Starostové, Piráti. Chodí na moje autogramiády. Uráží mě i občany... Babiš rozpálen do běla. V tisku řekl vše

28.08.2021 9:50

Šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš poskytl rozhovor deníku Právo. Jen co se nadechl k první odpovědi, spustil palbu do Pirátů a Starostů. „Pan Rakušan jedním dechem sliboval slušnou kampaň, a druhým dechem lhal, že prý mám neomezené prostředky,“ udeřil Babiš. „Piráti podporují nelegální migraci a multikulturní model,“ pokračoval. Z pravicové koalice SPOLU je prý v šoku. Prý o něm v žádném případě nelze tvrdit, že je proruským politikem. Stačí se podívat, jak se choval ve vrbětické kauze.

Starostové, Piráti. Chodí na moje autogramiády. Uráží mě i občany... Babiš rozpálen do běla. V tisku řekl vše
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš v Mostě

Průzkumy předvolebních nálad znovu katapultovaly hnutí ANO Andreje Babiše ke třiceti procentům. Babiš však zdůraznil, že průzkumy bere s pokorou, a rozhodující pro něho bude až výsledek voleb.

Pak přišel úder proti Pirátům a Starostům.

„Pan Rakušan jedním dechem sliboval slušnou kampaň, a druhým dechem lhal, že prý mám neomezené prostředky. Každý ví, že strany mají povoleno vydat na kampaň maximálně 90 milionů. Kandidáti STAN si představují slušnou kampaň i tak, že chodí na mé autogramiády, kde uráží nejen mě, ale i občany, kteří si tam přišli pro podpis. To se nám stalo např. ve Zlíně a Přerově. V Ústeckém kraji zase ANO sabotují Piráti a také mě tam vytrvale terorizuje kandidátka Trikolóry,“ postěžoval si Babiš.

O pár minut později v rozhovoru odmítl, že by chtěl zrušit Schengen. V debatě pro Deník doslova prohlásil, že Schengen nefunguje. Ale to prý neznamená, že ho chce zrušit. Jen prý usiluje o to, aby byl celý systém skutečně efektivní a aby EU chránila své vnější hranice.

„Ale moji oponenti, a s nimi spřízněná média, která vytrvale pomáhají panu Bartošovi, vytrhli můj výrok z kontextu a začali psát, že nechci Schengen. ... To Piráti podporují nelegální migraci a multikulturní model. Pan Bartoš říkal, že mu nevadí většinově muslimská Evropa, a teď se ze svých výroků snaží vylhat,“ vypálil na Ivana Bartoše.

Větu, kterou Babiš v posledních dnech cituje téměř při každé příležitosti, Bartoš pronesl v roce 2009. O 12 let později říká, že už se názorově posunul.

Vedle Pirátů a Starostů Babiš udeřil i na koalici SPOLU, to je koalici ODS, lidovců a TOP 09.

„Šokovalo mě SPOLU, když přišlo s novými vizuály, na nichž mě označují za hrozbu. S ODS jsme prosadili zrušení superhrubé mzdy, a nyní mě označují za nějaké zlo,“ kroutil hlavou Babiš.

Podle svých slov také nechápe, jak může předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala tvrdit, že je konzervativní, když je v koalici s TOP 09. TOP 09 Babiš považuje za „béčko Pirátů“.

„Její předsedkyně Pekarová chce migranty i euro. Fiala zase euro nechce a asi nechce ani migranty, ale kvůli cíli odstranit Babiše raději zradí vlastní program i vlastní voliče,“ nešetřil kritikou Babiš.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí
Odmítl také, že by vystupoval prorusky.

„To je trapné, protože všichni dobře vědí, že to byl ministr ANO, který vydal ruského hackera Nikulina do USA, že jsme vyhostili tři ruské diplomaty po útoku na Skripala a že kvůli Vrběticím jsme se zbavili ruské rezidentury v Praze.“

V rozhovoru také zaznělo, že Babiš je jednoznačně proti povinnému očkování, a to i u zdravotníků, jimž očkování nařídili ve Francii. Babiš chce lidi k očkování pozitivně motivovat, jen není úplně jasné jak, když se příliš neujal ani jeho nápad se dvěma dny volna pro státní zaměstnance, kteří se očkovat nechají.

Nakonec řekl pár slov i ke sporům o BIS, jež vede s prezidentem Milošem Zemanem. Prý v žádném případě prezidentovi neslíbil, že zastaví odposlechy z okolí Hradu. Pokud je BIS vůbec provádí, Babiš je prý zastavit ani nemůže, protože rozhodovací pravomoc nemá on, nýbrž vláda jako celek. Chce si to s prezidentem vysvětlit na nejbližším setkání, které proběhne v sobotu.

„Myslím, že došlo k nějakému nedorozumění. ... S prezidentem mám přátelské vztahy. Tato záležitost mě mrzí. Musíme si to vysvětlit,“ pravil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…