Starosta řekl, že Romové kradou. Musí za to na policii

01.02.2011 16:22

Nový Bydžov se potýká s vysokou kriminalitou tamních Romů. Starosta Pavel Louda o nich řekl, že "otravují, kradou a znásilňují". Kvůli svému výroku se musí ve středu dopoledne dostavit na policii - jedna z pražských advokátních kanceláří na něj totiž podala trestní oznámení kvůli rasismu.

Starosta řekl, že Romové kradou. Musí za to na policii

"Jsem pozvaný k podání vysvětlení, to proběhne ve středu, no a pak se uvidí. Budou posuzovat, jestli jsem se dopustil trestného činu, nebo nikoliv," řekl Lidovým novinám Louda.

Starosta vzbudil pozornost loni na podzim, když na webových stránkách radnice kritizoval narůstající násilnosti ve městě ze strany místní romské komunity. "Počet Romů narostl za posledních pět let na pět procent, roztahují se ve městě, otravují, kradou, znásilňují. Čas, kdy slušný občan pracuje, cikáni tráví rozvalení na lavičkách na náměstí a spokojeně klábosí," psalo se v prohlášení.

Aktivisté za práva menšin se proti výroku okamžitě vzbouřili. Starosta ale prý už zkrátka nevěděl, jak dál. "Chtěl jsem na problém upozornit, protože se kolem toho léta chodí po špičkách," hájil se.

Petice proti situaci ve městě

Situace ve městě je už natolik vážná, že občané podepisují petici za větší bezpečí. "Trestní oznámení na pana starostu Loudu 'že je rasista' vnímám jako plivanec do tváře všem slušným lidem," prohlásil iniciátor petice Petr Suchánek. Zatím podepsalo 3 257 občanů, tedy zhruba polovina všech místních.

Město si na ochranu objednalo bezpečnostní agenturu. "Splnilo to svůj účel, bezpečno bylo. Agentura byla výrazně po městě vidět," pochvaloval si starosta. Teď ale neví, co dál. Nechal proto rozhodnout občany - ve schránce jim přistály anketní lístky, pomocí kterých můžou nastínit, jak by chtěli bezpečnost ve městě řešit.

Čtěte:

Bydžov po setmění: I pár metrů raději autem

Drsný Bydžov na vlastní kůži: Náš fotograf čelil výhrůžkám Romů

TÉMA Romové v Bydžově

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…