Stát selhal. Za otravy metylalkoholem může Kalousek, zaznělo u Moravce

18.09.2012 22:38

Hosty Otázek Václava Moravce Speciál ze Zlínského kraje byli Jiří Čunek (KDU-ČSL), Petr Gazdík (TOP 09 a STAN), Libor Lukáš (ODS), Ivan Mařák (KSČM), Stanislav Mišák (ČSSD) a Lubomír Nečas (SPOZ). Debata se ale kromě regionálních témat točila hlavně kolem současné metylalkoholové krize.

Stát selhal. Za otravy metylalkoholem může Kalousek, zaznělo u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec

Otázky se dotkly také současné krize s prodejem metylalkoholu. „Stát samozřejmě selhal,“ uvedl Nečas s tím, že ale současný ministr zdravotnictví Leoš Heger jedná dobře a prohibice je nutná. Vyzval Gazdíka, aby mu řekl, zda nechce odstoupit jeho ministr financí Miroslav Kalousek. „Nedomnívám se, že stát úplně selhal. Hlavně v tom, jak reagoval – rychle,“ opáčil Gazdík.

Ministerstvo financí se schovává

„Zcela jistě má zodpovědnost Miroslav Kalousek. On vede ministerstvo financí, které to musí garantovat,“ myslí si Čunek. „Hlavní problém je v tom, že nikoho z tohoto státu neděsí, že ta hlavní osoba, to je ministerstvo financí, je teď skryto a nikde nevystupují,“ dodal.

Gazdík uvedl, že je reálné, že na pultech obchodů zase brzy bude tvrdý alkohol nad dvacet procent. „Je ale mnohem důležitější, aby neumírali lidé, než to, jaká vznikne škoda,“ prohlásil. „Já si myslím, že řešením by bylo to, kdyby se vydaly kolky jako cenina a likérky by si je odkoupily,“ navrhl Mišák.

Ve Zlínském kraji se málo bojuje proti alkoholismu, v loňském roce se alkoholem otrávilo 53 lidí a například Zlín nemá ani záchytnou stanici. „Tady selhal stát a vy se to snažíte hodit na kraj,“ zlobil se Mišák. Kraje se zastal také Nečas s tím, že je lepší mít léčebnu a záchytku v Kroměříži.

Je v pořádku sedět na dvou židlích?

Jeden z diváků se ptal na to, jak je možné, že hejtmanem chce být někdo, kdo je zároveň poslancem či senátorem. Čunek řekl, že to je pro kraj pozitivní. „Já jsem zcela jasně řekl, že v případě, že se stanu hejtmanem, funkci poslance opustím,“ prohlásil Gazdík. Mišák souhlasil s Čunkem, že jako senátor by měl vliv na zákony, které by kraji pomohly.

Divák prohlásil, že by se mělo poukázat na to, že Mišák a Čunek jsou politicky zkorumpovaní a chtějí brát peníze za dvě funkce. „Chtějí nám jen vládnout,“ myslí si. „Máme ministry, kteří jsou zároveň poslanci, ale to vás netrápí. Bylo to účelové,“ okomentoval tazatele Mišák.

Velkým problémem kraje je také nezaměstnanost. Průmyslová zóna Holešov, která měla přinést 1 tisíc míst, nefunguje proto, že stojí na místech, kde je pitná voda. Všichni politici se však shodli na tom, že do zóny se musí stále investovat a najít způsob, jak ji využít. „Ta zóna je jasnou ukázkou korupce,“ myslí si Čunek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…