Státní manažeři prý systematicky lžou. Ministr Fischer na ně vytvořil komisi

10.11.2013 18:14

Podle zprávy Bezpečnostní informační služby představitelé státních společností a podniků dozorčí rady systematicky klamou, jen aby si udrželi svá místa. Ministr financí v demisi Jan Fischer reagoval vytvořením expertní komise, která má vynalézt způsob, jak uvedeným podvodům zabránit.

Státní manažeři prý systematicky lžou. Ministr Fischer na ně vytvořil komisi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Zpráva BIS upozorňuje na korupci a napojení úředníků a manažerů státem vlastněných společností na soukromé dodavatele a na „nesprávné, neúplné a zavádějící informování dozorčích rad ve státem ovládaných společnostech“. Informoval o tom internetový deník Lidovky.cz.

Manažeři se tím snaží krýt vlastní pochybení. „Takovéto praktiky vytvářely situace, kdy zástupci státu mohli některá klíčová ekonomická rozhodnutí činit na základě nekompletních či zavádějících informací nebo reagovat na přicházející hospodářské hrozby se zpožděním,“ uvádí zpráva se zvláštním důrazem na dopravu a energetiku. „BIS zaznamenala tento jev zejména v souvislosti s rostoucím tlakem na hospodářské výsledky některých státem ovládaných společností, což se projevilo vzrůstajícím počtem případů, kdy jejich management ve snaze zakrýt některé nepříznivé skutečnosti manipuloval s informacemi předkládanými odpovědným zástupcům státu,“ píše se dále ve zprávě tajné služby.

Ministr Fischer o tomto stavu ví a snaží se zjednat nápravu. „Vytvořil jsem pracovní skupinu složenou jak ze zaměstnanců ministerstva, tak z externích odborníků na obchodní právo, která mi do poloviny listopadu předloží první ucelený výstup,“ uvedl ve svém vyjádření pro deník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…