Starosta ,,vystříleného" Uherského Brodu: Můžete volat policii, městskou policii... A nic. Naše zákony vám s problémovými sousedy nepomohou

25.02.2015 14:40

Obce a města v současnosti nemají k dispozici účinný nástroj na pomoc lidem, kteří mají problémového souseda, který šikanuje své okolí. V rozhovoru s novináři to dnes uvedl starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL).

Starosta ,,vystříleného" Uherského Brodu: Můžete volat policii, městskou policii... A nic. Naše zákony vám s problémovými sousedy nepomohou
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

„Můžete volat městskou policii, můžete volat Policii ČR, a skončí to na přestupkovém řízení, maximálně nějakou pořádkovou pokutou. A to je celé,“ posteskl si Kunčar s tím, že obce a města v takovém případě nejsou schopny účinně pomoct tak, aby do budoucna se tyto problémy eliminovaly. Je podle něj otázkou, jak změnit legislativu, aby radnice byly v budoucnu schopné takové problémy účinně řešit. Připustil, že vzhledem k šíři problému, který zahrnuje zdravotnictví, soudnictví a policii, půjde o běh na dlouhou trať.

Na Uherský Brod je upřena pozornost veřejnosti a médií od včerejšího odpoledne, kdy zřejmě psychicky labilní muž v místním restauračním zařízení zastřelil osm místních občanů a ve chvíli, kdy na místo dorazila zásahová jednotka policie, obrátil zbraň proti sobě.

Starosta kritizoval policii, Chovanec kritizoval starostu

Kunčar rovněž kritizoval Policii ČR za to, že neměl a nemá dostatek kvalitních ověřených informací, které by občanům, kteří se na něj obracejí, mohl poskytovat. Na tuto starostovu kritiku reagovala mluvčí policejního prezídia Jana Macalíková, která ČT řekla, že ji mrzí takové hodnocení policejní práce. Zdůraznila, že policie nemůže v přímém přenosu zveřejňovat a komentovat všechny informace, které nemá v tu chvíli oficiálně potvrzené, protože by tím mohla celé věci uškodit. Během dne se k obhajobě policie přidal také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který kritizoval starostu Uherského Brodu. Naznačil, že pan starosta je příliš upovídaný. A že kdyby na místě patrně duševně vyšinutého útočníka byl terorista, tak by se z takového informačního servisu ze strany starosty jen radoval.

Starosta se také vyjádřil k situaci pozůstalých po obětech včerejšího útoku. „Pozůstalí těch obětí jsou informováni, probíhá s nimi psychologický kontakt a posttraumatická pomoc,“ uvedl s tím, že bylo dohodnuto, že jakákoliv pomoc, ať už finanční nebo psychologická, bude koordinovaná prostřednictvím policejních psychologů.

Pomoc pozůstalým bude distribuována prostřednictvím policejního psychologa

Podle starosty město Uherský Brod má už pro pozůstalé připravenu mimořádnou finanční výpomoc v řádu statisíců korun. „Co se týká fyzické distribuce pozůstalým, tak ta už bude koordinována prostřednictvím policejního psychologa,“ upřesnil starosta.

Jak velká bude finanční pomoc pozůstalým, neupřesnil, protože se bude posuzovat individuální finanční situace jednotlivých žadatelů. „Finanční výpomoc bude směřována tam, kde to bude nejvíc potřeba, v takové výši, která bude odpovídat potřebám jednotlivých pozůstalých,“ uvedl pouze.

Připustil, že do bydliště muže, který včerejší tragédii způsobil, už několikrát přijeli městští strážníci. „Je pravdou, že na daném místě byly drobnější konflikty, co se týká přestupků proti občanskému soužití, ale nikdy to nepřerostlo nějakou násilnou mez,“ uvedl.

Odmítl také informace některých médií, že obyvatelé lokality, kde šílený střelec žil, sepsali petici. „Za posledního 4,5 roku si nevzpomínám, že by přišla nějaká petice,“ konstatoval s tím, že právě 4,5 roku je v Uherském Brodě starostou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …