Stát v příštím roce výrazně podpoří přesun nákladní dopravy na železnici

18.09.2015 10:59

Stát od příštího roku finančně výrazně podpoří nákladní dopravu na železnici, a to formou větší slevy z poplatku za použití kolejí pro jednotlivé vozové zásilky. Deník E15 dnes uvedl, že zatímco nyní se tento druh dopravy těší slevě 55 procent z ceníkových cen Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), nově bude sleva 80 procent.

Stát v příštím roce výrazně podpoří přesun nákladní dopravy na železnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Železnice, ilustrační foto

Máme zájem podporovat železniční dopravu a přesouvat náklad ze silnic na železnici,“ sdělil deníku ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Pro dopravce bude rozhodnutí znamenat úsporu téměř 200 milionů korun. Týkat se přitom fakticky bude pouze státní firmy ČD Cargo, neboť nikdo jiný ve velkém ztrátové vozové zásilky nedělá, uvedl E15.

Nové opatření prý pomůže dostat se firmě ČD Cargo do černých čísel

Ministr věří, že opatřením se vozové zásilky dostanou do černých čísel. ČD Cargo, která je dceřinou společností Českých drah, na ní ročně podle E15 tratí 300 milionů korun. Zároveň však jde o téměř polovinu celkových přeprav, ročně takto firma přepraví 32 milionů tun. Druhou polovinu tvoří ziskové jednodruhové expresy, například s uhlím, dodal deník.

Tento krok by nám pomohl vyrovnaného hospodaření dosáhnout dříve a možná i bez realizace nepopulárních opatření,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík, i když ČD Cargo podle něj ještě o slevě oficiálně neví. Nepopulární opatření spočívají především v plánovaném propuštění stovek lidí a opuštění stovek stanic.

Na zlepšení situace železničních dopravních firem ale podle E15 doplatí SŽDC, kterou čeká výpadek příjmu za použití kolejí. Platby od dopravců přitom už nyní nestačí pokrýt náklady společnosti na provoz dráhy. „Tuto částku budeme hledat v rámci výnosů poplatků za použití železniční dopravní cesty v kombinaci s dotací ministerstva dopravy,“ uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…