Starostka Hustopečí u Brna: Hlavním mottem je pro mne otevřenost a vstřícnost

15.03.2015 13:02

Práci ve školství vyměnila za politiku a stala se historicky první starostkou města. S jakými cíli do politiky vstupovala a jak hodnotí první měsíce ve funkci? Nejen o tom jsme si povídali s Hanou Potměšilovou (Sdružení nestraníků). Prozradila nám také, o co by se chtěla v nadcházejících letech zasadit a jaké změny plánuje uvnitř úřadu. A nejen to…

Starostka Hustopečí u Brna: Hlavním mottem je pro mne otevřenost a vstřícnost
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Hustopečí u Brna Hana Potměšilová

V čele úřadu jste po komunálních volbách nahradila Luboše Kuchynku z ODS a jste tak historicky první starostkou města.  Čemu přičítáte svůj úspěch a jaký je to pocit být starostkou?

Jsem Hustopečankou tělem i duší. Narodila jsem se zde, navštěvovala základní i střední školu a po studiu na vysoké škole jsem začala učit na místním gymnáziu. Učila jsem celých 30 let. Za tu dobu mi pod rukama prošly dvě generace studentů.

Celý život se aktivně zapojuji do dění v našem městě, především do kulturního dění. Naše město není velké, není anonymní, proto se téměř všichni známe osobně. Lidé mě poznávají, mnozí znají naši velkou rodinu, znají mé životní hodnoty, mé přednosti i nedostatky.

Občané volali po změně, stala jsem se lídrem a zvítězila.

A jaký je to pocit být starostkou? Velká odpovědnost, velká výzva k odvážným činům, nebát se dělat rozhodnutí, komunikovat a nelhat. Kantořina pro mne byla posláním a věřila jsem, že pokud svou autoritou a příkladem pozitivně ovlivním alespoň několik mladých lidí, pak má moje práce smysl. S podobným cílem jsem v listopadu 2014 vstoupila do komunální politiky.

Promítne se změna pohlaví nějak v řízení úřadu? Plánujete vnést na radnici nějaké nové prvky?

Zásadní změnu nedokáži nyní pojmenovat. To by mohli posoudit ti, kteří měli možnost spolupracovat s mým předchůdcem a nyní se mnou. Rozhodla jsem se kandidovat na starostku proto, aby se řízení hustopečské radnice změnilo. Hlavním mottem je pro mne otevřenost a vstřícnost. Pevně věřím, že se mi během mého působení podaří dosáhnout toho, aby občané města věděli, že radnice je tu pro ně.

V čem vidíte zásadní rozdíl mezi ženou a mužem v politice, a je vůbec nějaký?

Rozdíl mezi muži a ženami a jejich přístupem k životu je samozřejmě jiný a musí se projevit zákonitě i v politice. Ženy a muži mají rozdílné životní zkušenosti a pohledy. Podle mého je zapotřebí naslouchat různým názorům a pohledům v profesních, zájmových, politických i genderových oblastech, ať jste žena nebo muž, ať už jste více nebo méně empatičtí, více nebo méně racionální apod.

V komunální politice nejste nováčkem a působíte zde již od roku 1994. Původně jako členka ODS, od roku 2006 jako nezávislá. Proč ta změna?

Nenastala žádná změna. Vždycky jsem se považovala za nezávislého pravicově smýšlejícího člověka. Na začátku devadesátých let mě oslovilo několik politických subjektů, kromě jiného ODS. Ta mi tehdy byla svým programem nejbližší. Figurovala jsem na jejich kandidátce jako nestraník (tím jsem stále) a stala se zastupitelkou. Do dalšího volebního období jsme už spolu s kolegy vytvořili samostatnou kandidátku nezávislých kandidátů, později Sdružení nestraníků.

A co bylo hlavní příčinou toho, že jste se nyní rozhodla kandidovat na starostku? Čeho byste chtěla jako starostka v následujících čtyřech letech dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považovala za úspěšné?

Sdružení nestraníků mi hned na počátku volební kampaně nabídlo kandidaturu na pozici jedničky. Byla jsem za toto sdružení zastupitelkou již řadu let, o mé možné pozici lídra jsme diskutovali spolu s dalšími zastupiteli a spolukandidáty dlouho před volbami. Nakonec jsem se ujala kormidla a vedla naše uskupení do voleb. Životní zkušenosti, podpora rodiny i přátel byly samozřejmě nezbytné, abych do tohoto životně důležitého rozhodnutí šla.

Chtěla bych dosáhnout toho, aby běžný občan vnímal představitele samosprávy jako partnery, jako ty, kterým může věřit, kterým se může svěřit, kteří drží slovo a neslibují nesplnitelné.

V koalici jste se Zdravými Hustopečemi, ANO a ČSSD. Jaké jste si stanovili hlavní priority pro první rok?

Mezi naše hlavní priority pro rok 2015 patří zdárné řešení problematiky zadluženosti hustopečské nemocnice a její převod na Jihomoravský kraj. Dále vytvoření strategického a akčního plánu města, pro otevřenost a transparentnost začínáme tvořit nový uživatelsky přívětivý web města. Samozřejmostí je dokončení rozdělaných projektů a investic – např. další etapa bezbariérové trasy chodníku směrem ke hřbitovu nebo výsadba nového mandloňového sadu. Připravujeme změnu územního plánu, občané mohou dávat podněty k podobě některých ulic a náměstí, k dopravnímu značení apod.

Jak aktuálně vypadá situace kolem městské nemocnice a jejím převodem na kraj? Kdy by podle vás mohlo dojít k převodu, pokud vůbec?

Město Hustopeče již obdrželo z Ministerstva financí vyjádření, kterým nám umožňuje převést nemocnici na Jihomoravský kraj. Město totiž před lety získalo nemocnici z Fondu národního majetku bezplatně do svého vlastnictví s tím, že nesmí s majetkem nakládat až do roku 2027. Následovat budou jednání právníků, pracovníků majetkoprávních a finančních odborů. Město Hustopeče musí na jednání zastupitelstva schválit záměr a na dalším zastupitelstvu převod majetku. Pokud proběhnou všechny administrativní a právní úkony bez průtahů, mohla by Městská nemocnice Hustopeče, p. o. přejít pod Jihomoravský kraj v červenci 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…