Stát trestuhodně zaspal, teď má k dispozici jen špatná řešení, myslí si Radomil Bábek

16.11.2021 9:11 | Komentář

„Snížení záloh za energie pomůže získat čas, ale ve skutečnosti je to jen odložení problému, který na odběratele, mezi nimiž jsou desítky tisíc podnikatelů, tvrdě dopadne o pár měsíců později. Stát ale nemá teď v ruce příliš nástrojů, jak energetickou krizi zastavit. Je třeba hledat řešení, které dalekosáhlé dopady alespoň zmírní,“ říká předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Podle něho vláda se zpožděním reaguje nejen na krach Bohemia Energy, ale i na několikanásobné zdražení plynu. Přitom kvůli tomu se dostává do potíží řada podnikatelů a například sklárny již uzavírají celé provozy.

Stát trestuhodně zaspal, teď má k dispozici jen špatná řešení, myslí si Radomil Bábek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radomil Bábek

Dosluhující kabinet navrhuje jako aktuální pomoc odběratelům daňové úlevy – snížení, či odpuštění DPH. „Podnikatelské odbory podporují snižování daní, problém je, že odpuštění DPH vůbec neřeší kritickou situaci podnikatelů, protože velké části z nich se tato úleva nedotkne. Navíc to vyžaduje nejen legislativní změny, které nelze udělat ze dne na den, ale i souhlas EU, a to v horizontu příštích měsíců neočekávají ani ti největší eurooptimisté,“ doplňuje Bábek.
 

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí
 
Podnikatelské odbory upozorňují, že energetická krize má několik na sebe navazujících příčin. Je to například omezení dodávek plynu z Ruska, které zvýšilo poptávku. Díky zvýšené poptávce rostly ceny komodit na energetických burzách. ČR na takovou situaci nebyla prakticky vůbec připravena. Přestože měl stát dostatek informací o rostoucích cenách, přestože analytici vysílali varovné signály. Selhaly prý všechny regulační a kontrolní mechanismy, které má stát k dispozici. Selhalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Energetický regulační úřad, díky nedostatku kompetencí, ukázal svou zbytečnost. A to přesto, že stojí daňové poplatníky ročně 300 milionů korun.
 
„Stát trestuhodně zaspal a vyjíždí k požáru téměř s křížkem po funuse. Je více než zřejmé, že ideální východisko ze současné krize neexistuje a bude mít negativní dopad na rozpočet,“ říká Radomil Bábek. Podle něj je aktuálně důležitá pomoc poškozeným podnikatelům i občanům. Neméně důležité je i nalezení řešení, které v budoucnu zmírní jakýkoli dopad výkyvů energetického trhu na odběratele v ČR. „Právě teď je čas na revizi Národního plánu obnovy. Místo nesmyslných miliard vyhozených za pochybné projekty typu kanál Dunaj–Odra–Labe, je třeba se znovu zamyslet, jak smysluplně využít 7 miliard euro. Nabízí se, že by tahle půjčka mohla sloužit svému původnímu účelu. Tím je oživení a odolnost. Tedy to, co budou teď podnikatelé i občané nejvíce potřebovat,“ doplňuje předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…