Starostové a hejtmani si platově polepší. Někteří až na 138 tisíc měsíčně

07.12.2019 22:33

Odměny představitelů obcí a krajů se v příštím roce pravděpodobně zvýší o 7,5 procenta. Starostové a primátoři by podle nových tabulek v závislosti na velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, měli vydělávat od 41.983 korun do 119.652 korun. Hejtmani si polepší na částku mezi 125.949 a 138.544 korunami, napsala ČTK.

Starostové a hejtmani si platově polepší. Někteří až na 138 tisíc měsíčně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Počítá s tím návrh ministerstva vnitra, který bude v pondělí projednávat vláda. Proti materiálu v připomínkovém řízení protestovaly Svaz měst a obcí (SMO) a Sdružení místních samospráv (SMS), shodně požadují nejméně desetiprocentní nárůst.

Ministerstvo vnitra má od vlády uloženo, aby kabinetu poslalo návrh na zvýšení odměn členů zastupitelstev územních samospráv pokaždé, když se průměrná hrubá měsíční nominální mzda v předchozích letech zvýší nejméně o 2,5 procenta. Mezi roky 2017 a 2018 přitom nárůst nominální měsíční mzdy v Česku vyčíslil Český statistický úřad na 7,5 procenta na 31.868 korun, uvádí vnitro.

Odměny vyplácí ze svých rozpočtů jednotlivé samosprávy. Resort odhaduje, že obce budou muset v případě platnosti nařízení zaplatit svým představitelům celkem o 494 milionů korun víc, kraje a Praha o 49 milionů. Vnitro před dvěma lety odměňování v regionech výrazně upravilo kvůli novele zákona o obcích. Předpis sjednotil výpočet měsíčních odměn členů zastupitelstev nebo výpočet odchodného. Odstranil také nerovnoměrnost v odměňování, kdy měli starostové stejné peníze a k nim bonusy podle toho, jak velkou obec vedou. Vznikaly tak až desetitisícové rozdíly.

SMO k návrhu namítá, že na zastupitele a především starosty jsou kladeny výrazně větší nároky, podle SMS by se měly odměny zastupitelů přibližovat mzdám v manažerských pozicích v soukromém sektoru. „Cílem komunální politiky má být přilákání lidí odborně a profesně zdatných, což však zcela přirozeně musí nacházet odraz i v jejich finančním ohodnocení,“ uvedl SMO. Návrh je podle obou svazů neadekvátní, zvýšení by mělo být minimálně desetiprocentní.

SMS také varuje před finančním dopadem především na menší obce s méně než 250 obyvateli. „Nedostatečná či dokonce žádná finanční kompenzace předmětných zvýšených výdajů ze strany státu by pro tyto obce byla doslova fatální,“ varuje svaz. V dlouhodobém výhledu požaduje kompenzaci ve výši poloviny výdajů na odměny. „Výkyv výdajů způsobený navýšením odměn navrhujeme pokrýt účelovým transferem finančních prostředků z vládní rozpočtové rezervy státního rozpočtu,“ píše SMS.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v listopadu kritizoval, že o odměnách v regionech rozhoduje vláda. Řekl, že by hospodaření samospráv od státu v tomto ohledu rád oddělil. Starostové podle něj mají problém s tím, že mají někdy nižší platy než jejich podřízení a zaměstnanci příspěvkových organizací. Předseda Svazu měst a obcí František Lukl uvedl, že řešením by mohla být automatická valorizace. Platy zastupitelů by mohly být navázané například na platy poslanců či senátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…