Stát vyškrtne dětský křik z projevů odporujích limitům

13.09.2011 9:39

Ministerstvo zdravotnictví plánuje, že vyškrtne dětský křik z projevů, které musí dodržovat zákonem stanovené hygienické limity hluku. Návrh zákona má být hotový do poloviny příštího roku.

Stát vyškrtne dětský křik z projevů odporujích limitům
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 má velmi mladé příznivce

"Dětský křik je přirozená lidská vlastnost. Považuji za nemravnost, aby se kvůli tomu stavěly nějaké stěny. Jsem pro, aby se to ze zákona vyjmulo," řekl Lidovým novinám zdravotnický expert VV Jiří Štětina. Podporu by zákon našel i u předsedy sněmovního zdravotnického výboru Borise Šťastného.

Nový zákon by měl lépe rozlišovat mezi nadměrným hlukem způsobeným například továrnou, železničním koridorem nebo právě dětským křikem. Někteří odborníci však záměr nepodporují. "Možnost stěžovat si na hlasové projevy by neměla ze zákona vypadnout. Proti nadměrnému hluku, ať už je způsobený čímkoliv, musí existovat nástroj, jak jej regulovat," sdělil šéf Národní referenční laboratoře pro komunální hluk Tomáš Hellmuth.

Stížností na dětský křik zatím hygienici zaznamenávají minimum, populace ale stárne a dá se očekávat přibývání sporů. "Na hluk ze školek si lidé zatím nestěžují, to spíše v případě hřišť mezi domy. Takových hlášení přibývá obzvlášť tím, jak stárne populace. V panelových domech zůstávají senioři, kterým někdy vadí zejména křik dětí," podotkla náměstkyně pro správní činnost Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Dagmar Červenková.

V Evropě vyjmulo dětský křik z legislativy například Německo, v Rakousku se o tom momentálně diskutuje.

Čtěte:

Dobeš otevřel nový úsek dálnice. Místní si stěžují na hluk

Opava: O nedělích omezte hluk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…