co jsme zaseli. Především levicové vlády v minulosti vytvořily v této zemi korupční prostředí. Velké korupční kauzy se rozjížděly s příchodem evropských dotací a zejména pak se zavedením regionálních operačních programů. To je zřejmé. Politici a úředníci na nižších úrovních najednou dostali moc rozhodovat o opravdu velkých penězích a nedokázali odolávat vidině snadno vydělaných milionů. ROP jsou minulostí. Takže jedno podhoubí pro korupci se nám podařilo zrušit. Jediným možným nástrojem v boji s korupcí je naprosto neústupné trestání prokázaných korupčních skandálů. To se bohužel zatím moc nedaří. Obvinění se často neprokážou nebo se vše táhne neúměrně dlouho jako například kauza Davida Ratha. Jsem ale optimista. Donekonečna to takto dál jít nemůže.

Myslím si ale, že korupce není v současné době to nejzásadnější téma, které by mělo běžného občana trápit. Určitě to problém je, ale v tuto chvíli ne zcela zásadní. Za daleko větší problém považuji spojení prezidenta Zemana s vlastníkem Agrofertu Andrejem Babišem. Především vládní angažmá toho druhého v pořadí našim občanům v budoucnu nic dobrého nepřinese. Způsob, jakým se oba snaží manipulovat veřejné mínění, mi opravdu velmi vadí. A nejvíc asi to, že ke svému zviditelnění využívají téma migrace. Jen doufám, že se tomuto tandemu v budoucnu nepodaří získat vládu nad touto zemí. Z toho by nám všem asi moc dobře nebylo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…