Starostka Frenštátu pod Radhoštěm: Stálí politici jsou často odtrženi od reality

01.09.2014 10:39

Zdeňka Leščišinová (SNK Naše Beskydy) je historicky první starostkou v čele města a s cílem pokračovat v započaté práci by chtěla obhájit svůj mandát. Ženy jsou podle jejích slov ve většině vnímavější, umí lépe organizovat práci a samy zvládají mnohem více věcí. Ke kvótám se ale staví negativně. V rozhovoru, který poskytla naší redakci, padla řeč také na možný vznik železnice ve městě či letitý spor o zbourání černé stavby dolu ve Frenštátu.

Starostka Frenštátu pod Radhoštěm: Stálí politici jsou často odtrženi od reality
Foto: Petr Kupka
Popisek: Důl Frenštát

Paní starostko, žen v politice ubývá. Co pro vás bylo hlavním impulsem, stát se političkou? A jak se stavíte k zavádění kvót pro zastoupení žen na kandidátkách?

V komunální politice se pohybuji čtvrté volební období, z toho poslední dvě nejdříve jako uvolněná místostarostka a nyní starostka. Tím impulsem byla důvěra lidí, kteří mne oslovili a potom také snaha hájit zájmy školy, kterou jsem jako její ředitelka vedla. Kvóty dle mého nic neřeší.

Výše uvedené potvrzuje také skutečnost, že jste historicky první starostkou v čele města. Promítla se tato změna i na chod úřadu? Jak se za vašeho starostování proměnil?

Dovolím si tvrdit, že ženy jsou ve většině vnímavější, umí lépe organizovat práci a samy zvládají mnohem více věcí. Mám za to, že jsem úřad ovlivnila po stránce organizační, zlepšení estetiky prostředí, mezilidských vztahů nebo zavedení řady systémových opatření.

Chtěla byste pokračovat v započaté práci, nebo vás působení v politice zklamalo?

V komunální politice jsem zažila mnohé úspěchy a radosti, ale i zklamání a mnohdy deziluze. Dostala jsem znovu důvěru, proto jsem se rozhodla pokračovat v započaté práci, máme toho opravdu hodně k dokončení. Pokud však tuto možnost po volbách nebudu mít, uvítám návrat do klidného a spokojeného rodinného života.           

Jak jste se také vyjádřila již v minulosti pro naše stránky, podle vašich slov současná politická situace přináší deziluzi a vytrácí se základní hodnoty jako kultura, morálka, odpovědnost. Domníváte se, že nové strany, které se těší stále větší popularitě u občanů, mohou v tomto směru něco pozitivního změnit? Nebo čím si vysvětlujete, že se těší popularitě?

Každá nová strana nebo občanské sdružení, které se ucházejí o přízeň voličů, mají velkou výhodu v tom, že nemají minulost a staví na osobnostech. Dostávají tak velkou šanci něco dokázat. Tradiční politické strany jsou všechny poznamenány mnoha aférami a jejich představitelé či členové jsou po tolika letech v politice často odtrženi od reality každodenního života.

A v čem vidíte největší nedostatky politiky na komunální úrovni?

Že na ni stát přenáší povinnosti, které by měl řešit sám.

Již dlouhou dobu se táhne spor města s firmou OKD o zbourání černé stavby dolu ve Frenštátě. Stavební úřad sice koncem roku rozhodl, že asi padesátka budov včetně věží jsou černé stavby a nemají potřebná povolení. Těžaři to ale nepřijali a podali žalobu k soudu, který rozhodl, že zatím se nic bourat nemusí. Je tak ještě nějaká naděje pro město a občany, že by stavba zmizela?

Naděje jsou pořád. Nyní čekáme na rozhodnutí krajského soudu a podle toho budeme v našich aktivitách pokračovat.

Již více než deset let radnice také usiluje o vznik železniční stanice ve městě. Koncem roku ale obyvatelům přeci jen svitla naděje, když přišlo stanovisko Správy železniční dopravní cesty, jež souhlasí s takzvanou Smlouvou o sdružení zadavatelů k železniční zastávce. Jak to tedy s jejím vybudováním aktuálně vypadá a jaké předpokládáte náklady?

V současné době probíhá veřejná zakázka na zhotovitele a je stanoven termín uzavírky trati v první polovině října.

Jak byste nyní hodnotila infrastrukturu ve městě?

Infrastrukturu ve městě udržujeme a postupně zlepšujeme a rozvíjíme. Je to nikdy nekončící proces.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…