Starý americký ekonom oznámil Ukrajincům: Půjčíte si ze Západu... A pak zchudnete

08.07.2014 11:21

Západní podpora ukrajinské ekonomiky přinese prospěch především místním oligarchům, kteří si své peníze budou moci bezpečně přesunout do britských a amerických bank. Tento názor vyjádřil uznávaný americký ekonom Michael Hudson, narozený v roce 1939. Popsal také, jak funguje Mezinárodní měnový fond, který nyní nabízí Ukrajině půjčku.

Starý americký ekonom oznámil Ukrajincům: Půjčíte si ze Západu... A pak zchudnete
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman s nově zvoleným prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

Podle Hudsona je třeba si uvědomit, že finance jsou dnes hlavním prostředkem vedení války. „Cílem je dostat zemi do dluhů a zajistit si zisk, který se nakonec promění ve vlastnictví,“ vysvětluje. Hlavním cílem jsou podniky, které mohou exportovat, a tím generovat cizí měnu. V případě Ukrajiny to jsou zejména továrny a těžební společnosti na východě země. Ty jsou však nyní v rukou místních oligarchů a západní investoři prý již dlouho přemýšlejí, jak převést tato aktiva do svého vlivu.

Mezinárodní měnový fond, který má Ukrajině půjčku poskytnout, nebyl podle ekonoma zřízen proto, aby zemím pomáhal řešit rozpočtové schodky. Hlavním důvodem jeho vzniku bylo zajištění plateb zahraničním věřitelům. Ti by mohli v případě finančních problémů zemí přijít zkrátka. Proto také z vypůjčených peněz nic neuvidí lidé na Ukrajině, ale společnosti, kterým ukrajinský stát dluží - například společnost Gazprom.

Kdo je Michael Hudson? Životopis ZDE

Mezinárodní měnový fond navíc půjčky váže na realizaci „reforem“, které obvykle hospodářství ještě více zruinují. „Nižší rozpočtové schodky způsobí ještě větší úspory a nezaměstnanost. Výsledkem je spirála ekonomického propadu. Vláda následně dostane radu, aby vyrovnala rozpočtovou bilanci prodejem veřejného majetku,“ popisuje ekonom praktiky mezinárodních finančníků.

Především se prý doporučuje prodávat monopolistické podniky. A tak se do rukou soukromých vlastníků dostávají silnice, vodní cesty nebo kanalizační systémy. To následně zvyšuje náklady na bydlení, protože vodu nebo elektřinu musí platit každý.   

Mezinárodní měnový fond podle něj dělá z ekonomických potíží politiku, protože logickou reakcí je odpor zchudlé veřejnosti proti vládě. „Nikdo nemusí držet prezidentovi u hlavy pistoli, jako to udělal v Chile v roce 1974 Pinochet s americkou vládou v zádech.

Představitelé nové kyjevské vlády jsou prý převážně „kleptokrati“, kterým jde jen o vlastní politickou moc. Finančník George Soros jim již vzkázal, že nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je najít si partnery na západě. Ukrajinští oligarchové díky tomu dostanou možnost přesunout si své peníze bezpečně do západních bank.  

Mezinárodní měnový fond dokonce přímo vyzýval ukrajinskou vládu, aby udělala pořádek na Východě. Podle Hudsona je termín „pacifikovat“ podle něj dnes orwellovským výrazem pro ozbrojenou agresi. „Jedinou cestou k zajištění politické a ekonomické stability je dnes volná federace, která by učinila východ nezávislým na kyjevských kleptokratech,“ obává se ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…