Stopy jedu našli v polovině zkoumaných vzorků alkoholu

13.09.2012 15:00

Český rozhlas (ČRo) uvádí, že policie, celníci, inspektoři i hasiči, kteří v terénu hledají další nebezpečné lihoviny, ve více než polovině z dosud zkontrolovaných 57 vzorků našli stopy metylalkoholu. Vzorky jsou údajně z Moravskoslezského, Královéhradeckého, Pardubického a Středočeského kraje.

Stopy jedu našli v polovině zkoumaných vzorků alkoholu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Kontrolní orgány mají v posledních dnech plné ruce práce. Počet otrávených lidí metylalkoholem totiž i přes varování vlády a ministra zdravotnictví stále roste. Zemřelo už 18 lidí. Nejnovější případ se týká Havířova. Tam našli mrtvého staršího muže, který měl v bytě láhev alkoholu bez kolku. Příčinu smrti potvrdila pitva.

Policie, celníci, inspektoři i hasiči podle zjištění rozhlasu zkontrolovali 57 vzorků. „Ve více než polovině z nich našli stopy metylalkoholu. Vzorky jsou údajně z Moravskoslezského, Královéhradeckého, Pardubického a Středočeského kraje,“ uvádí rozhlas.

Jeho reportéři také zjistili podrobnosti ke dvěma obviněním a to v Havířově i ve Zlíně. „Tamní policie obvinila provozovatele večerky na sídlišti Jižní Svahy, ve které nakupovali alkohol některé oběti metanolu. Hrozí mu až tříleté vězení nebo zákaz činnosti. Už ve středu kriminalisté zadrželi i dodavatele závadných lihovin,“ uvedlo rádio.

Zajistili 400 litrů alkoholu bez kolků

Jak již jiná média dnes zveřejnila, moravskoslezská policie ve čtvrtek zadržela kvůli metylalkoholu dva muže. Zajistila u nich 400 litrů alkoholu v různých nádobách, kdy zboží navíc nebylo opatřeno kolky. Oba muži proto skončili v policejní cele. Středočeským hygienikům se pak podařilo odhalit dva provozovatele, kteří neměli zboží řádně označené kolky.

Sami celníci přiznávají, že boj s nelegálním alkoholem na severu Moravy nezvládají. Je po něm obrovská poprávka, navíc velká část mizí do Polska, uvádí dále rozhlas s tím, že podle zjištění dozorových orgánů někteří stánkaři nerespektují zákaz prodeje.

„O jedovatý alkoholu na českém trhu se už začala zajímat i Evropská unie. V Bruselu se večer sejdou experti národních států a jejich čeští a polští kolegové je budou o případu informovat,“ dodalo rádio.

Na záchranáře se obracejí desítky lidí

Lidé se stále častěji obracejí na záchranáře, protože vypili lihovinu nejasného původu a nyní mají strach z otravy. „Přibývá telefonátů osob, u nichž jde pouze o podezření, nikoli otravu. Udávají, že požili nějaký alkohol a nyní pociťují zdravotní obtíže. Záchranná služba však stále zasahuje u jednotlivých událostí, kdy opravdu k intoxikacím dochází,“ potvrdil pro Radiožurnál mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Posledním případem byla sedmačtyřicetiletá žena z Ostravy, která byla nalezena v bezvědomí. „Přes poskytnutí první lékařské pomoci svému stavu podlehla,“ dodal Humpl.

V Moravskoslezském kraji dnes pak záchranáři oznámili další pravděpodobnou oběť. Muže, kterého našli v bytě i s lahví neokolkovaného alkoholu, což je již zmiňovaná 18. oběť pančovaného alkoholu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…