Stovky lidí podpořily Hitlerův výrok. Když se v něm mluvilo o uprchlících

14.08.2015 22:00

Dva uživatelé sociální sítě Twitter uskutečnili jistý experiment. Vzali některé výroky nacistů o Židech a slovo Žid nahradili slovem uprchlík. Takto upravené věty pak umístili na diskusním serveru britského listu Daily Mail. Řadě diskutujících se takto upravené výroky líbily. Co to vypovídá o společnosti?

Stovky lidí podpořily Hitlerův výrok. Když se v něm mluvilo o uprchlících
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

„Chtějí-li migranti boj, mají ho mít. My jsme ho chtěli už dlouhou dobu a v tomto světě pro ně není místo. Oni nebo my – jedni musejí jít,“ zněl jeden z upravených výroků. Kladně tento výrok ohodnotilo na 69 lidí, záporně nikdo. V původní podobě se Židy tato slova zazněla z úst šéfa Německé pracovní fronty Roberta Leye. Zprávu o experimentu v češtině přinesl server iDnes.cz.

Jeden z Hitlerových výroků o Židech – uprchlících, patřičně upravený, získal 480 plusů a 16 minusů. „Humanitarismus je vyjádřením hlouposti a zbabělosti,“ prohlásil před mnoha desetiletími Adolf Hitler.

Psycholog Dalibor Špok ale varoval před přeceňováním výsledků tohoto experimentu. Ukazuje prý pouze, že ve společnosti existují lidé, kteří podporují rasistické a xenofobní výroky. Neříká to však nic o tom, kolik přesně lidí tyto rasistické výroky podporuje a kolik lidí by je naopak označilo za absolutně nepřijatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…