Starostka Mohelnice: Změňme volební systém a až potom volme

10.07.2013 16:58

Kdyby byla starostka Jana Zwyrtek Hamplová (Nezávislí) na místě Němcové, nabídku být premiérkou by odmítla. Podle ní dala strana Němcové šanci jen proto, že je v koncích, a jinou občansky přijatelnou osobu nemá. Ona sama je již třetí starostkou města v tomto volebním období. Co je podle ní příčinou tak časté změny a jak hodnotí nyní poměry a spolupráci v rámci zastupitelstva? Její prioritou je úřad více přiblížit občanům a dát mu větší nezávislost. Jak se ji v tomto směru daří a proč se rozhodla zrušit funkci tiskového mluvčího?

Starostka Mohelnice: Změňme volební systém a až potom volme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Prezident Zeman se rozhodl poté, co podal Nečas a s ním i celá vláda demisi jmenovat úřednickou vládu, jelikož ji považuje za nejjednodušší cestu k předčasným volbám. Jak nejen na jeho rozhodnutí, ale na celou kauzu, jež pád vlády způsobila, nahlížíte vy osobně?

Mne postup Miloše Zemana nepřekvapil, protože jeho politickou zkušeností „velkého hráče“ musí zákonitě hýbat nouzové a průhledné řešení, kdy ODS našla snad jedinou ještě občansky přijatelnou osobu, a tou je Miroslava Němcová, které by jinak ODS nikdy nedala tuto šanci být premiérkou, kdyby nebyla zcela v koncích. Na jejím místě bych to z toho důvodu odmítla, a když to nedokázala ona sama, vyřešil to za ni Zeman. Lidé nové volby chtějí, i když já osobně zastávám názor, že nové volby bez změny volebního systému z poměrného na většinový s jednou republikovou kandidátkou nejsou žádným řešením. Změňme volební systém a až potom volme.  Ale toho se asi nedočkám. 

Poté, co jste v dubnu nahradila Antonína Navrátila (TOP 09), jste se stala v tomto volebním období již třetí starostkou města.  Co je podle vás příčinou tak časté změny starosty a jak se to podepisuje na chodu města?

Na chodu města to nepřidá, to je jasné. Důvod změn byl prozaický – po volbách se zde mnoho malých subjektů, včetně TOP 09, která byla nováčkem, spojilo proti jasnému vítězi voleb, v jehož čele jsem měla tu čest stát (Nezávislí), a ono se ukázalo, že to prostě nejde, že řídit město je složitá dřina i pro zkušené zaběhnuté týmy, neřkuli pro tým splácaný z pěti malých. Zkusili to pak vyřešit ještě mezi sebou, to také nešlo, takže nebylo vyhnutí udělat radikální řez. A opět TOP 09 nedokázala překročit svůj velikášský styl, se svými třemi mandáty diktovala všem všechno, určovala jakési zkušební doby, a to i zkušenějším kolegům, hrála si na velkou politiku na malém městě, a na to v tuto chvíli tvrdě doplatila.  Všichni jí prostě už měli plné zuby a donutilo to k povolební spolupráci i kdysi jasné soupeře. Zatím mám pocit, že to šlape – snad se nepletu. Ono tady byl bohužel několik volebních období jeden starosta, který těžce zakonzervoval vztahy a vytvářel cíleně dva tábory. A na to jsme dopláceli mnoho let všichni.  

Ve městě po vašem zvolení nevznikla ani nová koalice. Jak se vám tak nyní v rámci zastupitelstva pracuje? Domníváte se, že máte dostatečnou podporu pro své návrhy?

Řada návrhů prochází velmi velkou většinou, výjimečně je hlasování vyhraněné, a i zde hrají roli spíše uražené ješitnosti než argumenty. Místostarostové, kteří se dřív nemuseli, pracují oba velmi dobře, dokážeme najít shodu, což sice neznamená, že se shodneme vždy, ale už z toho neděláme otázku života a smrti. Jako žena na prahu padesátky, která se pohybuje ve veřejném životě od listopadu 1989, už mám ten správný nadhled, a to mi velmi pomáhá. Když pominu opravdu velký pracovní záběr, protože musím sedět rok na dvou židlích, tedy starostovské a své advokátní kanceláře, jde to.  Jinak já nejsem zastáncem koaličních smluv se závazným hlasováním na malých městech, to vytváří právě ty tábory jedni proti druhým a nikdy jinak. Jde o názorovou shodu – my máme nyní dohodnutou názorovou spolupráci do voleb, pak se uvidí.  Mám pocit, že se všichni cítí více svobodní, více říkají své názory, více to funguje. Závazné hlasování neznáme – sjednáváme podporu případ od případu, je-li to třeba. A jde to. Víc, než když byla tzv. pevná koalice. Ta se mezi sebou hádala, to zatím neznáme – přeme se o názor, ale hádky? Neexistuje.

Vaší prioritou je úřad více přiblížit občanům a dát mu větší nezávislost. Jak se vám v tomto směru daří? Ač do komunálních voleb zbývá rok, čeho dalšího byste chtěla dosáhnout?

Pokud jde o období do voleb, pak jeden cíl už jsem si splnila – uvolnila jsem atmosféru na úřadě z nejistoty hádek do jasných pravidel, z rady je dobrý tým, v zastupitelstvu se v zásadních otázkách daří najít shodu, zde bych zase ocenila i přístup TOP 09 -  v tzv. životních otázkách pro město není uražená a hlasováním podpořila minimálně dvakrát jasně rozumnou varantu. Věřím, že ještě k sobě někdy najdeme cestu. Pokud jde o velké cíle, pak dojet zdárně rozjeté projekty, napravit chyby dvou a půl let - i ty bohužel nacházím, a z nových myšlenek zahájit projekt samostatnosti města v odpadovém hospodářství, což by byl pro budoucí roky docela geniální tah – jak nám píší i občané.

Již jste také zrušila funkci tiskového mluvčího a o dění ve městě chcete hovořit sama. Proč?

S médii komunikuji skoro dvacet let, intenzivně jako opozice od roku 1998, sdílím s nimi i své advokátní kauzy a nedělá mi to problém. Sama jsem napsala stovky tiskových zpráv. Mám ráda přímý, nezprostředkovaný kontakt. Tiskový mluvčí tady navíc nikdy nebyl, zřídil si ho právě pan Navrátil a zaměstnal na tuto pozici člena TOP 09. Z mého pohledu zcela nepřijatelný přístup. Principiálně. 

Budete se příští rok snažit obhájit váš mandát, abyste nyní započaté kroky mohla dotáhnout do konce? Již několikrát, včetně roku 2010 jste vyhrála volby s nejvyšším počtem hlasů od voličů,  ale ostatní strany s Nezávislými nechtěly spolupracovat. Uvítala byste tak i přímou volbu starostů?

Pokud mi bude sloužit zdraví, do voleb půjdu, to už tak nějak ke mně i patří. Také doufám, že když nyní ty ostatní strany zjišťují, že nekoušeme, jen jsme důslední a hlavně zvyklí hodně pracovat, ta spolupráce se bude jaksi sama nabízet – proč nepokračovat, když to nyní jede.

Přímá volba starostů nic nevyřeší, jsem zastáncem přímé volby všech zastupitelů – spočítat křížky, poskládat je podle počtu, a ti s největší důvěrou voličů ať vytvoří zastupitelstvo, žádný poměrný systém, který vynáší do zastupitelstva, omlouvám se za ten výraz, nuly s přemrštěnými ambicemi. Kdyby byl tento systém už v minulých volbách, měli by Nezávislí tuším 16 zastupitelů z 21. A město nemuselo projít těmi pokusy, které nás zdržely o skoro tři roky.    

Některé části města jsou značně zatížené dopravou, a to jak tranzitní, tak i „uvnitř města“. Budete se snažit situaci nějak řešit? Domníváte se, že by situaci mohla vyřešit výstavba rychlostní komunikace R35?

Uvnitř města to není tak dramatické, bývalo hůř, ale dobré to není. R35 by zcela jistě pomohla, zvláště když jsme si nyní zdravě postavili hlavu a donutili projektanty k nájezdu jak na severu, tak na jihu. Chtěli totiž jen jedno napojení, a to vysoko na severu, takže by se nám kamiony ploužily po souběžné komunikaci na sever a pak se vracely na jih po dálnici – absurdní. Před 14 dny jsme ale schválili podmínečné řešení a řekli na rovinu – pokud ne kvalitně a logicky, tak si R35 nechte. A náhle to jde. Já chápu, že někdy můj nekompromisní styl a důslednost mohou jít někomu na nervy, ale když kopeme takto za město, nese to ovoce. Věřím, že to zastupitelé nejen pochopí, ale v delším časovém horizontu i ocení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …