Starostové budou jednat o další spolupráci s TOP 09

05.05.2013 13:56

O další spolupráci s vládní TOP 09 a programových prioritách budou na celorepublikovém sněmu na konci května jednat zástupci hnutí Starostové a nezávislí (STAN). ČTK to řekl předseda hnutí a šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Starostové budou jednat o další spolupráci s TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Očekává se, že delegáti sněmu, který proběhne ve středočeských Průhonicích, novou smlouvu o spolupráci s TOP 09 schválí. Dosavadní dohoda vypršela na konci loňského roku, obě strany nyní spolupracují na základě neformální dohody.

Podle návrhu smlouvy, o kterém nyní jednají krajské sněmy STAN, by měla být spolupráce stran na regionální úrovni nově volnější. O tom, zda STAN s TOP 09 v krajských či komunálních volbách sestaví společné kandidátky, si bude rozhodovat každá krajská organizace sama.

"Budu zastávat názor, že na celostátní úrovni chceme být dál dohromady s TOP 09. Ale aby na regionální úrovni byl ten model rozvolněný," řekl ČTK poslanec a starosta Semil Jan Farský.

Spousta zbytečných agend

Smlouva bude podle Gazdíka obsahovat konkrétní programové priority pro další spolupráci. Mezi ně by podle předsedy měla patřit další reforma veřejné správy a snížení byrokracie. "Starostové mají spoustu agend, které považují za zbytečné. Chceme je postupně rušit," řekl ČTK Gazdík. Starostové mezi své priority řadí rovněž podporu regionálního školství či zavedení registru smluv. "Diskutovat chceme také o přímé volbě starostů či majetkových přiznáních politiků a vysokých státních úředníků," uvedl Gazdík.

Starostové chtějí na sněmu jednat i o přípravě na volební rok 2014, kdy Česko čekají čtvery volby, a o spolupráci s některými dalšími regionálními hnutími, kterým chce STAN nabídnout pomoc při řešení problémů na celostátní úrovni.

Po debaklu vládních stran v loňských krajských volbách se začalo hovořit o možném rozchodu TOP 09 a STAN. Starostové uspěli tam, kde svou spolupráci s TOP 09 příliš nezdůrazňovali. Z některých regionálních organizací hnutí pak zazněly nápady na větší emancipaci hnutí či neprodloužení dohody o spolupráci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…