Stát by jen dal pokutu sám sobě, tvrdí Kalousek o Ústavním soudu

03.05.2012 19:45

Ministr financí Miroslav Kalousek v pořadu Interview 24 na České televizi mluvil o nových státních dluhopisech pro občany, o nových směrnicích Evropské unie, ale také o tom, proč díky němu Ústavní soud za své chyby nedostane pokutu.

Stát by jen dal pokutu sám sobě, tvrdí Kalousek o Ústavním soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Stát občanům nabízí další várku dluhopisů. „Skutečně to míří na tu nižší a střední třídu,“ tvrdí Kalousek s tím, že tato možnost se bude opakovat vždy po půl roce. „Prodáváme-li dluhopisy pro domácnosti, tak se nám delší doba splatnosti 5 až 7 let zdá ideální,“ dodal. Podle Českého statistického úřadu byl dluh Česka 3,9 procenta HDP, ekonomika se však zpomalila.

Dluh příští rok chceme 2,9% HDP

Kalousek nepovažuje za velký úspěch, že se rozpočet podařilo takto snížit. Je podle něj nutné šetřit dál. „Příští rok míříme na 2,9,“ říká ministr. Nová evropská směrnice by měla zjistit větší stabilitu financí – EU proto chce více hlídat banky. Ministři financí s výjimkou Velké Británie se již dohodli.

Řeč přišla i na novou smlouvu EU a záchranný finanční balíček. „My hlasujeme o tom, co se nás bude týkat jen v případě, kdy vstoupíme do eurozóny a přijmeme euro,“ uvedl Kalousek ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. Podle Kalouska bychom ale k dohodě přistoupit měli.

Zatím poslední zemí, která by se mohla ocitnout v situaci, kdy bude muset požádat o finanční pomoc, je Slovinsko. „Nerad bych, aby se zítra v novinách objevilo, že to tvrdí český ministr financí,“ upozornil Kalousek. Pokud bychom podepsali dohodu EU, vznikla by pro Českou republiku povinnost se na financování podílet.

Kalousek se postaral o to, že výsledky kontroly Ústavního soudu nebyly předány orgánům činným v trestním řízení. Ministr rozhodně odmítl, že si tím soud chtěl zavázat. „V žádném případě si nemyslím, že by ústavní soudci byli takto mravně pokleslí, že by rozhodovali jinak v případě, že by dostali pokutu,“ odmítl Kalousek. Nesouhlasí s tím, že by v podstatě dal stát pokutu sám sobě – jelikož by ji musel zaplatit. „Jsem přesvědčen, že jsem rozhodl správně,“ stojí si za svým.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …