Stížnosti diváků ČT do koše? Ne! Lipovská tahá nové trumfy

23.09.2020 7:16

Členka Rady ČT Hana Lipovská udeřila na svého kolegu z Rady Zdeňka Šarapatku a moderátora Jakuba Železného. Těmto pánům se prý možná nelíbí, že si občané stěžují na práci moderátorů a redaktorů ČT, ale podle Lipovské se Rada ČT má těmito stížnostmi zabývat. Už proto, že občané vlastně členy Rady živí. Ekonomka Lipovská k tomu předložila pár čísel.

Stížnosti diváků ČT do koše? Ne! Lipovská tahá nové trumfy
Foto: Repro CT24
Popisek: Moderátor ČT Jakub Železný

Při debatách o situaci v České televizi člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka v červenci tohoto roku  zmínil, že Rada ČT se zabývá stížnostmi koncesionářů z dobré vůle bývalého předsedy Uhdeho. Rada se má prý zabývat jen stížnostmi na generálního ředitele, a až bude stížnost na něho, tak se jí budou zabývat.

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí

Udeřil i na samotnou Lipovskou.

„A já budu prosazovat velmi důrazně, a je to vaše vina, paní kolegyně, protože vy politizujete stížnosti, jste v přímém střetu zájmů s lidmi, kteří překrucují fakta nebo překrucují výklady historiků, aniž historiky jsou. Já mluvím o panu Eduardu Stehlíkovi. Ten je v některém z těch textů, to si přečtěte sami, jaká je jeho motivace k tvrzení, které dává. Ale pokud to tak bude probíhat dál, tak žádám, abychom se jako Rada ČT striktně drželi zákona, abychom ustoupili od vyřizování stížností televizních koncesionářů, protože nám zákon, pokud nebude schválena nová legislativa, tuto pravomoc neukládá,“ pravil na letním jednání Rady ČT Šarapatka.

Se začínajícím podzimem Lipovská vyrazila do protiútoku. Vedle Šarapatky zmínila i moderátora ČT Jakuba Železného, který se kriticky vyjádřil o normalizačním prezidentovi Ludvíku Svobodovi. Uznal, že Svoboda měl svůj podíl na osvobození Československa, ale na druhé straně, po srpnu 1968, však také posvětil invazi armád Varšavské smlouvy do Československa.  

„Stížnosti na jednání Rady ČT patří. I přes odpor zaměstnance ČT Jakuba Železného a člena Rady ČT Zdeňka Šarapatky. Přestože se leckdo snaží přesvědčit členy Rady ČT, vedení ČT, odbory ČT i veřejnost, že Rada ČT může projednávat výlučně stížnosti na generálního ředitele, právní výklad, schválený Poslaneckou sněmovnou v jedné z výročních zpráv o činnosti České televize, hovoří zcela jinak,“ napsala Lipovská na sociální síti Facebook.

Jedním dechem doplnila, že ve zmíněné výroční zprávě se Rada zabývá i stížnostmi občanů na pořady ČT, protože v širším kontextu lze i tyto stížnosti chápat jako stížnosti na práci generálního ředitele.

Zaujalo jí, že ještě v roce 2016 Šarapatka bral na stížnosti občanů větší zřetel. To když si lidé stěžovali na pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

„Rada ČT je dokonce povinna diskutovat o programu, pakliže jsou stížnosti. V opačném případě řada stížností, které dochází paní tajemnici a její asistentce, by mohly skončit v koši, protože by neměly povinnost se těmito stížnostmi zabývat,“ citovala Lipovská Šarapatku.

 Ale od té doby svůj názor pravděpodobně změnil.

Lipovská je i na základě tohoto výkladu přesvědčena, že se Rada stížnostmi občanů zabývat má. Radní jsou placeni i za to, aby stížnosti řešili. Lipovská v této souvislosti podotkla, že plat radního je asi 35 tisíc, a tyto peníze dostává i za to, že řeší stížnosti občanů.

„Měsíční odměna každého řadového člena Rady činí zhruba 35 tisíc korun, v případě tří místopředsedů 45 tisíc každému, případě předsedy pak asi 55 tisíc korun, tedy dohromady přibližně 7 milionů korun ročně. Neboli jen k uživení patnáctičlenné rady ČT je třeba více než 4200 koncesionářů. Kolik koncesionářů živí každého jednoho zaměstnance, třeba moderátora, zatím stále ještě nevíme,“ pravila ekonomka Lipovská.

Z registru smluv prý vyčetla, že si Jakub Železný přišel na 70 tisíc korun jen za moderování akce Lesů ČR. Konkrétně šlo o XX. sněm lesníků – 25 let od transformace LČR.

Lipovská podotkla, že viděla hned 10 stížností na práci moderátora Jakuba Železného a položila si otázku, zda se moderátor bojí stížností občanů , když ve shodě se Šaraparkou tvrdí, že Rada ČT se nemá stížnostmi občanů zabývat.

Hana Lipovská píše

Hana Lipovská píše

Hana Lipovská píše

Hana Lipovská píše

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…