Starostové napsali ostrý dopis Zemanovi: Otevřete Hrad lidem!

02.01.2019 18:44

Hnutí Starostové a nezávislí žádá prezidenta Zemana, aby otevřel Pražský hrad veřejnosti. Senátor Jiří Růžička zvolený za STAN a TOP 09 spolu s místostarostou Prahy 6 Janem Lacinou (STAN) napsali prezidentovi dopis, ve kterém mu připomínají, že za časů prvního českého prezidenta Václava Havla byl Pražský hrad mnohem otevřenějším místem.

Starostové napsali ostrý dopis Zemanovi: Otevřete Hrad lidem!
Foto: archiv Jiřího Růžičky
Popisek: Jiří Růžička, senátor za TOP 09 a STAN

Když se stal Miloš Zeman českým prezidentem, nechal zavést důsledné kontroly lidí, kteří chtěli Hrad navštívit nebo jen projít slavným areálem. Zcela tak změnil politiku, kterou nastavil první český prezident Václav Havel. Ten Hrad veřejnosti otevřel. Chtěl se tak odlišit od svého předchůdce Gustáva Husáka.

Za Husáka byl prý Hrad smutným místem z velké části uzavřeným veřejnosti.

„Rádi bychom Vás, pane prezidente, ujistili, že jsme si během svého života užili hraničních přechodů a kontrol do sytosti. Kontrolní stanoviště u vchodu do Pražského hradu, která nechala vaše kancelář zřídit a která dnes brání přirozenému průchodu celým areálem, připomínají několika generacím to nejhorší z komunistických dekád – nesvobodu, strach a zvůli vládnoucích…,“ napsali pánové prezidentovi.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…