Stávku nebo defenestraci, rozzuřil se v televizi na vládu odborový předák

02.03.2012 19:37

Hostem pořadu Interview 24 byl v pátek šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Ostře kritizuje snahy vlády ušetřit na výdajích, hlavně plány propouštět či zmrazit valorizaci důchodů. Slibuje velkou akci odborářů.

Stávku nebo defenestraci, rozzuřil se v televizi na vládu odborový předák
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil v pořadu Interview 24

Odbory se budou bavit o protestech dříve, než vůbec zasedne tripartita – sejdou se 19. března, tedy den předtím, než se potkají s vládou. „Tak jak jsou ty škrty navrženy, to není žádná procházka růžovou zahradou,“ říká Zavadil. „My se domníváme, že je i jiná cesta, jak napravit minulost,“ dodal.

Zmrazit důchody? Vulgární

Uznává sice, že v zadlužování země nelze pokračovat donekonečna, ale teď na šetření vhodnou dobu nevidí. „V době, kdy v růstu HDP je nula, nejde škrtat,“ myslí si. Podle Zavadila potřebujeme hlavně prorůstová opatření.

„Zmrazení důchodů je naprosto nefér. Považuji to za naprosto vulgární,“ zlobí se odborářský šéf. Důchodci by podle něj neměli odnášet chyby politiků. „Jak je možné, že došlo k tomu deficitu důchodového účtu?“ ptá se Zavadil a také si odpovídá. Prý za to mohou kroky této i předchozích vlád.

Chceme zavést registrační pokladny

Zavadil také vyjmenoval některá prorůstová opatření, jaká by si odbory přály. Jsou to třeba registrační pokladny. „Na registračních pokladnách by mohl stát vydělat až dvacet miliard korun,“ uvedl. V celé Evropě je toto opatření podle Zavadila zavedeno a u nás ne, takže ani nebojujeme proti šedé ekonomice.

Odborový boss kritizuje hlavně opatření vlády v otázce osob samostatně výdělečně činných. Nelíbí se mu, co všechno si mohou lidé z daní odepisovat. „Není přece normální, abych si ke svému podnikání koupil Maserati,“ uvedl Zavadil s tím, že by měly existovat limity. „Navíc si myslím, že by se Bůh vůbec nezlobil, kdyby se odložily restituce,“ prohlásil také.

Snahu vlády, aby lidem byly škrty nějak kompenzovány, Zavadil nevidí. Odboráři ve školství navíc tvrdí, že se chystá propouštění až 17 tisíc učitelů. Šéf odborů rozhodně neuznává, že by existovaly poloprázdné školy. Kvůli všem vládním krokům se proto chystá tvrdá odveta. „Nebudu říkat, jestli stávka nebo defenestrace. Navrhnu určité akce našim předsedům a uvidím, jaká bude reakce,“ slíbil Zavadil nakonec.

Odbory, studenti i důchodci v ulicích

Kvůli chystaným vládním škrtům v rozpočtu by mohli brzy vyrazit do ulic odboráři, studenti středních škol i senioři. Protesty v pátek pohrozila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), školské odbory i organizace důchodců. Podle odborových předáků by plánovaná úsporná opatření jen zhoršila životní úroveň, ekonomickou situaci státu i vzdělávání či bezpečnost. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se nechal slyšet, že je připraven o podobě řešení jednat, podmínkou je ale zachování úspor.

Ekonomičtí ministři se v pondělí shodli na tom, že by vláda měla snižovat schodky rozpočtu podle plánu a zemi nezadlužovat. Kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky budou ale potřeba větší škrty. Kalousek navrhl zmrazení penzí na tři roky, zvýšení daně z přidané hodnoty na 19 či 20 procent i daně z příjmu fyzických osob z 15 na 16 procent, zdvojnásobení daně z elektřiny a další opatření. Úspory čekají i pokladny jednotlivých resortů a počítá se s propouštěním. ČMKOS v pátek představila svou analýzu vládních záměrů, které ostře kritizovala.

Podle odborů by mohlo z veřejných služeb odejít kolem 23.000 lidí, a to třeba 17.000 ze 149.000 učitelů či 3500 z 38.900 policistů. ČMKOS uvedla, že by se tím zhoršila bezpečnost či vzdělávání. Podle návrhu by se v resortu školství do roku 2014 mohlo seškrtat kolem 19 miliard korun. O velkou část z této sumy by přišlo regionální školství. Ministr školství Josef Dobeš (VV) řekl, že jsou pro něj škrty nepřijatelné. Jeho resort se prý snaží šetřit reformami, takže by v něm uspořené peníze měly zůstat.

Právě chystaná reforma financování regionálního školství spolu se škrty vadí školským odborům. V pátek uvedly, že pokud s nimi ministři školství a financí i premiér nebudou jednat, vyzvou středoškoláky k protestům. Žáci středních škol by se tak podle odborářů mohli přidat k vysokoškolákům, kteří nyní protestují proti vysokoškolské reformě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…