Stát zatlačí na benzínky. Měly by zveřejňovat marže

25.08.2012 9:53

Ministr průmyslu Martin Kuba přišel s revolučním nápadem. Podle něj by měly být zveřejňovány marže benzínových pump. Zákazníci by prý měli vidět, kolik si pumpa nechá z jednoho litru pohonné hmoty. Přinejmenším u státní firmy Čepro.

Stát zatlačí na benzínky. Měly by zveřejňovat marže
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Martin Kuba

Experti několika ministerstev podle MF DNES zpracovávají studii, jak zveřejňovat detailní strukturu maloobchodní ceny pohonných hmot. Včetně velkoobchodní ceny, spotřební daně, DPH a především marže čerpadlářů.

Tím se má udělat jasno v otázce, zda by se vyplatilo snížit spotřební daň na naftu. „Ke snaze o nižší ceny můžeme přispět tak, že zveřejníme transparentní cenu, aby se lidé mohli podívat, za co skutečně platí,“ uvedl ministr Kuba. Podle něj by zveřejňování ceny mělo zajistit, že se snížení DPH nebude kompenzovat na maržích a celková cena tak nepoklesne.

Stát může ovlivnit pouze čerpací stanice Eurooil, patřící firmě Čepro. Ta má obavy, že by jí mohlo poškodit, pokud by tuto povinnost plnila jako jediná. Tím by odkryla svou obchodní politiku a mohla by se dostat do problémů. „Jsou to velmi citlivé údaje,“ uvedla pro MF DNES expertka na soutěžní právo Barbora Bednářová. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…