Stát přidá na zdravotní pojištění 3,6 miliardy. Chceme víc, volají lékaři a zdravotní sestry

30.05.2016 19:55

Stát za děti, důchodce nebo nezaměstnané odvede příští rok na zdravotní pojištění o 3,6 miliardy korun více než letos, rozhodla dnes vláda. Podle zdravotníků to na slíbené zvýšení platů v nemocnicích stačit nebude. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale tvrdí, že je schopen sestavit rozpočet tak, aby platy ve zdravotnictví vzrostly o požadovaných deset procent. Zprávu přinesla ČTK.

Stát přidá na zdravotní pojištění 3,6 miliardy. Chceme víc, volají lékaři a zdravotní sestry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s takovým růstem nesouhlasil, členové vlády za ČSSD a KDU-ČSL jej však přehlasovali. Němeček původně požadoval růst odvodů o 9,88 miliardy, později o 5,05 miliardy Kč. Doufá, že další finance zdravotnictví získá z pojištění zaměstnanců a podnikatelů díky dobré kondici ekonomiky. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) rovněž míní, že navýšení plateb za státní pojištěnce pomůže zajistit prostředky na růst mezd ve zdravotnictví.

Podle zdravotníků se ale nepodaří získat nové pracovníky, takže ti dosavadní budou ještě více přetíženi a odchody z nemocnic budou pokračovat. Kvalita a dostupnost péče jsou prý ohroženy. Česká lékařská komora (ČLK) uvedla, že na desetiprocentní zvýšení platů by bylo zapotřebí 7,5 miliardy. „Ministr Němeček udělal obrovskou politickou chybu tím, že od původní částky ustoupil. Znevěrohodnil tím své výpočty, pak už nešlo o seriózní jednání, ale handl jako na perském trhu,“ řekl ČTK prezident ČLK Milan Kubek.

Získanou částku nepovažuje za dostatečnou ani předseda Lékařského odborového klubu Martina Engela. Právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala pak míní, že na desetiprocentní růst platů by ani požadovaných pět miliard korun nestačilo.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve uváděl, že ze státního rozpočtu by mohlo zdravotnictví na odvodech dostat v příštím roce navíc dvě miliardy korun. Dalších devět miliard korun navíc podle něj získá z nárůstu výběru pojistného od zaměstnanců a firem, víc se vybere díky tomu, že rostou platy a klesá nezaměstnanost.

Němeček připravil v lednu také návrh novely, která by zavedla pravidelnou valorizaci, takže by vláda už o navyšování pro každý další rok nerozhodovala. Touto valorizací by zdravotnictví získalo v období 2017 až 2019 každý rok navíc 8,44 miliardy, v roce 2020 pak 8,37 miliardy a platba státu by se dostala na úroveň toho, co odvádějí lidé bez zdanitelných příjmů, což je požadavek lékařské komory i odborů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…