Starostka Jilemnice: Doufám, že se nám podaří zlepšit komunikaci s místními podnikateli

29.07.2015 14:23

Od zvolení do funkce jsem se ocitla na „dostizích“ a stále ještě běžím. Telefon nevypínám. Pouze omezuji hovory, pokud jsem v cizině, říká pro naše stránky starostka Jana Čechová (SNK Jilemnice). Za největší problémy města označila deficit v nabízených zasíťovaných pozemcích a nedostatek pracovních míst. Jak je bude chtít řešit? A co za novinky v Jilemnici plánuje? I na to se ptali ParlamentníListy.cz.

Starostka Jilemnice: Doufám, že se nám podaří zlepšit komunikaci s místními podnikateli
Foto: archiv starostky
Popisek: starosta Jilemnice Jana Čechová (SNK Jilemnice)

5. srpna to bude osm měsíců od Vaše zvolení. Jak byste ve stručnosti zhodnotila první měsíce ve funkci? Co pro Vás osobně bylo nejtěžší?

Od zvolení do funkce jsem se ocitla na „dostizích“ a stále ještě běžím. S kolegy místostarosty jsem si podělila gesce, přesto mám stále pocit, že bych na to „starostování“ potřebovala více než 24 hodin denně. Naše město je také členem mnoha sdružení a jako zástupce města se v nich snažím být aktivní, jelikož to vnímám jako přínos pro naše město. Těžké je pro mě skloubit rodinný život, časově náročnou funkci a funkci jednatele významného místního spolku. Snad mám štěstí, že děti jsou již dospělé.

Jak Vaše zvolení změnilo Váš osobní život?

Změnu ve svém životě pociťuji již 8 let (2 předchozí volební období jsem pracovala ve funkci místostarostky). Osobní život se stal spíše veřejným, což možná někdy hůře nese moje rodina – hlavně, pokud jsou to nějaké negativní ohlasy.

Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před Vámi?

Letos na podzim začínáme s realizací projektu všesportovního areálu na Hraběnce, který bude dokončen v příštím roce. Připravujeme rozpočtový výhled, takže se rozhodujeme, které projekty podpořit a rozjet. Pro bytovou výstavbu máme zpracované studie 2 lokalit, takže se musíme rozhodnout, ve které výstavbu zahájíme a která zůstane jako záloha do dalšího období. Do konce volebního období bychom chtěli také zrekonstruovat zanedbané koupaliště a vybudovat kus cyklostezky, kterou by místní obyvatelé využili při jízdě do škol nebo zaměstnání.

V rámci volebního programu slibujete zasíťovat městské pozemky pro bydlení. Je o nové bydlení ve městě velký zájem? A máte představu, jaký typ bydlení by lidé nejvíce preferovali?

Zatím spíše vítězí samostatné domy s parcelou. Ale také se objevují žádosti o řadové domy, jejichž výstavba je finančně výhodnější.

Jak velký podíl na bydlení tvoří v Jilemnici městské byty? A neuvažovali jste o privatizaci?

Privatizaci městských bytů jsme zahájili již v minulém volebním období. V současné době město vlastní již necelých 300 bytů.

Jaký je ve městě vlastně demografický vývoj?

Bohužel i naše město se potýká s tím, že pomalu stárne a klesá i počet trvale hlášených obyvatel.

Krom zmíněné podpory bydlení, co dalšího budete chtít z pozice starostky udělat proto, aby lidé neměli potřebu odcházet jinam?

Aby člověk někde mohl v pohodě žít, tak potřebuje mít práci (zaměstnání), kde bydlet, studovat a také základní služby a kulturní i sportovní vyžití. U nás zatím vidím deficit v nabízených zasíťovaných pozemcích, i když jsem ráda, že není snaha jenom na straně města, ale že zasíťovaný pozemek dnes v Jilemnici nabízí i soukromník. Věřím, že nabídka zasíťovaných pozemků od města by se mohla do 2 let zlepšit. Pracovní příležitosti by mohly být optimálnější, ale naštěstí je nabídka na Jilemnicku lepší než např. v sousedícím Semilsku. Doufám, že se nám podaří zlepšit komunikaci s místními podnikateli.

Sportovní i kulturní vyžití u nás objevíte „skoro na každém kroku“. Kromě našich příspěvkových organizací a Krkonošského muzea se o něj stará mnoho spolků. Od letošního jara většinou každý sudý pátek se konají farmářské trhy, které se stávají nejen místem, kde nakoupíte něco jiného než v marketu, ale také místem setkávání.

Po volbách jste také slibovala otevřenou komunikaci s občany. Co si pod tím představit? Mohou se na Vás občané obrátit, například na telefonu, 24 hodin denně?

Jilemnice je členem Národní sítě zdravých měst, každé jaro je u nás veřejné fórum a máme připraveno do konce letošního roku několik tematických kulatých stolů na „ožehavá „ témata (bezdomovectví, cyklostezky,…). V měsíci červnu jsme založili facebook města, kde občany průběžně informujeme (zajímavosti, problémy, co se právě řeší,…).

Telefon nevypínám, občané se na mě mohou obrátit kdykoli. Pouze omezuji hovory, pokud jsem v cizině.

V jaké fázi je výstavba volnočasového areálu Hraběnka? A co by měl nabídnout občanům?

S výstavbou areálu začínáme letos na podzim, pokud zajistíme dotace z MŠMT a Libereckého kraje na příští rok, tak bude 1. etapa výstavby, na kterou je v současné době zpracována projektová dokumentace, dokončena v roce 2016. Areál bude sloužit našim občanům, sportovcům i turistům. Nabídne asfaltové dráhy pro sportovce na lyžích, kolečkových lyžích, bruslích, ale i chodníky pro maminky s dětmi či seniory. Biatlonisté navíc ocení novou střelnici.

A co kulturní možnosti. Jste spokojena s jejich nabídkou ve městě?

Z mého pohledu jsou kulturní možnosti ve městě dostačující. Podílejí se na nich Společenský dům Jilm, digitalizované kino, Krkonošské muzeum, městská knihovna, některé místní spolky, Základní umělecká škola,…  4-denní letní kulturní přehlídku v červenci (Krakonošovy letní podvečery) pořádá Jilemnicko – svazek obcí, jehož je naše město členem (já jeho místopředsedkyní). Letošní letní měsíce „oživujeme“ Jilemnici nabídkou různých venkovních kulturních akcí, které jsou pořádány v zámeckém parku nebo na Masarykově náměstí.  V září již tradičně patří týden akcím k Evropskému dni kulturního dědictví. 

reklama

autor: Kateřina Synková

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …