Stoltenberg očekává, že Ukrajina přistoupí k NATO

21.04.2023 13:31 | Ze sítí

Generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg uvedl v rámci své návštěvy Ukrajiny, kterou podnikl v těchto dnech, že počítá s tím, že se země, která se stala terčem ruské agrese stane členem Severoatlantického paktu. To s sebou ale nese značná nebezpečí, především ve vztahu k Rusku, které by členství Ukrajiny v NATO považovalo za vážnou hrozbu pro svoji bezpečnost.

Stoltenberg očekává, že Ukrajina přistoupí k NATO
Foto: Repro ČT24
Popisek: Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

„Ukrajina se jednou stane členem Severoatlantické aliance, nyní je ale prioritou, aby země dokázala zvítězit nad Ruskem,“ to dnes podle serveru denikN.cz před začátkem zasedání takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu řekl na americké letecké základně Ramstein v Německu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Podle ČTK Stoltenberg ve čtvrtek navštívil Kyjev, kde jednal mimo jiné s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Ten vyzval Severoatlantickou alianci, aby co nejdříve pozvala Ukrajinu do svých řad. Otázka vstupu Ukrajiny do aliance se bude probírat na červencovém summitu NATO ve Vilniusu.

Televize Sky NEWS informovala v této souvislosti o tom, že Stoltenberg o zapojení Ukrajiny do struktur NATO hovořil poté, co včera přislíbil pokračující podporu zemi během své první návštěvy Kyjeva od ruské invaze před více než rokem.

„Aby bylo jasno, právo Ukrajiny je v euroatlantické rodině,“ řekl na tiskové konferenci s tím, že správné místo Ukrajiny je v NATO.

Mezitím mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek řekl, že zabránit Ukrajině ve vstupu do NATO zůstává jedním z cílů toho, co Moskva nazývá svou „zvláštní vojenskou operací“.

Podle Sky NEWS řekl doslova, že přistoupení Ukrajiny by znamenalo „vážnou, významnou hrozbu pro naši zemi, pro bezpečnost naší země“.

V současné době dochází totiž k připojování Finska k NATO, které tak opustilo svoji vojenskou neutralitu. Všeobecně je známé, že přistoupení této země zasadilo Rusku velkou politickou ránu, protože zdvojnásobilo délku ruské hranice s NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jste zločinci, kteří mají na svědomí ukrajinskou válku ...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemedard , 21.04.2023 14:09:53
Měli by Vás za to soudit v Haagu ... Po roce 1989 jste nedodrželi žádnou dohodu o rozmístění NATO a takhle to dopadlo ... Měli by vás soudit jako válečné zločince ... Stejně jako spoustu jiných blbů ...

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…