Sto hoven, zlodějské pijavice... Zeman vypočítal lidi, kteří naší zemi nic nedávají

20.05.2016 13:39

Za potlesku stovky přítomných dorazil na setkání s občany do Kojetína prezident Miloš Zeman. Město navštívil v rámci své návštěvy Olomouckého kraje, a to s hejtmanem kraje Jiřím Rozbořilem (ČSSD).

Sto hoven, zlodějské pijavice... Zeman vypočítal lidi, kteří naší zemi nic nedávají
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Anketa

Kvitujete fakt, že ministr Daniel Herman vystoupil na sněmu Sudetoněmeckého krajanského sdružení?

7%
93%
hlasovalo: 10850 lidí

Zeman v úvodu své řeči uvedl, že se ve městě nachází poněkolikáté. „V době, kdy jsem byl předsedou vlády, byl Kojetín městem s nejvyšším výskytem poslanců na metr čtvereční,“ řekl Zeman.

Následovala jeho promluva k občanům Kojetína, při níž zdůraznil, že země je v období hospodářského růstu, z něhož by se mělo těžit. „Ještě před dvěma lety jsme bojovali s vysokou nezaměstnaností, dnes se podařilo situaci zlepšit. Z toho důvodu je potřeba se soustředit na to, aby lidé z hospodářského růstu něco měli, aby rostly jejich mzdy, tedy jejich životní úroveň,“ řekl. Příští rok by se tak mělo podle něj přidat i důchodcům, a to nikoliv čtyřicet korun, ale něco kolem tří set. 

Prezident se poté také vyjádřil k neochotě mnoha lidí pracovat. Kojetín je totiž město s poměrně vysokou mírou nezaměstnanosti. „A já jsem přemýšlel, proč tomu tak je. Máte tady zvláštní strukturu obyvatelstva, a to část lidí, kteří nechtějí pracovat. Já používám termínu nepřizpůsobiví,“ řekl Zeman za potlesku. „Tento termín není etnický, není rasový, není národnostní, pojďme se dohodnout na tom, že nepřizpůsobivý člověk je ten, kdo odmítne nabízenou práci. Myslím si, že je to poctivá definice, do které se vejde každý flákač,“ řekl Zeman. 

Ještě předtím navštívil prezident firmu ABO valve v Olomouci

„Existují případy, kdy celá generace nepracuje. Ti lidé nemají pracovní návyky, pokud je vůbec někdy měli, a to znamená i to, že jejich děti se od svých rodičů nemohou pracovní návyky naučit,“ podotkl prezident. „Víte, že podporuji růst minimální mzdy, aby motivovala lidi k práci. Představte si ale, že minimální mzda je jako jedna část nůžek. A ty nůžky se musí rozevírat oběma směry. Ten, kdo odmítne nabízenou práci, by měl dostávat jenom minimální sociální dávky, konkrétně takzvané existenční minimum,“ myslí si Zeman. „A to by ho přinutilo, aby konečně začal pracovat. Kdyby ho napadalo, že začne krást, skončil by ve vězení,“ podotkl s tím, že malí zloději se trestají, velcí ne. Kvitoval také návrh ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který navrhuje práci ve vězení. „Nebude-li pracovat na svobodě, bude pracovat ve vězení. Hlavní je, že bude pracovat,“ dodal.

První dotaz přednesl jeden ze starších občanů Kojetína, který předal hlavě státu svou sbírku básní. Podle svých slov se setkal již s prezidentem Tomášem G. Masarykem. Muž zároveň zmínil současný vztah médiíí k hlavě státu.

„Když jste mluvil o tom mediálním bojkotu, včera jsme byli v Hranicích, kde byly dva tisíce lidí, z toho čtyři červené karty. Kojetín je inteligentnější, zde není ani jedna. V televizi i v tisku byla zpráva, že se střetli příznivci a odpůrci. Co se dá dělat,“ řekl Zeman s tím, že média mají tři zprávy – pravdivé, pravděpodobnostní a ty ostatní. „Pravdivé je datum vydání, pravděpodobností je předpověď počasí,“ řekl za potlesku Zeman.

Následovala otázka na lidská práva. „Jsou nejen práva politická, ale i sociální a hospodářská. Právo na život je základní lidské právo, a vezměte si, v kolika zemích se porušuje. Dalším je právo na práci. Vezměte si, v kolika zemích je vysoká nezaměstnanost, u mladých lidí dokonce přes padesát procent. Další je právo na slušnou životní úroveň. A jsou země, kde lidé žijí za jeden dolar na den. Toto vše jsou také lidská práva, ale o nich se u nás nemluví,“ sdělil Zeman.

„Tento incident udělala skupina Ztohoven. I když policie zpočátku odložila toto podání, tak státní zástupce to vrátil do hry a tento trestný čin bude znovu vyšetřován a bude znovu souzen. Ta skupina se domnívá, že prezidentská standarta je majetkem momentálního prezidenta republiky. Ve skutečnosti, kdyby byla jenom trochu kulturně vzdělaná, věděla by, že prezidentská standarta nepatří nikomu. Je to jeden ze státních symbolů České republiky. Vedle vlajky, pečeti, barev a dalších,“ sdělil Zeman s důraznou výslovností skupiny jako „Sto hoven“. „Kdo hanobí tyto symboly, neváží si svého národa. Jen něco chce, ale nic nedává. Chce samotná práva, ale nechce žádné povinnosti. A nejlépe to vidíte na příkladu velkých zlodějů. Pijavic, které vysávají tento stát a které nikdo netrestá,“ sdělil Zeman a vyzval k vlastenectví. „Najděme odvahu, kterou měli naši předci. Nezapomeňte, že tento národ byl téměř germanizován. Pak přišlo národní obrození, čeština pronikla do měst. A my jsme toto všechno začali ztrácet, protože považujeme za samozřejmost, že jsme svobodnou zemí. Ale pokud v nás nebude vlastenectví, zase nás někdo převálcuje, zase ztratíme svobodu a vlajek a státních symbolů si budeme vážit až tehdy, až o tyto symboly přijdeme,“ řekl Zeman.

Malý školák následně vyzval prezidenta k zákazu používání zábavné pyrotechniky, neboť kvůli ní již málem několikrát došlo k jeho zranění. „Vyučte se pyrotechnikem. Organizujte povolené ohňostroje, a protože budou v rukou odborníka, nikomu se nic nestane. A pro všechny ostatní, aby nepřišli tu o oko, tu o prsty, bych amatérské používání pyrotechniky zakázal. Ta má být v rukou odborníků,“ zodpověděl Zeman poslední dotaz.

Zeman se v závěru návštěvy podepsal do kroniky města. „Tu tužku vám vracím,“ zopakoval jako vždy Zeman. Starosta mu ji následně věnoval. „Ještě jedno prezidentské období,“ křikl muž z davu. „A co takhle doživotní prezidentství? Nebo zavedení diktatury? To by bylo něco,“ odvětil Zeman a připevnil na prapor města prezidentskou stuhu. Následně dostal od starosty města hruškovici a koláč s vyobrazeným znakem. „Slunce v duši,“ popřál při odchodu prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…