Stát nebude privatizovat Letecké opravy v Malešicích, slíbil Vondra

23.11.2011 9:55

Letecké opravny Malešice (LOM) zůstanou nadále státním podnikem. Stát je privatizovat nebude, potvrdil středečním Hospodářským novinám (HN) ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Část majetku LOM včetně lukrativních pozemků v Praze Malešicích v hodnotě stovek milionů korun se ale prodá a získané peníze se podle ministra použijí na modernizaci podniku.

Stát nebude privatizovat Letecké opravy v Malešicích, slíbil Vondra

Vondra chce, aby LOM plnil roli strategického podniku pro armádu. LOM jako jediný podnik v zemích Evropské unie a NATO vlastní všechny potřebné licence a certifikáty pro opravy transportních vrtulníků MI ruské výroby. Ve výzbroji spojenců jich létá téměř 200 a většina z nich bude brzy potřebovat generální opravy či servis v hodnotě miliard korun. Navíc jsou ve výzbroji i mnoha zemí mimo alianci.

Pokud Rusko dovolí, LOM dostane zakázku na opravu vrtulníků v Indii

Podnik je nyní například blízko získání zakázky v Indii na servis 35 vrtulníků za 1,6 miliardy Kč. Nejprve je ale třeba uzavřít dohodu s Rusy, kteří musí českému podniku schválit, že může opravovat i ruské vrtulníky patřící třetím zemím. Nyní smí LOM spravovat pouze stroje české armády.

Smlouva s Ruskem by podle informací HN mohla být podepsána při prosincové návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. LOM Praha by se tak staly obchodní spojkou mezi NATO a Ruskem, které k vrtulníkům dodává náhradní díly. Navíc by jejich prodej probíhal přímo mezi státy bez prostředníků.

LOM bude výrazně restrukturalizován

Ministerstvo nyní připravuje výraznou restrukturalizaci podniku. "Máme prostory, které byly v minulosti dimenzovány na mnohem větší letectvo. Téměř třetinu ploch vůbec nevyužíváme, řekl HN ředitel LOM Jindřich Ploch. Podle něj by bylo mnohem vhodnější soustředit podnikové kapacity na základně v Kbelích. Pokud by se nepodařilo smlouvu s Ruskem uzavřít, podnik by se zmenšil ještě výrazněji.

Na popud ministerstva proběhl minulý měsíc v podniku audit kvůli podezření, že z něj odtékají peníze. Podle závěru auditorů vznikly škody za desítky a možná až sto milionů korun. Zda šlo o záměr, či nedbalost, by měla určit až policie. Na začátku listopadu pak byli odvoláni dva manažeři podniku.

Historie LOM Praha sahá do roku 1915, kdy byl v leteckém oddělení firmy Breitfeld - Daněk vyroben první letecký motor. Firma se později začlenila do Českomoravských strojíren, které se v roce 1927 sloučily s koncernem ČKD. V roce 1989 se Letecké opravny Malešice staly státním podnikem zřízeným ministerstvem obrany.

Související:

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …