Starosta Vizovic: Politik není nadčlověkem

13.03.2014 13:13

Korupce se stává v České republice věčným tématem a hovořili jsme o ní i se starostou Vizovic Romanem Persunem (Hnutí nestraníků). Jak nahlíží na předvolební sliby nových stran, které s korupcí chtěly bojovat? Pomohlo by Česku schválení zákona o obecném referendu? Poměrně zevrubně jsme hovořili také o rozpočtu města či o dotacích a neopomněli jsme ani téma komunálních voleb.

Starosta Vizovic: Politik není nadčlověkem
Foto: Archiv RP
Popisek: Starosta Vizovic Ing. Roman Persun (hnutí Nestraníků)

Historicky první přímo zvolenou hlavou státu se stal před rokem, 8. března, Miloš Zeman. Vy osobně jste měl v prvním kole jistého kandidáta, který však neprošel do druhého kola. Jak byste tak nyní působení Miloše Zemana na Hradě hodnotil? Překvapil vás něčím?

Je pravdou, že v prvním kole přímých prezidentských voleb jsem měl svého kandidáta, ale ve druhém kole jsem dal svůj hlas panu Miloši Zemanovi. Svůj postoj a hodnocení postav kandidátů jsem vyjádřil v ParlamentníchListech.cz, takže se k nim vracet nemá smysl. Všeobecně je známo, že každý člověk nerad slyší na přímé otázky přímé odpovědi. A pan prezident je osobou, která dokáže bez okolků a zaobalování říct přímo a upřímně do očí člověku, co si o dané věci či problematice myslí. Lidé by možná rádi slyšeli více diplomacie… V tomto se hodně shoduji s projevy pana Zemana a rčením „co na srdci, to na jazyku“, což mnohdy nebývá u lidí v libosti. Osobně jsem již několikrát poznal, že přímé odpovědi někdy bolí. Ale na druhou stranu mohu říct, že pokud bychom se my, lidé, chovali mezi sebou intrikánsky, tak naše společná cesta nikam nepovede. Mám pocit, že pan prezident se řídí ve svých projevech a vystoupeních jedním nejmenovaným citátem: Vaše „ano" ať je vždy „ano" a „ne" ať je „ne", což jsou slova vypovídající o ryzosti a charakteru každé osobnosti.

Česká republika se dle vašich slov chová jako bezprávní stát.  Za pravdu vám dal nedávno také ministr financí, který prohlásil v Poslanecké sněmovně, že během vlády právě Topolánka a Kalouska vzrostla korupce do největších rozměrů. Souhlasíte vy s jeho tvrzením?  A především, domníváte se, že hnutí ANO něco změní tak, jak slibovalo před volbami?

Zdali tato slova prohlásil ministr financí, nebo někdo jiný, není tak důležité. Podstatné je to, že si konečně začínáme uvědomovat, že situace v naší české společnosti po všech stránkách není v pořádku. Z těchto slov nesrší pesimismus, pouze konstatování holé pravdy. Je zde tedy i konstatování holé pravdy současného ministra financí. Jsem přesvědčen, že mnohá většina národa touží po spravedlnosti a lepších životních podmínkách. To, že hnutí ANO dalo voličům v předvolebních slibech jistou naději na zlepšení kvalit našich životů, je jedna strana mince, ale pro naplnění je potřeba i druhou stranu mince, spolupráci s jinými stranami, které budou mít, když ne stejné, tak alespoň podobné priority, které povedou k naplnění těch správných hodnot. Slova typu „transparentnost, integrita“ jsou ryzí slova, která by měla být úzce spojena nejenom s osobnostmi politiků, ale všech občanů. Kolik ryzosti se projeví v naší vládě, nám ukáže čas…

Hnutí Úsvit navrhuje mimo jiné zavedení trestněprávní odpovědnosti politiků a chce umožnit jejich odvolání občany. Co vy na to?

Myšlenka „návrhu“ není vůbec špatná. Ba naopak, všichni politici byli zvoleni občany této země, jsou sice „politiky“, ale stále jsou občany a měli by mít trestněprávní odpovědnost. Politik není nadčlověkem, a tudíž by za svá přestoupení měl být plně zodpovědný. Osobně nejsem proti „referendu", které má vyjadřovat přímou demokracii, ale na druhé straně je potřeba mít na paměti, aby se využití této možnosti nezneužilo a nestalo se právě politickou štvanicí té či oné politické strany.

A co zavedení přímé demokracie u nás tak, jak prosazuje nyní především hnutí Úsvit? Podle vašich slov ryzí demokracie neexistuje a je pouze naší lidskou představou. Jaký by tak mělo efekt schválení zákona o referendu? Máte například s referendem zkušenosti jako starosta?

Na tyto otázky jsem již částečně odpověděl v předchozím bodě. Vše bude záležet na našich zákonodárcích, jak se poperou s českou Ústavou. Proč, když v některých otázkách přebíráme vzory od jiných států, nevyužijeme letitých zkušeností s referendem, které je zakotveno v ústavě např. Švýcarska? Jednu takovou malou zkušenost s referendem mám. V úvodu ale musím předeslat, že hodnotu místního referenda v uvozovkách nevyjadřovalo, jednalo se spíše o anketu spoluobčanů na sídlišti, kteří se měli vyjádřit k otázce regenerace zeleně. Jednalo se o pouze určitý počet místních spoluobčanů, kteří měli vyjádřit souhlas či nesouhlas. Ve své podstatě však vyjadřovali projev přímé demokracie, kdy se každý mohl svobodně vyjádřit k dané problematice. Proto jsem přesvědčen, že cesta k ryzí demokracii existuje, lze ji naplnit větší spoluúčastí všech občanů v rozhodovacích procesech.

V čele města jste první volební období. Snažil jste se vnést na radnici nové prvky?

Určitě. Zastávám názor, že jsou dvě skupiny lidí, kteří vstupují do komunální politiky. První skupina je ta, která nechce dělat politiku a chce hlavně pracovat pro lidi. A druhá skupina chce možná dělat politiku, ale chce více pracovat pro sebe než pro lidi. Řadím se k první skupině a jednoznačně jsem šel do voleb s cílem pracovat pro lidi. To, jak jsem pracoval, musí posoudit voliči našeho města a spoluobčané. 

Chtěl byste také na podzim obhájit mandát?

Tímto dotazem, který mi pokládáte, si uvědomuji, jak čtyři roky volebního období rychle uběhly. Zjišťuji, kolik práce je za námi a hlavně, kolik je před námi. Nyní máme rozpracovány projekty, na kterých bude potřeba pracovat v dalším volebním období, a rád bych pokračoval v rozdělané práci. Bude však záležet na voličích, jak rozhodnou a v neposlední řadě na formování politických stran a hnutí v rámci zastupitelstva. I v tomto případě jsem zastáncem referenda a názoru, že k ryzí demokracii bychom se přiblížili i přímou volbou starostů. V mnohých obcích a městech se pak běžně stává, že určitá volená osoba dostane největší počet hlasů od voličů, ale nakonec rozhodne seskupení politických stran, které si do svého středu zvolí vedení města.

I Vizovicím pomohla novela RUD. Jaká je tak aktuálně zadluženost města? A jaké hlavní investice letos plánujete?

V letošním roce na únorovém zasedání zastupitelstva byl schválen přebytkový rozpočet. Městu se daří splácet své závazky a kromě toho se snaží investovat do dalšího rozvoje města. Pro letošní rok zastupitelstvo města Vizovice schválilo financování rekonstrukce elektroinstalace na základní škole, která je příspěvkovou organizací města. Dále schválilo financování rekonstrukce sociálních zařízení v mateřské škole, nákup vozidla pro jednotku dobrovolných hasičů, realizaci části místní infrastruktury a řadu dalších drobných, ale významných akcí. Realizované investice v období 2010 až 9. měsíc 2013 byly ve výši 94 mil. Kč.

A co dotace, které jsou pro mnohá města důležitým zdrojem příjmu? Jaká je vaše úspěšnost v jejich čerpání?

V období 2010-2014 se město Vizovice snažilo využít maximálních možností dotačních finančních prostředků, jak z Ministerstva zemědělství (lanalizace a vodovod města), z ROPu Střední Morava (zdravotní středisko), z Ministerstva životního prostředí (zateplení radnice, budovy staré školy, hasičárny, dále kompostéry), ze Státního fondu dopravní infrastruktury (rekonstrukce chodníků na bezbariérové kolem silnice I. třídy) aj. v inkasovaných investičních dotacích ve výši více jak 49 mil. Kč, kdy se alokační dotační částky pohybovaly ve výše zmiňovaných akcích od 50 do 85 % alokačních dotačních prostředků. S potěšením mohu konstatovat, že toto období bylo úspěšné a že kvalita života občanů našeho města se posunula kupředu. Věřím, že i období 2014-2020 nabídne obcím a městům další možnosti čerpání peněz z Evropských strukturálních fondů. 

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …