Starosta Valašských Klobouk: Nemyslím, že by byl premiér hloupý, ale…

18.03.2014 11:05

Dalibor Maniš (BPP) je v čele města již 16 let a na podzim neúspěšně kandidoval za zemanovce do sněmovny. Ti ve volbách úplně propadli. On sám však nevěří v úspěch strany ani v letošním roce. Skeptický je také ke schválení zákona o referendu a nevěří, že strany mají skutečný zájem jej schválit. Proč? Neopomněli jsme také téma nezaměstnanosti, jež je na jihovýchodním Valašsku dlouhodobě okolo 20 procent. Ten, kdo slibuje masivní snižování nezaměstnanosti, podle starosty jen blábolí a lže.

Starosta Valašských Klobouk: Nemyslím, že by byl premiér hloupý, ale…
Foto: archiv DM
Popisek: Ing.Dalibor Maniš,MPA starosta Valašských Klobouk (Sdružení nezávislých kandidátů z Valašských Klobouk)

Jak jste se svěřil našim stránkám po volbách, jejich výsledek je podle vás dobrý především pro pana Kalouska, nikoliv pro občany. Můžete nyní tuto myšlenku více rozvinout? Co vám na současné koalici vadí nejvíce a kde vidíte její slabou stránku?

Především jsem přesvědčen, že současná vládní koalice má velmi slabého lídra (premiéra). Nemyslím tím, že by byl hloupý, ale není to ten, jak říkají jiní, tzv. „alfa samec". Jako slabou stránku koalice vidím její nezkušenost vůči starým bezpáteřním strukturám v Parlamentu napříč všemi politickými stranami a rozdílný náhled koaličních stran na problémy, které naše občany nejvíce pálí.

V rámci předčasných voleb jste kandidoval do sněmovny za zemanovce. Strana ve volbách ale úplně propadla, o čemž jsme spolu již hovořili. Jaké šance dáváte straně na úspěch nyní? Přeci jen letošní rok je supervolební. 

Do předčasných voleb jsem kandidoval za zemanovce a vlastní vinou jsme neuspěli. Šance strany nevidím příliš reálně, protože půlrok či rok je velmi krátká doba na reinkarnaci a hlavně je problémem značný nezájem občanů o účast na kandidátkách v jakýchkoli volbách. Jsou totiž politikou naprosto znechuceni.

Pokud se nemýlím, i vy byste chtěl letos obhájit váš mandát. Jaké jsou tak vaše vize a plány, kam chcete město vést do budoucna?

Já osobně jsem ve funkci starosty 16 let. Čtyřikrát za sebou jsem ve městě s nejvyšším počtem hlasů vyhrál komunální volby. Letos však již mandát obhajovat nebudu. Nadešel čas na změnu a člověk musí umět přijít, ale také odejít. Mám naše město rád a přeju mu nový vítr do plachet. Kritiků a těch, kteří to určitě umí líp, se pár najde. Přeju jim zcela upřímně, ať se jim dílo daří už kvůli nám všem, co tu žijeme.

V čele města jste již téměř 16 let. Kdybyste se ale nestal starostou, čím byste chtěl být? A co vám osobně povolání starosty dalo?

Povolání starosty mě docela zocelilo. Získal jsem řadu životních zkušeností. Poznal jsem řadu milých i těch „druhých" lidí. Udělal jsem určitě řadu chyb, ale snažil jsem se, jak nejlíp jsem uměl. Každému poslanci či senátorovi bych přál tuto zkušenost z první linie, aby pochopili, co je pro jejich voliče podstatné a co nikoli. Před nástupem do funkce jsem pracoval jako ředitel domova důchodců. Tato práce mě zcela naplňovala a bavila.

Jak sám říkáte, strana SPOZ Vás zaujala výhradně jménem prezidenta Zemana. Jak byste jej ale po roce na Hradě hodnotil? A domníváte se zpětně, že bylo vůbec zavedení přímé volby správné?

Zavedení přímé volby prezidenta po těch tahanicích mezi poslanci, stranami a senátory jsem vítal. Ať si občané zvolí svého prezidenta. Nechutná předvolební bitva mě však zklamala. Prezidenta Zemana jsem volil a jeho působení ve funkci samozřejmě hodnotím kladně. Neznamená to však, že se všemi jeho názory souhlasím. Myslím si však, že by si to ani pan prezident nepřál, abychom se vším souhlasili. Demokracie je mimo jiné i o diskuzi a výměně názorů.

Vláda také v uplynulých týdnech zamítla návrhy zákonů o referendu.  Nejdříve návrh hnutí Úsvit, následně i komunistům. Jste vy osobně zastáncem takových změn systému? A máte s referendem nějaké osobní zkušenosti?

Co se týká referend, nemám nic proti. Ale jsem realista. Strany na to nekývnou, protože nemají zájem, aby se jim volič, kterého potřebují, jednou za čtyři roky pletl do „politiky".

Jedním z nejpalčivějších problémů města je vysoká míra nezaměstnanosti. Nezaměstnanost trápí ale celou republiku a v lednu byla dokonce nejvyšší v novodobé historii Česka. Co je toho příčinou a co musí stát udělat, aby se situace začala zlepšovat?

Nezaměstnanost je velkým problémem celého našeho jihovýchodního Valašska, kde je okolo 20 procent. Můj názor je ten, že si na ta čísla budeme muset zvyknout. Vzhledem k modernizaci technologií na celém světě pochopitelně ubývá pracovních míst a za lidi dělají stroje zřejmě mnohem efektivněji a levněji. Ten, kdo slibuje masivní snižování nezaměstnanosti, tak blábolí a lže. Naše město se alespoň maximálně snaží využívat nabídky úřadu práce a zaměstnávat maximum hlavně mladých lidí a živitelů rodin, protože se jim velmi těžko žije. Uživit rodinu dnes není žádná sranda. Tady bych naše zákonodárce vypustil, ať si to jdou na pár měsíců zkusit. Možná by se pak chovali k našim občanům podstatně odpovědněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…