Stát firmám dotuje auta na baterky, výrobci však přišli s dotacemi i pro hybridy

21.02.2024 14:39 | Monitoring

Česká republika zamířila směrem k udržitelnější a ekologičtější budoucnosti. Na konci roku oznámilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, že z Národního plánu obnovy vyčlení 1,95 miliardy korun na podporu elektromobility. Tato výzva zahrnuje 1,65 miliardy korun pro podporu nákupu elektromobilů a aut na vodík, a 300 milionů korun pro budování dobíjecích stanic. V praxi to znamená, že podnikatelé mohou na nákup nového elektroauta získat až 300 tisíc korun.

Stát firmám dotuje auta na baterky, výrobci však přišli s dotacemi i pro hybridy
Foto: Archiv PL
Popisek: Zleva Martin Peleška, ředitel Toyota ČR, a Pavel Buráň, majitel AUTO UH při slavnostním otevření největší prodejny vozidel Toyota v Uherském Hradišti v lednu 2022.

„Automobilový průmysl je páteří naší ekonomiky. Udržet tempo s rozvojem elektromobility je proto jedním z důležitých úkolů pro české hospodářství. Proto jsme připravili ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou výzvu jak na podporu nákupu elektromobilů v hodnotě 1,65 miliardy korun, tak pořízení a výstavbu dobíjecích stanic za 300 milionů korun. Podpora se skládá z bankovní záruky za komerční úvěr a finančního příspěvku podle typu vozu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
 
Podle ministra tak může bankovní záruka dosáhnout až 70 procent jistiny zaručovaného úvěru, a finanční příspěvek může činit až 200 tisíc korun u osobních automobilů a 300 tisíc korun u nákladních či vodíkových vozů.
 

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46418 lidí
Vláda se tak mimo jiné i těmito dotacemi snaží odlepit Českou republiku ze dna žebříčku zemí, které v rozvoji elektromobility stále pokulhávají. Přestože Česko již není na posledním místě v prodeji elektrických vozů, je se svými 3 procenty podílu elektromobilů na celkovém prodeji aut stále v pozadí ve srovnání s ostatními zeměmi, což potvrzují také slova Martina Peleška, ředitele Toyota ČR. 
 
„V rámci nedávného výzkumu agentury pro silniční dopravu vyšlo najevo, že právě podpora státu formou dotací či daňových úlev je výrazným hybatelem v rozhodnutí zákazníků pořídit si elektrické auto. V případě dotací je to až 30 procent zákazníků, v případě daňových úlev 24 procent. Dohromady jde tedy o více než polovinu zákazníků, kteří zvažují nákup vozu s elektrickým pohonem v případě podpory státu,“ uvedl Martin Peleška pro ČTK. 
 
Výhoda štědrých státních dotací se však nevztahuje na stále velmi oblíbené hybridní vozy. A právě to se rozhodla Toyota změnit. Ke zmíněným elektrickým dotacím proto přidává i vlastní hybridní dotaci ve výši až 240 tisíc korun, která je navíc oproti státní dotaci dostupná nejen pro právnické, ale i pro fyzické osoby, a nejen při financování úvěrem, ale i při využití operativního leasingu nebo při nákupu v hotovosti.
 
Tento krok uvítal mimo jiné také Pavel Buráň, majitel skupiny AUTO UH, která je největším prodejcem vozidel Toyota na Moravě. „Podle mého názoru je momentálně nejlepší volbou kombinace elektrického vozu s klasickým dieslovým nebo benzínovým motorem, což se nazývá plug-in hybrid. Tato auta mají schopnost ujet 50 až 100 kilometrů pouze na elektřinu a nabízejí funkce, jako je rekuperace a další. Tato volba má skutečný smysl. Tyto hybridní vozy nevznikly na základě rozhodnutí úředníků, ale byly odpovědí na obecný tlak zákazníků směřující k nižší spotřebě,“ uvedl Pavel Buráň, který v Uherském Hradišti v posledních letech vybudoval jedno z největších, nejmodernějších a nejekologičtějších automobilových center v České republice, které pod jednou střechou nabízí téměř dvacet značek osobních a užitkových vozidel. 
 
Toyota dále rozšiřuje svou nabídku hybridních dotací na své modely včetně nových modelů pro rok 2024. Tato iniciativa nezahrnuje pouze elektrická vozidla, ale i hybridní a jinak elektrifikovaná vozidla. Zákazníci, kteří se rozhodnou pro nákup vozidla od Toyoty, mohou využít nejen dotací, ale také bonusů za výkup stávajícího vozu a komplety zimních kol zdarma.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …